Tρεις χιλιάδες τόνοι φυτοφαρμάκων καταναλώνονται ετησίως στην Κρήτη, με τον όγκο αυτό να είναι 6πλάσιος σε σύγκριση με τη μέση παγκόσμια κατανάλωση.

Τα αποτελέσματα μελετών και ερευνών, στην Κρήτη δείχνουν αύξηση των κρουσμάτων χρόνιων ασθενειών όπως καρκίνων, αυτοάνοσων και νευροεκφυλιστικών νοσημάτων που οφείλονται σε φυτοφάρμακα. Πέραν των συνεπειών σε βάθος χρόνου, κάθε ημέρα 5 Έλληνες δηλώνονται στο Εθνικό Κέντρο Δηλητηριάσεων με συμπτώματα δηλητηρίασης από φυτοφάρμακα, εκ των οποίων τα 2 είναι παιδιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο παιδοχειρουργός, κι επίτιμο μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας, Δημήτρης Πετράκης εξηγεί ότι είναι και απλές κινήσεις, συνηθισμένες πρακτικές που έχουν συνέπεια στην ανθρώπινη υγεία αλλά και το περιβάλλον: Λίγο αδιάλυτο φυτοφάρμακο ακουμπάει το χέρι του αγρότη, το φάρμακο που δε χρησιμοποιήθηκε αδειάζεται στην άκρη του χωραφιού και “περνάει” στον υδροφόρο ορίζοντα, η άδεια συσκευασία καταλήγει στα σκουπίδια χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης.

Στους παραγωγούς αλλά και στους καταναλωτές θα απευθυνθούν οι ομιλητές στην ημερίδα της 17ης Νοεμβρίου που θα γίνει στη Σητεία, εξηγώντας πως μπορούμε να προστατευτούμε και τί πρέπει να αλλαξουμε.

“Όπως έχει πει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Γεωργίας, αυτό το μοντέλο γεωργικής ανάπτυξης δεν είναι βιώσιμο” – είπε ο κ.Πετράκης, παραπέμποντας σε χαρακτηριστικά παραδείγματα της αποδοτικής στροφής στον τρόπο καλλιέργειας, όπως προσπάθειες στη Μεσαρά αλλά και στη Σητεία που παράγουν ποιοτικά προϊόντα τα οποία μάλιστα πωλούνται σε υψηλές τιμές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: cretalive.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης