Ως μια μεγάλη μεταρρυθμιστική τομή, που θα επιφέρει τεράστιες θετικές αλλαγές, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τον «Κλεισθένη», ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

«Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, η επιχειρούμενη αλλαγή γίνεται πεδίο πολιτικής αναμέτρησης. Και είναι μεγάλη η πολιτική αναμέτρηση, γιατί πραγματικά κάτι καινούριο πάει να γίνει» ανέφερε ο κ. Παπαχριστόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια. Υπεραμυνόμενος της απλής αναλογικής, ο κ. Παπαχριστόπουλος τόνισε την ανάγκη «να αλλάξει ένα δημαρχοκεντρικό ή περιφερειοκεντρικό σύστημα που ενισχύει ένα άτομο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Για ένα μεγάλο κομμάτι ανθρώπων δεν πονούν την τοπική αυτοδιοίκηση είναι το σκαλοπάτι για το επόμενο βήμα τους. Αυτό ζούμε τις τελευταίες ημέρες. Και το ζούμε πολύ άσχημα. Ούτε τα προσχήματα δεν κρατάνε. Αδιαφορούν για τους μικρούς δήμους. Θα πρέπει να επιλέγονται πρόσωπα που ενώνουν, που συνενώνουν. Έχει μεγάλη σημασία να ψηφίζονται από το κυρίαρχο όργανο, το σώμα του δημοτικού συμβουλίου, για να έχει απήχηση στην κοινωνία. Έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες από συνθέσεις και συνεργασίες. Από τοπική ανάπτυξη με όρους διαφάνειας και αντοχές σε βάθος χρόνου» υπογράμμισε.

Ο κ. Παπαχριστόπουλος, αναγνώρισε την ανάγκη να δοθεί δυνατότητα ψήφου στους κατοίκους του εξωτερικού, διευκρινίζοντας πάντως ότι «αυτό δεν έχει σχέση με έναν ομογενή, που ζει πάνω από είκοσι, εικοσιπέντε, τριάντα και σαράντα χρόνια εκτός Ελλάδας και δεν έχει αίσθηση της σημερινής πραγματικότητας της χώρας».

Αναφορικά με την κατάτμηση της Β΄ Αθήνας, ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ έκανε λόγο για «σημαδεμένη τράπουλα» και «βαρόνους της ΝΔ» που αντιδρούν γιατί είχαν μάθει να εκλέγονται εύκολα. «Ήταν σημαδεμένη από την αρχή. Κάποιοι ήταν νεροκουβαλητές, πήγαιναν να φέρουν μερικές ψήφους και κανόνιζε η νομενκλατούρα ποιοι είναι ελεγχόμενοι να μπουν» είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακόμα, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την τροπολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που προβλέπει αυτοδιοικητικές εκλογές μαζί με ευρωεκλογές, ο κ. Παπαχριστόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αν πατάς γερά στα πόδια σου, τι σε ενοχλεί πότε θα γίνουν εκλογές, αν θα γίνουν τώρα, αν γίνουν μετά από δεκαπέντε μέρες ή είκοσι ή αν γίνονται ταυτόχρονα; Αν πραγματικά πιστεύεις σε αυτό που σου λένε καθημερινά οι δημοσκοπήσεις, τι έχεις να φοβηθείς; Γιατί ανεβάζεις τους τόνους;»

Τέλος, ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ επέκρινε έντονα την καμπάνια της ΚΕΔΕ, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με τον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, οι δήμοι ήταν τρίτοι στη διαφθορά.

«Η επιχειρηματολογία τους είναι ότι θα έχουμε ακυβερνησία, πολιτική αστάθεια, θα υπάρχουν προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες, δεν θα έχουμε αποτελεσματική διαχείριση, δεν θα λειτουργούν καλά οι αυτοδιοικητικοί θεσμοί, θα παρουσιαστεί το φαινόμενο των αθέμιτων συναλλαγών και των πολλών υποψηφιοτήτων. Αυτή είναι η επιχειρηματολογία αυτής της φοβερής καμπάνιας, που την ακούω από το πρωί έως το βράδυ. Υπάρχουν όμως χειροπιαστά στοιχεία. Ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης είχε καταγγείλει ότι οι δήμοι με τον τρόπο που είχαν οργανωθεί ήταν οι τρίτοι σε διαφθορά. Να το ξαναπώ; Οι τρίτοι σε διαφθορά. Απίστευτη διαφθορά». τόνισε χαρακτηριστικά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης