Την σημασία της επένδυσης στην πρόληψη και την ανάγκη άρσης των ανισοτήτων στην Υγεία εξέφρασε ο υπουργός Υγείας, Α.Ξάνθος σε διημερίδα που συνδιοργανώνεται από το υπουργείο Υγείας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στην Αθήνα και έχει ως θέμα τη Δημόσια Υγεία.

Το κρίσιμο πολιτικό ερώτημα, σύμφωνα με τον Α. Ξανθό, είναι αν στο σημερινό περιβάλλον λιτότητας υπάρχουν περιθώρια βιώσιμης χρηματοδότησης και αποτελεσματικής λειτουργίας του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και του Κοινωνικού Κράτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η απάντηση είναι ναι, υπό την προϋπόθεση της ενίσχυσής τους με ανθρώπινους και υλικούς πόρους και της μεταρρύθμισής τους με στόχο την καθολικότητα, την ισότητα και την ποιότητα στη φροντίδα. Υπό τον όρο δηλαδή της σταδιακής “απεξάρτησης” από τη λιτότητα και της σύγκλισης των δημόσιων δαπανών υγείας, ως ποσοστό του ΑΕΠ με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους» απάντησε ο υπουργός Υγείας στο ρητορικό ερώτημα που έθεσε ο ίδιος.

Ειδικά για τη Δημόσια Υγεία είπε, ότι είναι η μόνη πραγματικά δημοκρατική πολιτική υγείας, γιατί αφορά όλο τον πληθυσμό και επιδρά με ισότιμο τρόπο στους πολίτες, χωρίς διακρίσεις και συνέχισε, τονίζοντας ότι «η Δημόσια Υγεία δίνει βάρος στην πρόληψη, στην αγωγή υγείας, στην πρωτοβάθμια φροντίδα, στην παρέμβαση στην κοινότητα και στην τροποποίηση των κοινωνικών προσδιοριστών της ασθένειας».

Όπως εξήγησε, οι προσδιοριστές αυτοί δεν είναι άλλοι από την ανεργία, τη φτωχοποίηση, τον κοινωνικό αποκλεισμό, το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, τη μη τήρηση των standars υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία, τις οικολογικές καταστροφές και την κλιματική αλλαγή. Επίσης, η ανθυγιεινή και βιομηχανοποιημένη διατροφή, η εργασιακή ανασφάλεια, το stress της καθημερινότητας, η παχυσαρκία, η απουσία σωματικής άσκησης, τα τροχαία δυστυχήματα, η μη χρήση προφυλακτικού, η ουσιοεξάρτηση, το κάπνισμα, η κατάχρηση αλκοόλ, ο πόλεμος και τα συνεπακόλουθα προσφυγικά-μεταναστευτικά ρεύματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το στοίχημα, είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του, είναι παράλληλα με την αναβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης, να τεθεί στο επίκεντρο της μεταρρύθμισης του συστήματος, η Δημόσια Υγεία και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. «Να υπερβούμε τη λιτότητα και τους οικονομικούς περιορισμούς που προκαλεί στην καθολική κάλυψη, να εξαλείψουμε τις ανισότητες στην Υγεία και στο προσδόκιμο ζωής, επενδύοντας στην Υγεία ως κρίσιμο δείκτη δίκαιης ανάπτυξης και συνολικής κοινωνικής ευημερίας» κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης