Η κοινωνικοποίηση του σκύλου μας στην κατάλληλη ηλικία και με τα σωστά βήματα, είναι μια διαδικασία κομβικής σημασίας προκειμένου να αναθρέψουμε έναν σκύλο ικανό να ανταπεξέλθει τόσο ψυχικά όσο και συναισθηματικά, σε οποιαδήποτε κατάσταση ή ερέθισμα (πιθανόν να) κληθεί να αντιμετωπίσει κατά τη διάρκεια της ζωής του. Άλλωστε η συντριπτική πλειοψηφία των σκύλων ζει πλέον σε αστικά περιβάλλοντα, και καθημερινά καλείται να διαχειριστεί πληθώρα προκλήσεων και ερεθισμάτων. Τόσο για την ομαλή συμβίωσή του σκύλου μας μαζί μας, αλλά κυρίως για την δική του ευεξία, θα πρέπει να είναι σε θέση να διαχειρίζεται τις προκλήσεις αυτές χωρίς συναισθηματικές ακρότητες και επιθετικές, ή φοβικές συμπεριφορές. Οι αρνητικές αντιδράσεις σε τέτοιου τύπου καταστάσεις δεν είναι φθοροποιές μόνο για το περιβάλλον του σκύλου μας, αλλά κυρίως για τον ίδιο.

Ως ορισμό λοιπόν, ας κρατήσουμε τον εξής: Η κοινωνικοποίηση είναι η διαδικασία διαμόρφωσης από την νεαρή ηλικία της ψυχοσύνθεσης του μελλοντικού ενήλικου σκύλου.

Αν κανείς συνεχίζει να αμφιβάλλει για το κατά πόσο είναι μεγάλης σημασίας ή όχι η συγκεκριμένη διαδικασία, αρκεί να σκεφτεί τις φορές που όλοι οι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν ευχηθεί να μπορούσε ο σκύλος τους να τους ακολουθήσει –σχεδόν- παντού: στις εκδρομές, στο αυτοκίνητο, στο κάμπινγκ, στον περίπατο, στην παραλία κλπ. Η ευχέρεια αυτή λοιπόν, προκύπτει μέσω της επαρκούς και επιτυχημένης κοινωνικοποίησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σκεφτείτε ένα παιδί το οποίο δεν έμαθε να πηγαίνει στην τουαλέτα, να χρησιμοποιεί μαχαιροπίρουνα, να χαιρετάει, να ευχαριστεί όταν του προσφέρεται κάτι. Ζώντας κλεισμένο σε ένα δωμάτιο από μωρό, δεν πήγε ούτε στο νηπιαγωγείο, ούτε στο δημοτικό, δεν έμαθε να συναναστρέφεται με συνομήλικους, ούτε να διαχωρίζει τους συμμαθητές από τους δασκάλους του. Η ομαλή ένταξη αυτού του παιδιού σε ένα κοινωνικό σύστημα θα ήταν σίγουρα δύσκολη υπόθεση, καθώς δε θα είχε πάρει τα απαραίτητα εφόδια από το ίδιο του το είδος, δηλαδή τους ανθρώπους. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους σκύλους, μέχρι αυτοί να είναι αρκετά ώριμοι ηλικιακά ώστε η διαδικασία της κοινωνικοποίησής τους να μπορεί να φύγει από την ευθύνη της μητέρας και των αδερφών του, και να περάσει στα χέρια του ανθρώπου.

Καταστήσαμε νομίζω πλέον σαφή την πολύ μεγάλη σημασία της διαδικασίας της κοινωνικοποίησης του σκύλου μας ξεκινώντας από την σωστή ηλικία. Στο επόμενο άρθρο θα επιχειρήσουμε να τοποθετήσουμε τα στάδια της διαδικασίας αυτής στην χρονική κλίμακα της ζωής του σκύλου μας, αλλά και να αναλύσουμε τα βήματα που πρέπει ιδανικά να ακολουθήσουμε, ώστε να πετύχουμε την ανατροφή ενός κοινωνικοποιημένου, ισορροπημένου και ευτυχισμένου σκύλου.

*Η στήλη AllaboutDogs θα είναι μαζί σας κάθε εβδομάδα, απαντώντας σε απορίες των αναγνωστών της και αναλύοντας θέματα προς συζήτηση τα οποία εσείς θα μας προτείνετε μέσω e-mail στη διεύθυνση AllaboutDogs@zougla.gr.

Πέτρος Σιδερέας

Εκπαιδευτής σκύλων – Σύμβουλος συμπεριφοράς

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης