Στις ανισότητες που παρουσιάζουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες στον Βορρά και τον Νότο αναφέρθηκε ο καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Said Business School και υπότροπος Διοίκησης του St.Edmund Hall του Πανεπιστημίου Οξφόρδης Δημήτρης Π. Τσομώκος.

Τόνισε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται σε βαθιά κρίση, χωρίς να έχει ξεφύγει από αυτήν, με τις οικονομίες μεταξύ Βορρά και Νότου να αδυνατούν να συγκλίνουν, σε αντίθεση με τη σύγκλιση που καταγράφεται σε διαφορετικές περιοχές των ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Τσομώκος έκανε λόγο για τρεις πραγματικότητες:

– την ελληνική, όπου η απόδοση των ευθυνών είναι οριζόντια

-αυτή των Ευρωπαίων εταίρων, σύμφωνα με την οποία υπάρχει μία «τιμωρητική θεώρηση» για την Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζεται ως χώρα όπου κυριαρχούν η ανικανότητα, η διαφθορά και η άρνηση για διαρθρωτικές αλλαγές

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-αυτήν που εκφράζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με την οποία απαιτούνται αναδιάρθρωση χρέους, εισοδηματικός περιορισμός, δημόσιες επενδύσεις κα επεκτατική δημοσιονομική και νομισματική πολιτική.

Ο διακεκριμένος καθηγητής αναφέρθηκε, ακόμη, σε δύο ακαδημαϊκές προσεγγίσεις. Η πρώτη σχετίζεται με τις ορθολογικές προσδοκίες σχετικά με το χρέος, με τις δανειζόμενες χώρες να λειτουργούν ως αποτελεσματικοί σχεδιαστές δημοσιονομικής πολιτικής.

Η δεύτερη αφορά στην ανταγωνιστική γενική οικονομική ισορροπία, όπου υφίσταται διαρκώς ένα ανταγωνιστικό οικονομικό περιβάλλον, σύμφωνα με το οποίο οι κεντρικές κυβερνήσεις δανειζόμενων χωρών παρεμβαίνουν και εξομαλύνουν οικονομίες που βρίσκονται σε περιδίνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Τσομώκος τόνισε ότι το ελληνικός χρέος δεν είναι βιώσιμο, ενώ διατύπωσε προτάσεις για την έξοδο από την κρίση, οι οποίες περιλαμβάνουν:

– την αναδιάρθρωση του χρέους και των «κόκκινων» δανείων του ιδιωτικού τομέα

– την ελαχιστοποίηση της δημόσιας σπατάλης

– την αναγέννηση των θεσμών και του κράτους

– την αύξηση του κυκλικού ελλείμματος

– τη μείωση εταιρικών φόρων και του ΕΝΦΙΑ και

– την επανασταθεροποίηση των οικονομικών προσδοκιών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης