Τη θαλάσσια περιοχή όπου θα κατασκευαστεί το πρώτο πλωτό αιολικό πάρκο στον κόσμο εξασφάλισε η εταιρεία που θα κάνει την εγκατάσταση.

Ο λόγος για το γνωστό στους αναγνώστες του econews πλωτό αιολικό πάρκο Hywind που θα αναπτύξει η νορβηγική ενεργειακή εταιρεία Statoil στα ανοιχτά των ακτών της ανατολικής Σκωτίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πάρκο που αποτελείται από πέντε ανεμογεννήτριες Hywind συνολικής ισχύος 30 Μεγαβάτ βρίσκεται 25 χιλιόμετρα από τις ανατολικές ακτές στο Πήτερχεντ της Σκωτίας και σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του επόμενου έτους.

Το σύστημα Hywind πρωτοπορεί στην τεχνολογική κούρσα για την ανάπτυξη στολίσκων πλωτών ανεμογεννητριών που θα εγκαθίστανται στη μέση των ωκεανών για να «μαζέψουν» τους ισχυρότερους ανέμους που πνέουν πάνω στη Γη.

Η συμβατική τεχνολογία υπεράκτιας αιολικής ενέργειας βασίζεται σε ανεμογεννήτριες στηριγμένες σε τσιμεντένια πέδιλα που πατάνε στον πυθμένα της θάλασσας. Πρόκειται για μια ακριβή τεχνολογία που γίνεται ακόμα ακριβότερη όταν το βάθος του νερού ξεπερνάει τα 40 μέτρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τεχνολογία Hywind περιλαμβάνει μία μοναδική κολώνα που περιέχει έρμα και που βυθίζεται στα 100 μέτρα. Η κολώνα αυτή είναι χαλάρά προσδεδεμένη στον πυθμένα με ειδικά συρματόσχοινα.

Περισσότερα από 40 πιλοτικά έργα πλωτής αιολικής ενέργειας βρίσκονται στη φάση της ανάπτυξης σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Τα περισσότερα εκμεταλλεύονται τεχνικές που ήδη χρησιμοποιούνται στις πλωτές εξέδρες άντλησης υδρογονανθράκων που πραγματοποιούν γεωτρήσεις ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών εδώ και δεκαετίες.

Τη θαλάσσια περιοχή στην οποία θα εγκατασταθεί το πλωτό αιολικό πάρκο Hywind εκμίσθωσε ο φορέας διαχείρισης της βασιλικής περιουσίας της Βρετανίας, The Crown Estate, στις 16 Μαΐου.

Το 90% της παγκόσμιας υπεράκτιας αιολικής ισχύος είναι εγκατεστημένο στη Βόρεια Ευρώπη με τη Βρετανία να κατέχει τη μερίδα του λέοντος. Ωστόσο, η Γερμανία αναπτύσσει την υπεράκτια αιολική ενέργεια με ρυθμούς ταχύτερους από τη Βρετανία, ενώ στο παιχνίδι μπαίνουν δυναμικά χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και βεβαίως η Κίνα.

Διαβάστε στο econews για τις σημαντικότερες τεχνολογίες πλωτής αιολικής ενέργειας που αναπτύσσονται αυτή την περίοδο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης