Σε μια απόπειρα να κερδίσει το χαμένο έδαφος, το οικονομικό επιτελείο εργάζεται με ταχείς ρυθμούς με στόχο την υλοποίηση των μνημονιακών μέτρων.

Oι εκπρόσωποι του κυβερνητικού επιτελείου θα προσπαθήσουν να αποκομίσουν μια σαφή εικόνα για τις προθέσεις των δανειστώνΤα τηλέφωνα των συναρμόδιων υπουργών έχουν πάρει «φωτιά» καθώς οι ηγεσίες επιθυμούν να έχουν πλήρη ενημέρωση για την πορεία των θεμάτων που εκκρεμούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απώτερος στόχος είναι έως τον Δεκέμβριο του 2017 να έχουν διευθετηθεί όλα τα ανοιχτά θέματα που συνδέονται με την τρίτη αξιολόγηση. Η κυβέρνηση απεύχεται τις πολυήμερες σκληρές διαπραγματεύσεις και επιθυμεί έως τα τέλη του 2017 να έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις.

Στο μεσοδιάστημα θα υπάρξει σειρά επαφών με θέμα το Ελληνικό πρόγραμμα, η έναρξη των οποίων θα γίνει στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ από 13 έως και 15 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον.

Εκεί οι εκπρόσωποι του κυβερνητικού επιτελείου θα προσπαθήσουν να αποκομίσουν μια σαφή εικόνα για τις προθέσεις των δανειστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγες μέρες πριν την επίσκεψη στην Αθήνα των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης, θα συναντηθούν με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Συνάντηση με την κα. Λαγκάρντ θα έχει και ο Αλέξης Τσίπρας, με στόχο να διαπιστώσει αν το ΔΝΤ είναι αποφασισμένο να βάλει εμπόδια προκειμένου να καθυστερήσει την αξιολόγηση.

Η κυβέρνηση στοχεύει στο να εκμεταλλευθεί στο έπακρο τη θετική εικόνα που έχει διαμορφωθεί για τη χώρα μας στον εξωτερικό παράγοντα. Η εν λόγω εικόνα αποτυπώθηκε από τις δηλώσεις αξιωματούχων στο τελευταίο Eurogroup της Δευτέρας στο Λουξεμβούργο.

Κύκλοι του Μαξίμου τονίζουν πως πεποίθηση και της ελληνικής πλευράς, αλλά και των θεσμών είναι ότι πρέπει να ολοκληρωθεί ομαλά το ελληνικό πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018.

Βασική προϋπόθεση είναι η οικονομία να επιστρέψει σε μια κατάσταση «κανονικότητας» όπως χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς. Η «κανονικότητα» αφορά στην επίτευξη των μνημονικών δεσμεύσεων, στην σταδιακή επιστροφή στις αγορές, αλλά και στην διευθέτηση του χρέους.

Το έδαφος έχει προλειανθεί από την έξοδο στις αγορές το καλοκαίρι που πέρασε και βέβαιο θεωρείται πως το οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσει προσεχώς μια έκδοση ομολόγων.

Ταυτόχρονα συνεχίζεται η υλοποίηση του σχεδίου ανταλλαγής του «παλιού» χρέους, με νέα ομόλογα ανάλογης αξίας, για να μπει εκ νέου η χώρα στις διεθνείς αγορές.

Ζητούμενο είναι οι νέες εκδόσεις να μειώσουν το μέσο επιτόκιο και παράλληλα να συγκεντρώσουν μικρότερες εκδόσεις σε τρία ή τέσσερα ομόλογα που θα έχουν μεγαλύτερη ζήτηση.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι επαφές του ΟΔΔΗΧ με τους κατόχους των παλαιών ομολόγων.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης