Την Κυριακή 11 Οκτωβρίου στην Πλατεία Κοτζιά, το «Feeding the 5000», μια παγκόσμια εκστρατεία για την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων, προσέφερε ένα λαχταριστό γεύμα δωρεάν σε περισσότερους από 5000 πολίτες. 

Το γεύμα προετοιμάστηκε από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδας, με κύρια συστατικά του περισσότερο από έναν τόνο ολόφρεσκα λαχανικά και φρούτα, που θα πετιόντουσαν και δεν θα έφταναν ποτέ στην αγορά, λόγω εμφάνισης ή λόγω περισσεύματος, όπως στραβά καρότα, άσχημες πατάτες και κολοκυθάκια με «χαρακτήρα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε τι δήλωσε ο σεφ Δημήτρης Αϊβαλιώτης, ο οποίος συνέδραμε εθελοντικά στην προσπάθεια:

Εκατομμύρια τόνοι φρέσκων φρούτων και λαχανικών πετιούνται επειδή δεν είναι… εμφανίσιμα κι άλλα επειδή περισσεύουν! Πάνω από το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων σπαταλάται από τους αγρούς και τα σουπερμάρκετ μέχρι τα νοικοκυριά και τα εστιατόρια, ενώ κάθε νοικοκυριό στην Ελλάδα σπαταλάει 98,9 κιλά τροφίμων ανά άτομο σε ετήσια βάση.

Αγρότες και διανομείς στην Ελλάδα και τον κόσμο αναγκάζονται να πετάνε εκατομμύρια τόνους φρούτων και λαχανικών ετησίως λόγω ακύρωσης παραγγελιών ή αυστηρών αισθητικών κριτηρίων που τίθενται από τα σουπερμάρκετ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων έχει αναγνωριστεί ως παγκόσμια προτεραιότητα. Τα Ηνωμένα Έθνη πρόσφατα έθεσαν ως έναν από τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης τη μείωση της σπατάλης τροφίμων κατά 50% έως το 2030, στόχος ο οποίος μόλις υιοθετήθηκε και από τις ΗΠΑ.

Από τις 12:00 έως τις 17:00, μια συνεργασία οργανισμών, εκατοντάδων εθελοντών και επώνυμων υποστηρικτών προσκαλούν το κοινό να απολαύσει το κυρίως γεύμα: ένα γιγαντιίο μπριάμ! Το γεύμα θα προετοιμαστεί με λαχανικά που θα συλλεχθούν από την Κεντρική Λαχαναγορά του Ρέντη, εταιρείες διανομής αλλά και μεμονωμένους παραγωγούς.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

Μαγειρικές επιδείξεις από τους Νταϊάνα Κόχυλα, Αλέξανδρο Παπανδρέου, Γκίκα Ξενάκη και Tip the Chef που θα παρουσιάσουν ευφάνταστες προαάσεις γιαονετεν Ανατολικτάσεις και μία σειρά γαστριμαργικών δημιουργιών για την αξιοποίηση περισσευούμενου φαγητούαάσεις γιαονετεν Ανατολικ.

Αnti-food waste cocktails από τον Γιάννη Κοροβέση.

Ντισκοσούπα street party, όπου το κοινό μαζί με εθελοντές θα φτιάξει και θα απολαύσει μια γιγαντιαία φρουτοσαλάτα, καθαρίζοντας και κόβοντας φρούτα και λαχανικά στο ρυθμό της μουσικής

Βιωματικά εργαστήρια για παιδιά 3-12 ετών γύρω από τη σπατάλη τροφίμων και τις ορθές διατροφικές επιλογές. Τις δράσεις συντονίζουν το ΜΠΟΡΟΥΜΕ, το Βρετανικό Συμβούλιο, η Ανατολική Ανατπυξιακή Εταιρεία ΑΕ και η κολλεκτίβα Troo Food Liberation.

Φωτογραφικός διαγωνισμός «Του στραβού το δίκιο» από το WWF. Φωτογραφιζόμαστε με ένα «άσχημο» φρούτο ή λαχανικό και αναδεικνύουμε την όμορφη όψη τους.

Την ημέρα πριν την εκδήλωση θα οργανωθεί άλλο ένα υπέροχο ΝτισκοΣούπα πάρτυ, όπου πάνω από 70 εθελοντές θα προετοιμάσουν τα 1200 κιλά φρουτολαχανικών για το κυρίως γεύμα με χορευτική μουσική υπόκρουση.

Το ΜΕ-ΝΟΥ ΓΙΑ 5000 διοργανώνεται από την περιβαλλοντική οργάνωση Feedback σε συνεργασία με το ΜΠΟΡΟΥΜΕ, το WWF Ελλάς, το British Council, το Βack to Commons και το πρόγραμμα EU FUSIONS και με την πολύτιμη συμβολή της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων, καθώς και με την υποστήριξη του Προγράμματος συνΑθηνά.

Μέρος των φρέσκων φρούτων και λαχανικών που θα συλλεχθούν με αφορμή την εκδήλωση θα διατεθούν σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη μέσω του ΜΠΟΡΟΥΜΕ και της Κοινωνικής Κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης