Μήνυμα προς την Τουρκία απέστειλε σήμερα η Κομισιόν να σεβαστεί τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο των μελών της Ε.Ε.

Παράλληλα, το Βερολίνο, σχολιάζοντας τις τελευταίες προκλητικές δηλώσεις περί Ιμίων, έκανε λόγο για δηλώσεις «εσωτερικής κατανάλωσης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μάγια Κοτσιγιάντσιτς κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο των κρατών μελών της ΕΕ.

«Η ΕΕ υπογραμμίζει ότι η Τουρκία πρέπει να δεσμευθεί απερίφραστα για σχέσεις καλής γειτονίας και την καλεί να αποφύγει κάθε είδους πηγή τριβών, απειλής ή ενέργειας που στρέφεται κατά κράτου-μέλους, πλήττει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών», δήλωσε στην ιστοσελίδα EurActiv και πρόσθεσε ότι αρνητικές δηλώσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας «θα πρέπει να αποφευχθούν». «Επιπλέον, η ΕΕ τονίζει την ανάγκη να γίνει σεβαστή η κυριαρχία των κρατών-μελών επί των χωρικών υδάτων τους και του εναέριου χώρου τους», τόνισε η κ. Κοτσιγιάντσις.

Η προκλητικότητα της Τουρκίας δεν άφησε ασυγκίνητο ούτε το Βερολίνο, με την εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Σασουάν Σεμπλί να τονίζει ότι οι δηλώσεις αυτές γίνονται περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση και έχουν παραλήπτη πρωτίστως τους ίδιους τους Τούρκους πολίτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρόκειται για μια γλώσσα που απευθύνεται κυρίως στο εσωτερικό της Τουρκίας», επισήμανε η εκπρόσωπος του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης