Καρέ καρέ κατέγραψε κάμερα του ιαπωνικού κρατικού καναλιού NHK την έκρηξη ηφαιστείου σε απομακρυσμένο νησί στο νότιο τμήμα της χώρας.

Το νησί ΚουτσινοεράμπουΠυκνός μαύρος καπνός και στάχτη ξεχύθηκαν από τον κρατήρα του ηφαιστείου μαζί με πέτρες και κομμάτια βράχων. Ακολούθησε ένα ποτάμι καυτής λάβας, το οποίο κάλυψε την πλαγιά πριν «σβήσει» στον Ειρηνικό Ωκεανό. Η έκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν από τις 10.00 το πρωί, τοπική ώρα (03.00 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδας) και σήμανε συναγερμό στις ιαπωνικές αρχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο νησί Κουτσινοεράμπου ζουν περίπου 150 κάτοικοι, οι οποίοι αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το RT, η εκκένωση έγινε με σκάφος της Ακτοφυλακής και στρατιωτικό ελικόπτερο. Δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματισμούς ή καταστροφές.

«Δεν έχουν κινδυνέψει ανθρώπινες ζωές. Η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή για την ασφάλεια των κατοίκων και τη συλλογή πληροφορίων» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου, Yoshihide Suga.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Κουτσινοεράμπου βρίσκεται 160 χλμ. νότια από τον πυρηνικό σταθμό Sendai στο νησί Κιούσου (τρίτο μεγαλύτερο της Ιαπωνίας). Δεν υπάρχει καμία πληροφορία για ύπαρξη προβλημάτων στη λειτουργία της πυρηνικής εγκατάστασης ως απόρροια της ηφαιστειακής δραστηριότητας.

Για προληπτικούς λόγους υπήρξε εκτροπή ορισμένων πτήσεων με προορισμό την Οκινάουα και περιοχές στη Νοτιοανατολική Ασία.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης