Με ανοιχτά τα κυριότερα μέτωπα που αποτελούν σημείο τριβής με την τρόικα, συνεδριάζουν οι κυβερνητικοί εταίροι κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης, μόλις δύο ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, επιδιώκοντας το καλό κλίμα στις διαπραγματεύσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης για την ψήφιση του πακέτου των μέτρων πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου έχει εκτροχιαστεί πλήρως, ενώ οι υπερβολικές απαιτήσεις της τρόικας δημιουργούν τριβές στο εσωτερικό της τρικομματικής συμμαχίας.

Το θρίλερ όμως ξεκίνησε στις 10.00 το πρωί από το Υπουργείο Εργασίας, καθώς υπάρχει διαφωνία σε βασικούς άξονες της συζήτησης και, όπως φάνηκε, τα μελανά σημεία της συμφωνίας θα παραμείνουν, καθότι ο Πολ Τόμσεν αποχώρησε από τη σύσκεψη για να επικοινωνήσει με την Κριστίν Λαγκάρντ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαφωνία έγκειται στο θέμα της μείωσης των αποζημιώσεων. Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί στις 15.00.

Οι Τροϊκανοί απαιτούν οριζόντια μείωση του ύψους των αποζημιώσεων χωρίς να υπολογίζεται ο χρόνος προϋπηρεσίας και κατάργηση των ωριμάνσεων, δηλαδή των αυξήσεων που προβλέπονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση ανά τριετία στον βασικό μισθό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τρόικα ζητεί πλαφόν (12 μισθών) για την αποζημίωση απόλυσης με 3μηνη προειδοποίηση και η ελληνική πλευρά αντιπροτείνει η μείωση της αποζημίωσης λόγω απόλυσης να μην είναι οριζόντια, αλλά ανάλογη με την προϋπηρεσία του εργαζομένου. Παράλληλα, προσπαθεί να αποτρέψει την απαίτηση της τρόικας για κατάργηση των τριετιών και επιδομάτων, όπως το επίδομα γάμου σταδιακά από / έως το 2015, αντιπροτείνοντας την αντικατάσταση των τριετιών με επίδομα προϋπηρεσίας ή τη μείωση του ποσοστού υπολογισμού των τριετιών.

Αντίθετα, η ελληνική πλευρά είναι κατ’ αρχάς θετική στο ζήτημα της εβδομαδιαίας εξαήμερης εργασίας που θέτουν, επίσης, οι εκπρόσωποι των δανειστών, υπό την προϋπόθεση όμως ότι διατηρείται το 40ωρο της εβδομαδιαίας εργασίας και η δυνατότητα επιλογής ή απόρριψης του νέου συστήματος στο πλαίσιο συλλογικών κλαδικών διαπραγματεύσεων.

Τέλος, ο υπουργός Εργασίας έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο νέας μείωσης του βασικού μισθού στον ιδιωτικό τομέα, τουλάχιστον έως ότου αποτιμηθούν οι αλλαγές που έγιναν με τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις.

Απολύσεις εδώ και τώρα…

Η τρόικα στη συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Αντώνη Μανιτάκη, ζήτησε λίστες με τα ονόματα όσων πρόκειται να αποχωρήσουν από τις δημόσιες υπηρεσίες.

Στη συνάντηση το απόγευμα της Δευτέρας, οι εκπρόσωποι των δανειστών άκουσαν τα επιχειρήματα του υπουργού ότι ο στόχος για μείωση κατά 150.000 των δημοσίων υπαλλήλων μπορεί να επιτευχθεί χωρίς απολύσεις.

Ωστόσο, ζήτησαν από τον κ. Μανιτάκη έμπρακτες αποδείξεις για του λόγου το αληθές, δηλαδή την κατάθεση αναλυτικών καταλόγων με τα ονόματα όσων πρόκειται να αποχωρήσουν από δημόσιες υπηρεσίες, με όποιον τρόπο κι αν γίνει αυτό.

Σύμφωνα με στελέχη του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η τρόικα εμμένει στη θέση της να γνωρίζει επακριβώς τον αριθμό των υπαλλήλων του Δημοσίου που θα αποχωρήσουν μέσα στο 2012, την υπηρεσία από την οποία θα αποχωρήσουν καθώς και το δημοσιονομικό όφελος ανά υπάλληλο.

Δίνουν, παράλληλα, μεγάλη σημασία στον συμβολισμό της συγκεκριμένης παρέμβασης και επιμένουν στο «γενικό ξεκαθάρισμα» του πληθυσμού στο Δημόσιο, ζητώντας την επέκτασή του στις «δεξαμενές» των επίορκων υπαλλήλων, των «κοπανατζήδων», κυρίως από τον χώρο της εκπαίδευσης, καθώς και των αποδεδειγμένα ακατάλληλων.

Στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκφράζεται πάντως συγκρατημένη αισιοδοξία. Συνεργάτες του κ. Μανιτάκη επισημαίνουν ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα σημειώνει πρόοδο και μπορεί να κλείσει θετικά, καθώς μπορεί οι εκπρόσωποι των δανειστών να επιμένουν στον ακριβή αριθμό των υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν εντός του τρέχοντος έτους, ταυτόχρονα όμως δείχνουν να έχουν πειστεί ότι οι αποχωρήσεις θα πρέπει να προέλθουν από τις «δεξαμενές» που έχει προαναγγείλει και ο υπουργός, δηλαδή τους επίορκους, τους «κοπανατζήδες» και τους αποδεδειγμένα ακατάλληλους υπαλλήλους.

Το αδιέξοδο πάντως είναι ορατό. Εταίροι και δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει στον κ. Σαμαρά ότι, για να προχωρήσει η εκταμίευση, θα πρέπει η τρόικα να βγάλει θετική έκθεση και εν τω μεταξύ όλα τα μέτρα -και το εργασιακό που προκαλεί το βέτο των δύο κυβερνητικών εταίρων- να έχουν ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης