Την καταψήφιση των προγραμματικών δηλώσεων που ανέγνωσε ο Πρωθυπουργός εκ μέρους της ΝΔ ανακοίνωσε στην ομιλία του χθες στην Βουλή ο βουλευτής Ιωαννίνων κ.Κώστας Τασούλας.

Ο κ.Τασούλας κατήγγειλε την ανευθυνότητα του κ.Τσίπρα, μία ανευθυνότητα που φέρνει μέτρα 6,5 δις ευρώ για την διετία 2015-2016, δηλαδή για τους επόμενους 15 μήνες! Από την άλλη πλευρά τόνισε το πρωτοφανές γεγονός, σε περίοδο μεγάλων ανακατατάξεων, να μη αναφερθεί καθόλου ο Πρωθυπουργός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Η ομιλία του κ.Τασούλα έχει ως εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κατά τη χθεσινή ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων ο κύριος Πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχουν θετικά στοιχεία στην πορεία της χώρας που άρχισε μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου και ότι όλα τα αρνητικά στοιχεία τα οποία προέκυψαν από την ανένδοτη στάση των δανειστών δεν αποτελούν ευθύνη και ιδιοκτησία της σημερινής κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά ήταν αποτέλεσμα μιας αδιαλλαξίας των δανειστών, η συμμόρφωση στην οποία και απέτρεψε τα χειρότερα. Ο κύριος Πρωθυπουργός ανέλυσε εν συνεχεία τρόπους μέσω των οποίων η χώρα θα ξεφύγει από τη στασιμότητα και κυρίως δεσμεύτηκε να δημιουργήσει νέους φορείς του δημοσίου οι οποίοι και θα προωθήσουν, κατά τη γνώμη του, την οικονομική ανάπτυξη. Συγκράτησα την υπόσχεσή του να δημιουργηθεί μία νέα κρατική τράπεζα η οποία θα βοηθάει τις επενδύσεις και, αν κατάλαβα καλά, η Βουλή θα παίζει κι αυτή ρόλο στην έγκριση επενδυτικών σχεδίων.

Ο Πρωθυπουργός, δηλαδή, της χώρας αυτό που κατάλαβε όλους αυτούς τους μήνες είναι ότι η απάντηση στην ανάγκη βελτίωσης της ανταγωνιστικότητος της χώρας είναι η ενίσχυση του κρατικισμού.
Επειδή τον θεωρώ καλύτερο απ’ αυτήν την αντίληψη, νομίζω πως ο κύριος Πρωθυπουργός απευθυνόταν περισσότερο στους υποψήφιους αποστάτες, τους υποψήφιους προς αποσκίρτηση Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει των νέων σκληρών μέτρων τα οποία θα φέρει και τους υπόσχεται ότι όλα αυτά θα τα αντισταθμίσουμε με περισσότερο κρατισμό, περισσότερη επιστροφή στο παρελθόν και προφανώς με άφθονο λαϊκισμό.

Υπάρχουν δύο τρόποι να κυβερνά κανείς μια χώρα. Ο ένας είναι να αναλαμβάνεις πλήρως τις ευθύνες σου και να προχωράς και ο άλλος είναι να αποποιείσαι τις ευθύνες σου. Αποδίδει πρόσκαιρα η αποποίηση των ευθυνών. Ο κ. Τσίπρας είναι το παράδειγμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ξέρετε, υπάρχει μια συναρπαστική στιγμή, αλλά όχι σ’ αυτή τη Βουλή, στην παλιά Βουλή, όπου ένας ηγέτης είχε εκφωνήσει τον επικήδειό του. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος στις 28 Απριλίου 1932 εκφώνησε τον επικήδειό του ως απάντηση στον Αλέξανδρο Παπαναστασίου, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του και είναι μοιρολάτρης. Τόσο πολύ προσεβλήθη αυτός ο ηγέτης που σκηνοθέτησε την εκφώνηση του επικηδείου του, για να απαντήσει στον Αλέξανδρο Παπαναστασίου, λέγοντας ότι «προφανώς δεν είμαι μοιρολάτρης, αλλά επένδυσα όλο το πυρ της ψυχής μου, όλη τη φωτιά της ψυχής μου, εις το να προκαλέσω τη διεύρυνση και την προκοπή αυτής της χώρας».

Ο αντίποδας αυτής της αντίληψης, ο αντίποδας δηλαδή του να σε γοητεύει η ευθύνη, είναι η χθεσινή παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και η όλη αντίληψη η οποία συνοδεύει μια στάση της Αριστεράς, μια στάση του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια, η οποία και πρόσκαιρα γίνεται δεκτή από τον ελληνικό λαό, για να είμαι ειλικρινής. Είναι η στάση του ότι δεν ευθυνόμαστε για το τι μας συμβαίνει. Είναι πολύ συμπαθητικό να μην ευθύνεσαι για το τι συμβαίνει.

Εγώ θα πάω στην άλλη άκρη. Δεν θα εκφωνήσω τον επικήδειό μου βέβαια -δεν τολμώ να το κάνω, έχω πολλές προκαταλήψεις- αλλά θα σας πω ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για μια ηγεσία και για ένα λαό είναι να παραδεχθούμε ότι εμείς ευθυνόμαστε για όσα συμβαίνουν στη χώρα. Η μετάθεση της ευθύνης και η αυτοθυματοποίηση είναι η έσχατη υποτίμηση και αυτοϋποτίμηση. Είναι μία διαφορετική νοοτροπία αυτή για την οποία σας μιλώ και νομίζω πως εάν ξεπεράσουμε αυτό το στάδιο, στο οποίο «αθλείσθε» επάξια και υπάρχει ακροατήριο στη χώρα, θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας και θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματά μας.

Ο κ. Τσίπρας την ώρα που έλεγε ότι δεν ευθύνεται γι’ αυτό που συμβαίνει, αλλά ευθύνονται η νεοφιλελεύθερη πολιτική και το κατεστημένο, επιβάλει στη χώρα για τους επόμενους δεκαπέντε μήνες –γιατί, όταν λέμε για τα έτη 2015 και 2016, λησμονούμε ότι το 2015 εκπνέει- επιβαρύνσεις 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και φέρνει, όχι με τα λόγια του, που δεν τολμά να τα πει, αλλά με το προσχέδιο του προϋπολογισμού ύφεση και ανεργία, ενώ είχαμε βγει με τεράστιες θυσίες των Ελλήνων και από την ύφεση και από την ανεργία.

Δεν είπε τίποτα χθες για την εξωτερική πολιτική. Δεν είπε λέξη για την εθνική άμυνα, την ώρα που βρισκόταν στις Βρυξέλλες ο Ταγίπ Ερντογάν και συνεννοείτο με τους εταίρους μας, που τον αποκαλούσαν «εταίρο», για την προστασία των θαλασσίων συνόρων. Και ξέρετε ποιες είναι οι βλέψεις της Τουρκίας στα θαλάσσια σύνορά μας και ξέρετε πόσο επισφαλές είναι να μπλέξουμε σε μια δήθεν κοινή προστασία των θαλασσίων συνόρων εντός των δικών μας χωρικών υδάτων. Είναι πολύ λεπτά θέματα, είναι θέματα τα οποία απέφυγε να ψάξει και να ψαύσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός, γιατί αποφεύγει πάντα τα δύσκολα. Είναι ειδικός σ’ αυτό.

Ακούσαμε προηγουμένως από τον Υπουργό Άμυνας ότι είναι δεσμευμένα στο Υπουργείο Οικονομικών τα κονδύλια για τους Έλληνες αξιωματικούς που πρέπει να εκταμιευθούν, για να υλοποιηθούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το Υπουργείο Οικονομικών δεν ανήκει σε άλλο κράτος, δεν ανήκει σε άλλη Κυβέρνηση, δεν είναι ένα θησαυροφυλάκιο το οποίο είναι άπαρτο κάστρο. Είναι η ίδια Κυβέρνηση και είναι η ίδια νοοτροπία, η οποία θέλει να μην αναλαμβάνονται οι ευθύνες.

Ο κ. Τσίπρας με τα ψέματα και τον λαϊκισμό του επιβάρυνε τη χώρα τρομακτικά και σήμερα εξακολουθεί να αρνείται να αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Εμείς αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, όχι, όμως, σαν εκπρόσωποι ενός δήθεν συστήματος ή ενός κατεστημένου, όπως λέτε, αλλά σαν κάποιοι οι οποίοι διδαχθήκαμε από τα λάθη μας, είμαστε υπερήφανοι για την προσφορά μας και δεν θέλουμε αυτόν τον λαϊκισμό ο οποίος σάρωσε τη χώρα στη Μεταπολίτευση να του επιτρέψουμε να ξανασηκώσει κεφάλι.
Αποτελείτε το κύκνειο άσμα του λαϊκισμού και πιστεύω αυτό το άσμα να μη διαρκέσει πολύ. Εμείς το μάθημά μας το διδαχθήκαμε, είμαστε στην αντίπερα όχθη από αυτόν και θα εξακολουθήσουμε να πολιτευόμαστε με ευθύνη και σοβαρότητα.

Είναι καιρός να επικρατήσει μια άλλη αντίληψη. Δεν υπάρχουν κατεστημένα, δεν υπάρχουν εχθροί. Όλοι έχουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν και χθες ακούσαμε έναν Πρωθυπουργό να μην αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Καταψηφίζουμε υπεύθυνα τις ανεύθυνες προγραμματικές δηλώσεις!».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης