Να «θάψουν τα τσεκούρια του πολέμου» και να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν καλεί τις πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας, με αυστηρό μήνυμα του ο Μάρτιν Σουλτς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ζητεί από την Αθήνα να εκμεταλλευτεί την τετράμηνη παράταση και να αποφύγει τη ρήξη με τους θεσμούς.

«Ώρα να θαφτούν τα τσεκούρια και να εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις που ελήφθησαν στη συμφωνία του Eurogroup»«Οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να αδράξουν την ανάγκη να χρησιμοποιηθεί το κάθε λεπτό σε αυτή την παράταση. Όχι να αλληλοκατηγορούνται για το ποιος είπε τι, όχι να πετούν τη “μπάλα στην εξέδρα” και να προσπαθούν να υπαναχωρήσουν από τις δεσμεύσεις, ούτε να απειλούν με “Αρμαγεδδών” στο άμεσο μέλλον.

Αντίθετα θα πρέπει να κάνουν κάτι λιγότερο “για τους τίτλους” και περισσότερο χρήσιμο για τους πολίτες. Πάνω σε αυτό το ζήτημα το βάρος είναι εξ ολοκλήρου στην πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ώρα να θαφτούν τα τσεκούρια και να εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις που ελήφθησαν στη συμφωνία του Eurogroup και να αναπτυχθούν συγκεκριμένα μέτρα που θα φέρουν ροή επενδύσεων, αύξηση φορολογικών εσόδων με καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και διατήρησης ενός ικανού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

«Εάν υπάρχει κάτι που έφερε αυτή η συμφωνία είναι περισσότερος χρόνος. Όχι χρόνος για να αναπνεύσουμε, αλλά για να χτίσουμε εμπιστοσύνη και σταθερά μέτρα ώστε να ξεπεράσουμε το αδιέξοδο»Αυτό είναι το μήνυμα που έχω μεταφέρει στην Αθήνα, το Βερολίνο και σε όλες τις συναντήσεις μου με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στη σελίδα του στο Linkedin, με τίτλο «Η Ελλάδα και η ευκαιρία του τετράμηνου παραθύρου».
«
«Πολλά έχουν ειπωθεί για το πως θα μπορούσαν οι διαπραγματεύσεις να έχουν γίνει με καλύτερο τρόπο, για πιθανές κόντρες μεταξύ υπουργών για τα ατελείωτα υποθετικά σενάρια. Λίγοι όμως έχουν ασχοληθεί με το τι πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής. Τι πρέπει να πραγματοποιηθεί στους τέσσερις μήνες που έχουν κερδηθεί. Όντως, αναλυτές και αρθρογράφοι ενδιαφέρονται περισσότερο για το ποιο δράμα θα μπορούσε να ξεδιπλωθεί σε τέσσερις μήνες από τώρα», υπογραμμίζει.

«Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό καθώς εάν υπάρχει κάτι που έφερε αυτή η συμφωνία είναι περισσότερος χρόνος. Όχι χρόνος για να αναπνεύσουμε, αλλά για να χτίσουμε εμπιστοσύνη και σταθερά μέτρα ώστε να ξεπεράσουμε το αδιέξοδο. Θα ήταν, λοιπόν, ανεύθυνο να θεωρήσουμε αυτή την παράταση ως μια μικρή παύση προτού ξεκινήσει η επόμενη αιματηρή μάχη» προσθέτει.

Επιπλέον, ο Μάρτιν Σουλτς αναφέρεται σε τρεις παράγοντες που θα μπορούσαν να προσφέρουν ώθηση στην Ελλάδα εάν χρησιμοποιηθούν σοφά:

Πάταξη της διαφθοράς

Η νεοεκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση δείχνει πρόθυμη να ασχοληθεί με την φοροδιαφυγή και τις απάτες. Είναι στο δικό της χέρι να τα καταφέρει. Μέχρι τώρα δείχνει να έχει διαγνώσει το πρόβλημα σωστά, αλλά επιλέγει να χρησιμοποιεί τους δανειστές ως αποδιοπομπαίους τράγους. Η άποψη αυτή μπορεί να περνάει σε ορισμένους από τους Έλληνες ψηφοφόρους, αλλά δεν «χτυπάει» τους πολύπλοκους παράγοντες του προβλήματος.

Στροφή στην ανάπτυξη

Η ΕΕ αρχίζει να καταλαβαίνει τις επιπτώσεις από την ακραία λιτότητα. Τα υγιή δημοσιονομικά παραμένουν κρίσιμα, αλλά, από την άλλη πλευρά, υπάρχει ισχυρή συνειδητοποίηση της ανάγκης για ανάπτυξης και μέτρα φιλικά προς τις επενδύσεις.

Επενδύσεις

Η ΕΕ έχει πλέον ένα συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο. Αν η Ελλάδα δημιουργήσει μια οικονομική δομή απαλλαγμένη από την ενδημική διαφθορά με σταθερό νομικό περιβάλλον μπορεί να γίνει μια πολύ ενδιαφέρουσα επενδυτική πρόταση για την ηλιακή και την αιολική ενέργεια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης