Περίπου το 71% της παγκόσμιας μόλυνσης προκαλείται από ακριβώς 100 εταιρείες, όπως δείχνει νέα μελέτη του Greenhouse Gases (GHG) και του Ινστιτούτου Μελέτης του Κλίματος (Climate Accountability Institute).

Σύμφωνα με τη μελέτη, 25 επιχειρήσεις (πολλές από τις οποίες κρατικές) είναι υπεύθυνες για την υπερθέρμανση του πλανήτη με τις μολυσμένες εκλύσεις στην ατμόσφαιρα που έχουν διπλασιασθεί από το 1988.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τις 100 εταιρείες, οι 36 είναι κρατικές ή ημικρατικές, όπως η σαουδαραβική Aramco, η Gazprom, η National Iranian Oil και Coal India. Οι ExxonMobil, Shell, BP, Chevron, Peabody και Total συμπεριλαμβάνονται στις ιδιωτικές εταιρείες που μολύνουν το περιβάλλον.

Πάντως, η μελέτη δεν διευκρινίζει το ποσοστό που «χρεώνεται» σε καθεμία από τις εταιρείες για τη μόλυνση που προκαλεί, ούτε και τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η καθεμιά τους για να μειώσει τις εκλύσεις των ρύπων.

Από το 1988 έχουν αυξηθεί δραματικά οι ρύποι που εκλύονται στην ατμόσφαιρα, παρά τα προηγούμενα 237 χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με μελέτη του οικολογικού ινστιτούτου «ipcc.ch» του 2014, οι επιπτώσεις από τη μόλυνση του περιβάλλοντος εκτός από την κλιματική αλλαγή «προκαλούν δραματική μείωση συγκεκριμένων ειδών», με άμεσες επιπτώσεις στις ελλείψεις συγκεκριμένων ειδών διατροφής.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης