Την αντίθεση τους στην απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Νίκου Ταγαρά να τροποποιήσει τα όρια του Καταφυγίου Άγριας Ζωής (Κ.Α.Ζ) «Αλυκή Κίτρους» στον Κορινό Πιερίας εκφράζουν 11 περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις επισημαίνουν ότι με την απόφαση αυτή επιχειρείται η διάνοιξη του δρόμου για την οικοδόμηση του παραθεριστικού οικισμού «Ολυμπιάδα» και η οριστική «τακτοποίηση» μιας μεθόδευσης χρονολογούμενης από τη δεκαετία του ’90.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως υποστηρίζουν η περιοχή εκτός από Καταφύγιο Άγριας Ζωής αποτελεί και Ζώνη Ειδικής Προστασίας του δικτύου Natura ενώ βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με την Ειδική Ζώνη Διατήρησης και το Εθνικό Πάρκο Αξιού –Λουδία-Αλιάκμονα.

«Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος προέβη σε μείωση του ΚΑΖ κατά 4.000 στρέμματα μη λαμβάνοντας υπόψη την αρνητική γνωμοδότηση του αρμόδιου για την περιοχή Φορέα Διαχείρισης Αξιού-Λουδία-Αλιάκμνονα», αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση. «Παράλληλα, η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει ξεκινήσει ήδη από το 2013 προκαταρκτική διερεύνηση σχετικά με τα μέτρα προστασίας και διαχείρισης της συγκεκριμένης προστατευόμενης περιοχής».
Και συμπληρώνουν: «Ακόμη και για όσους περιφρονούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενός τέτοιου έργου, αξίζει να επισημανθεί ότι η τσιμεντοποίηση μιας υδροτροπικής περιοχής θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των μελλοντικών κατοίκων του οικισμού σε περίπτωση πλημμύρας».

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που υπογράφουν την ανακοίνωση είναι: Αρκτούρος, Αρχελων /Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογικη Εταιρεία, Καλλιστώ / Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση, Greenpeace, Medasset / Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών, Mom / Εταιρεία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας και WWF Ελλάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης