Όσοι νομίζετε ότι η εκπαίδευση για κατοικίδια είναι «προνόμιο» μόνο για σκύλους κάνετε μεγάλο λάθος. Και οι γάτες μπορούν να εκπαιδευτούν και μάλιστα είναι απαραίτητο για τη μετέπειτα αρμονική συμβίωσή τους μαζί σας -αν δεν θέλετε να δείτε τις κουρτίνες σας… κρόσσια και τα χαλιά σας γεμάτα περιττώματα.

Πριν ξεκινήσετε την εκπαίδευση, πρέπει να δημιουργήσετε έναν χώρο που θα είναι μόνο δικός της. Μια γωνία που θα κοιμάται, θα έχει την άμμο της και τα παιχνίδια της. Εκεί, θα γίνει και η βασική της εκπαίδευση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρώτο βήμα: Να μάθει να χρησιμοποιεί την άμμο

Τον πρώτο καιρό είναι αρκετά δύσκολο να μάθει την άμμο. Για τον λόγο αυτόν πρέπει να είστε όσο το δυνατόν πιο συχνά κοντά της, για να μη γίνουν… ζημιές. Είναι απαραίτητο να την παρακολουθείτε την ώρα που τρώει και μόλις τελειώσει να της υποδεικνύετε το μέρος όπου πρέπει να πάει, δηλαδή την άμμο. Στην αρχή θα πρέπει να τη μεταφέρετε εσείς και όποτε κάνει την ανάγκη της, να την επιβραβεύετε με χάδια. Σε περίπτωση που δείτε ότι δεν το κάνει σωστά, πάρτε τα δύο μπροστινά της πόδια και σκάψτε ελαφρώς την άμμο μαζί της, όπως ακριβώς θα έκανε και η μητέρα της, αν έβλεπε ότι δεν τα καταφέρνει.

Δεύτερο βήμα: Ονυχοδρόμιο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αφού το γατάκι φάει και κάνει την «ανάγκη» του, αρχίζει να παίζει. Τότε είναι συνήθως που έχει τα περισσότερα κέφια. Αυτή είναι η πιο σημαντική ώρα για να εκπαιδευτεί στο παιχνίδι, προκειμένου να μην αρχίσει με τα νύχια του να σκίζει κουρτίνες και καναπέδες.

Υπάρχουν δύο ειδών ονυχοδρόμια: ένα επίπεδο σαν χαλάκι και ένα όρθιο σαν στύλος. Συνήθως τα περισσότερα γατιά έχουν προτίμηση στο ένα ή στο άλλο. Αφού το αφήσετε να επιλέξει ποιο από τα δύο προτιμάει, πάρτε τα μπροστινά του πόδια και βάλτε το να το ξύσει. Στο ονυχοδρόμιο που μοιάζει με στύλο, μπορείτε να το κρεμάσετε από τα νυχάκια του, ώστε να καταλάβει πιο γρήγορα. Επίσης, μπορείτε να το δελεάσετε, κρεμώντας πάνω του παιχνίδια. Έπειτα από λίγες επαναλήψεις θα το έχει μάθει, ενώ κάθε φορά που θα πηγαίνει να ξύσει κάτι άλλο πέρα από το παιχνίδι του, όπως καναπέδες, θα το παίρνετε και θα το πηγαίνετε εκεί.

Πηγή: healthtimes.gr

Διαβάστε επίσης:
Γιατί η γάτα μου γρατζουνάει τα πάντα;

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης