Κάθε φθινόπωρο, τα «πλατόνια» της Ρόδου, γνωστά κι ως Ροδίτικα ελάφια, εκδηλώνουν χαρακτηριστικές συμπεριφορές επίδειξης και διεκδίκησης των θηλυκών.

Είναι η περίοδος του ζευγαρώματος και οι μάχες κέρατο με κέρατο μεταξύ των ενήλικων αρσενικών είναι τόσο σκληρές, που μπορεί να καταλήξουν -ευτυχώς πολύ σπάνια- μέχρι τον θάνατο του ενός ή ακόμα σπανιότερα και των δύο, όταν μπλέκονται τα κερατά τους και πεθαίνουν από εξάντληση. Τα τελευταία χρόνια, όμως, παρατηρούνται συχνά θάνατοι αρσενικών ελαφιών, επειδή μπλέχτηκαν τα κέρατα τους όχι με τα κέρατα άλλου αρσενικού κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, αλλά σε συρματοπλέγματα και δίχτυα στις καλλιέργειες, στους βοσκότοπους, ακόμη και στο δάσος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα τέτοιο περιστατικό συνέβη τις προηγούμενες ημέρες σε πευκοδάσος του νησιού, μεταξύ των οικισμών Αγίου Ισιδώρου και Προφύλια. Αρσενικό ελάφι, δώδεκα ετών, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, παγιδεύτηκε και πέθανε από εξάντληση, όταν τα κέρατα του μπλέχτηκαν σε συρματόπλεγμα εγκαταλελειμμένης περίφραξης, που κάποιος ασυνείδητος εγκατέστησε αυθαίρετα μέσα στο δάσος. Δυο κυνηγοί από την περιοχή «Έμπωνα» εντόπισαν το πρωί της Κυριακής το παγιδευμένο ζώο και χωρίς δεύτερη σκέψη, ειδοποίησαν τον δασοφύλακα της Δ/νσης Δασών Δωδεκανήσου.

Ο δασοφύλακας, μετέβη άμεσα στη περιοχή και αφού ενημέρωσε το συντονιστικό κέντρο της υπηρεσίας του, απεγκλώβισε το νεκρό ελάφι και προχώρησε στις προβλεπόμενες ενέργειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με πληροφορίες από το dasarxeio.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης