Ενδιαφέρον από διάφορες γωνιές της χώρας εκδηλώνεται για την πρωτοποριακή πρωτοβουλία του Δήμου Λαρισαίων να δημιουργήσει δημοτικό λαχανόκηπο σε έκταση 22 στρεμμάτων, με αρχικό στόχο να παράσχει τη δυνατότητα σε ανέργους να επιδοθούν σε μονοετής βιολογικές καλλιέργειες, προκειμένου να εξασφαλίσουν προϊόντα προς οικεία χρήση.

Ήδη, το εγχείρημα που τέθηκε σε εφαρμογή στη Λάρισα από τις αρχές Φεβρουαρίου βρίσκει μιμητές, καθώς άλλοι Δήμοι της Θεσσαλίας, όπως τα Τρίκαλα και η Καρδίτσα, προχωρούν σε ανάλογες πρωτοβουλίες, ενώ και από την Καβάλα και την Κοζάνη έχουν ενημερωθεί από το Δήμο Λαρισαίων σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής της συγκεκριμένης δράσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην προαναφερόμενη δημοτική έκταση έχουν διαμορφωθεί συνολικά 277 κηπάρια, από τα οποία τα πρώτα 156 διατέθηκαν σε ανέργους. Στη συνέχεια, άλλα 60 δόθηκαν σε συνταξιούχους, ορισμένα άλλα σε ΚΑΠΗ και κάποια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για πειραματικούς σκοπούς και σε σχολεία.

Γενικά, η ζήτηση ξεπερνά κατά πολύ τη διάθεση, καθώς έχει δοθεί σχεδόν το σύνολο των κηπαρίων και υπάρχουν πολλές αιτήσεις σε εκκρεμότητα.

Η παραχώρηση εκ μέρους του Δήμου είναι εντελώς δωρεάν και οι απασχολούμενοι υπογράφουν μία διετή σύμβαση με την αρμόδια Αρχή, με απαραίτητη προϋπόθεση οι καλλιέργειες να είναι βιολογικές και μονοετής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του, ο Δήμος έχει εγκαταστήσει κεντρικό σύστημα ποτίσματος, παρέχοντας δωρεάν το νερό αλλά και τις συμβουλές γεωπόνου που, κατά τις πρωινές ώρες, βρίσκεται στον ειδικά περιφραγμένο χώρο, δύο κομμάτια του οποίου έχουν δενδροφυτευτεί. Επίσης, υπάρχουν χώροι υγιεινής καθώς και γραφείο διακίνησης, κιόσκια, παγκάκια και πρόκειται να δημιουργηθεί και παιδική χαρά, καθώς- πέραν των άλλων- η συνεύρεση τόσων ανθρώπων στο χώρο προάγει και την κοινωνικοποίηση.

Μάλιστα, ενώ τις πρωινές ώρες λειτουργεί υπό δημοτική επίβλεψη, οι δικαιούχοι έχουν ήδη οργανωθεί και κρατούν το χώρο ανοιχτό και το απόγευμα αλλά και τα Σαββατοκύριακα.

Εξάλλου, υπάρχει η σκέψη, όσον αφορά αυτούς που θα ασχοληθούν συστηματικά- γιατί υπάρχουν και περιπτώσεις αποχωρήσεων που αναπληρώνονται από τις αιτήσεις που είναι σε εκκρεμότητα- να δημιουργηθεί και ένα είδος συνεταιρισμού, προκειμένου εκτός από τα προϊόντα που καλλιεργούν για οικεία χρήση να μπορούν ενδεχομένως να αποκομίζουν και ένα εισόδημα, διαθέτοντας μέρος τους προς πώληση. Όλοι οι καλλιεργούντες τα κηπάρια είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν το 10% της παραγωγής για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου.

Όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο αρμόδιος για το εγχείρημα αντιδήμαρχος Πρασίνου ‘Αρης Γαλάτος, ο Δήμος Λαρισαίων είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη μέχρι τώρα λειτουργία του δημοτικού λαχανόκηπου, ενώ προβαίνει διαρκώς σε παρεμβάσεις προκειμένου να διορθώσει τυχόν προβλήματα που ανακύπτουν.

Όπως επισημαίνει ο κ. Γαλάτος, η Δημοτική Αρχή, με την πρωτοβουλία της αυτή, αφενός μεν δίνει διέξοδο σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς σε ανθρώπους να ενισχύσουν το νοικοκυριό τους, αφετέρου δε, αξιοποιώντας τη συγκεκριμένη δημοτική έκταση, δημιουργεί μία «όαση πρασίνου» στην πόλη, με πολλαπλά περιβαλλοντικά οφέλη.

Παράλληλα, δε, συμβάλει στην εξοικείωση νέων ανθρώπων με τη γη και την καλλιέργεια, δίνοντας και κίνητρο σε κάποιους από αυτούς να στρέψουν το επαγγελματικό τους ενδιαφέρον προς το συγκεκριμένο τομέα.

Επιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης