Τα περιβόητα και πολυδιαφημισμένα «κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα» του ΑλέξηΤσίπρα αποδείχθηκαν παλιές, γνωστές «αμαρτίες» που έχουν ψηφιστεί με νόμους του κράτους εδώ και χρόνια, κυρίως κατά τη διακυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, ενώ οι «κορόνες» του Κυριάκου Μητσοτάκη «ανέστησαν» τον αυριανισμό και τα «ορφανά του Τσοχατζόπουλου». Η φουλ επίθεση ήρθε… εκτός Βουλής με μία επιστολή-καταπέλτη της Ζωής Κωνσταντοπούλου που κατήγγειλε τον Τσίπρα για συμμαχίες που τον καθιστούν ως «αρχιερέα της νέας διαπλοκής».

Η προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή δεν διαφώτισε κανέναν, αλλά η αίθουσα μετατράπηκε σε κοινοβουλευτική αρένα με εκφράσεις πεζοδρομιακού τύπου από τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ήταν χωρίς ουσία για το αντικείμενο για το οποίο προκλήθηκε με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού (Δικαιοσύνη, διαφθορά και διαπλοκή), αλλά με… ουσία για ενδεχόμενες πολιτικές «αναταράξεις», με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Φώφη Γεννηματά να ζητούν από τον Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήταν μία ακόμη συζήτηση που κατέβασε τον πήχη του διαλόγου μεταξύ πρωθυπουργού και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μόλις τον Ιανουάριο – κατά την πρώτη συνάντησή τους μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ – έκαναν λόγο για «νέο πολιτικό πολιτισμό» και «νέο πολιτικό ήθος». Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να τραβήξει τα βλέμματα μακριά από τα καυτά μέτωπα των ημερών και να «μπετονάρει» τους υπουργούς και τους βουλευτές του οι οποίοι τον καταχειροκρότησαν όρθιοι στο τέλος της πρωτολογίας του για την… ανάταση της χαμένης ηθικής και περηφάνιας, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ έβγαλε «κορόνες» απαντώντας κυρίως στους βουλευτές του που θεωρούν «χαμηλής τάσης» τον έως τώρα αντιπολιτευτικό του ρόλο.

Τσίπρας: Ο συνεργάτης του Σαμαρά δεν ήταν διαχειριστής λογαριασμών της λίστας Λαγκάρντ, αλλά και ιδιοκτήτης offshore εταιρείας στις Παρθένες Νήσους;Ο πρωθυπουργός τα έβαλε όλα στο τραπέζι… Παρεμβάσεις του παλαιού πολιτικού συστήματος, της επιχειρηματικής ελίτ και των συστημικών ΜΜΕ, το γνωστό «τρίγωνο της αμαρτίας».

Κατακεραύνωσε τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου για «βροχή» φωτογραφικών ρυθμίσεων και τροπολογιών που αμνήστευσαν τα τελευταία χρόνια τους υπευθύνους της διασπάθισης δημόσιου χρήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προανήγγειλε τη σύσταση Επιτροπής η οποία θα επαναδιαπραγματευθεί τον εξωδικαστικό συμβιβασμό της Siemens με το ελληνικό Δημόσιο που υπεγράφη επί των ημερών Σαμαρά-Βενιζέλου χωρίς «καμία ηθική αναστολή» όπως είπε, για να «επιχειρηθεί το ξέπλυμα των πολιτικών προσώπων και των στελεχών της εταιρείας». Πέταξε, μάλιστα, το γάντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη καλώντας τον να συμμετάσχει και ο ίδιος προσωπικά στην Επιτροπή, λέγοντας ειρωνικά πως οι γνωριμίες του στη γερμανική εταιρεία «θα είναι χρήσιμες».

Προανήγγειλε Εξεταστική για τα θαλασσοδάνεια των τραπεζών προς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καθώς και προς τα συστημικά ΜΜΕ, δεσμευόμενος ότι το πόρισμα θα βγει το αργότερο έως τα τέλη του Μάη, ώστε να αποδοθούν ευθύνες.

Δεσμεύθηκε επίσης ότι θα αναζητηθούν ευθύνες για τις δεκάδες δικογραφίες σε βάρος πρώηνΠρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων, κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών με τη νέα συνταγματική αναθεώρηση και σύσταση της ειδικής επιτροπής για επαναδιαπραγμάτευση του συμβιβασμού με τη Siemens, προανήγγειλε ο Τσίπρας υπουργών και κυβερνητικών στελεχών που οδηγήθηκαν σε παραγραφή αφού χρειάστηκαν παραπάνω από μία δεκαετία για να διαβιβαστούν στη Βουλή.

Χαρακτήρισε «ντροπιαστική» την επίμαχη διάταξη του Νόμου Περί Ευθύνης Υπουργών που προστατεύει την εκάστοτε εξουσία για υποθέσεις διαφθοράς και προανήγγειλε συνταγματική αναθεώρηση. Έβαλε δε στο κάδρο και δικαστές για την καθυστέρηση που επέδειξαν σε κορυφαίες υποθέσεις διαπλοκής.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε ακόμη στις μαύρες λίστες της φοροδιαφυγής, στην υπόθεση Παπασταύρου, στα ανείσπρακτα πρόστιμα, ενώ κάλυψε πλήρως τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ο οποίος έχει δεχτεί τα πυρά της αντιπολίτευσης για το χειρισμό του στην υπόθεση Βγενόπουλου.

Στην δευτερολογία του ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε πρόταση του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα φέρει νομοσχέδιο στη βουλή για να αρθούν οι παρεμβάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης στην δικαιοσύνη και ειδικότερα τις 13 παρεμβάσεις που απαρίθμησε ο κ. Τσίπρας στην πρωτολογία του. Ο πρωθυπουργός απέρριψε την τοποθέτηση του προέδρου της ΝΔ ότι κανονικά το κοινοβούλιο δεν έπρεπε να συζητά θέματα δικαιοσύνης σημειώνοντας ότι αντίθετα πρέπει να συζητά και να ελέγχει τονίζοντας ότι η βουλή δεν είναι για να παύει ποινικές διώξεις και να αμνηστεύει υποδίκους.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τη ΝΔ ότι με διάφορες τοποθετήσεις προσπαθεί να δώσει την εικόνα ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει και έχει διαλύσει την οικονομία και επικαλέστηκε την έκθεση του ΟΟΣΑ λέγοντας ότι λέει τα αντίθετα και ότι προβλέπει ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Ο κ. Τσίπρας απαντώντας επίσης στις δηλώσεις περί εκλογών εξέφρασε τη βεβαιότητα πως όταν γίνουν οι εκλογές η ΝΔ θα ηττηθεί και πάλι όπως ηττήθηκε και στις προηγούμενες εκλογές. ” Αν χρειαστεί, θα σας ξαναστείλουν στη γωνία της αντιπολίτευσης προκειμένου να ανοίξουν μία πόρτα διεξόδου από την κρίση”.

Ο πρωθυπουργός απέρριψε την τοποθέτηση του προέδρου της ΝΔ ότι κανονικά το κοινοβούλιο δεν έπρεπε να συζητά θέματα δικαιοσύνης σημειώνοντας ότι αντίθετα πρέπει να συζητά και να ελέγχει τονίζοντας ότι η βουλή δεν είναι για να παύει ποινικές διώξεις και να αμνηστεύει υποδίκους.

Ο πρωθυπουργός, παρουσίασε κάποια πρωτοσέλιδα των ΝΕΩΝ και του ΒΗΜΑΤΟΣ, επισημαίνοντας “ταύτιση απόψεων” με τον Κυριάκο Μητσοτάκη: “Αν έχετε προσλάβει για λογογράφο τον κύριο Ψυχάρη, να αλλάξετε γιατί είναι πολύ προβλέψιμος και σας εκθέτει”, είπε.

Νωρίτερα, την σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει εξαντλητικά τις δανειακές συμβάσεις από το 2010 και μετά, που συνήψαν οι τράπεζες με τα πολιτικά κόμματα αλλά και με τα ΜΜΕ προανήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της βουλής, ενώ κατήγγειλε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για σειρά παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη με τις οποίες απαλλάσσονταν από ποινικές ευθύνες, στελέχη τραπεζών δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών αλλά και ιδιώτες . Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια θα είναι έτοιμο περί τα τέλη Μαΐου.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι με πρότασή σου προς τον πρόεδρο της Βουλής θα ζητήσει τη διενέργεια ελέγχου από την επιστημονική επιτροπή της Βουλής του συνόλου των δικογραφιών προκειμένου να διαπιστωθεί ο χρόνος τέλεσης των αδικημάτων πολιτικών προσώπων, η διάρκεια της ποινικής προδικασίας και η χρονική απόσταση μεταξύ ποινικής δίωξης και διαβίβασης στη Βουλή από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και τον εκάστοτε υπουργό Δικαιοσύνης. Πρόκειται για δικογραφίες που καθυστερούσαν πολλά χρόνια να εξεταστούν.

Ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε ότι με την Συνταγματική Αναθεώρηση «θα τελειώσει οριστικά η ντροπή του Νόμου περί Ευθύνης Υπουργών». Οι υπουργοί, είπε ο πρωθυπουργός, θα αντιμετωπίζονται όπως κάθε πολίτης.

Ακόμη ο πρωθυπουργός κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να συμμετάσχει σε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων και πολιτικών στελεχών «ώστε να επαναδιαπραγματευτούμε τον συμβιβασμό με τη Siemens ζητώντας την άμεση και ριζική αναθεώρηση του». Διότι, πρόσθεσε «αν υπάρχει η πολιτική βούληση υπάρχει πάντα και ο δρόμος. Ιδού λοιπόν η Ρόδος ιδού και του πήδημα κύριε Μητσοτάκη».

Καταγγέλλοντας τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για 13 συνολικά παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη, ο κ. Τσίπρας είπε επίσης ότι οι παρεμβάσεις δεν είναι μόνον, ή κυρίως, πολιτικές. Είναι και παρεμβάσεις από την επιχειρηματική ελίτ, από την ολιγαρχία του χρήματος που έχει συγκροτήσει και εκμεταλλεύεται σε συνεργασία με την παλιά πολιτική ελίτ κέντρα και παράκεντρα επηρεασμού και εξωθεσμικών παρεμβάσεων.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Δικαιοσύνη είναι ένας ταλαιπωρημένος θεσμός από σκάνδαλα, παρεμβάσεις, παράκεντρα εξουσίας, οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, παραδικαστικά κυκλώματα, συγκαλύψεις και ολιγωρίες. Αναφερόμενος στην υπόθεση Βγενόπουλου ο κ. Τσίπρας στήριξε πλήρως τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλο και σημείωσε ότι «για την εν λόγω υπόθεση στην οποία εμπλέκονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα διεξάγεται ήδη πειθαρχική έρευνα για τις πράξεις και τις πιθανές παραλείψεις που οδήγησαν με μάλλον περίεργο τρόπο τρεις δικογραφίες στο αρχείο». Σημείωσε επίσης ότι η Κυπριακή Δικαιοσύνη έχει ζητήσει εγγράφως την διερεύνηση της υπόθεσης , όπως και πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

 Σκληρή κριτική από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χάραξε διαφορετική γραμμή πλεύσης, προτιμώντας να αναφερθεί εκτενώς στα«Κ. Τσίπρα είστε το αγαπημένο παιδί του νέου αυριανισμού.  Το Alter θα το ελέγξετε; Ο συγκεκριμένος εκδότης θα εξαιρεθεί επειδή μπαινοβγαίνει στο Μαξίμου;» μείζονα και ανοιχτά μέτωπα της κυβέρνησης, το προσφυγικό, την οικονομία και την υπόθεση Μουζάλα, ενώ παράλληλα ζήτησε εκλογές.

«Να φύγετε, να παραιτηθείτε πριν οδηγήσετε τη χώρα στην καταστροφή» είπε στον Αλέξη Τσίπρα κατά την εφ΄ όλης της ύλης εισήγησή του και χαρακτήρισε «σαπουνόπερα» την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού προκαλέσει συζήτηση για τη Δικαιοσύνη και τη διαφθορά στη Βουλή.

Ο πρόεδρος της ΝΔ προτίμησε να παρακάμψει τις κατηγορίες για τα έργα και τις ημέρες Σαμαρά και να αποφύγει προσωπική επίθεση κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, γνωστού για τις στενές σχέσεις του με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Ο Νίκος Καρανίκας, σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, συγκέντρωσε τα πυρά του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Ας ασχοληθείτε με άλλες λίστες. Τη λίστα των κολλητών που διορίσατε, τη λίστα Καρανίκα, τη λίστα-Αλεξιάδη των δημοσίων υπαλλήλων που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό, τη λίστα – Κουρουμπλή, τη λίστα Σταθάκη».

Για να αποσείσει οποιαδήποτε σκιά για τις σχέσεις του κόμματος της ΝΔ με το κύκλωμα των δημοσιογράφων-εκβιαστών, είπε πως έχει ήδη καταθέσει αγωγή σε βάρος του κατηγορούμενου εκδότη Παναγιώτη Μαυρίκου.

Η δευτερολογία 

Τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πώς μπήκε η Ελλάδα στο τρίτο μνημόνιο, για τα capital controls, για την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αλλά και για το σχέδιο Β του κ. Βαρουφάκη, πρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του. Ζήτησε μάλιστα να στηρίξει ο κ. Τσίπρας την πρόταση αυτή προκειμένου και η ΝΔ να στηρίξει την πρόταση για εξεταστική για τα θαλασσοδάνεια. «Ας υποθέσουμε ότι διαφωνούμε στην ερμηνεία που δίνουμε για τα πεπραγμένα της κυβέρνησής σας. Εμείς θα ψηφίσουμε την πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για δάνεια σε ΜΜΕ και κόμματα και εσείς θα ψηφίσετε τη σύσταση Επιτροπής για την τραπεζική αργία και πώς οδηγήθηκε η χώρα στο τρίτο μνημόνιο. Ιδού η Ρόδος κ. Τσίπρα! Ελάτε να ψηφίσουμε για τη σύσταση των δύο επιτροπών».

“Να υποθέσω ότι εξασφαλίσατε δωρεάν συνδρομή σε Βήμα και Νέα γιατί τα μελετάτε με μεγάλη προσοχή. Το σκίτσο του Αρκά απεικόνισε τη σημερινή συζήτηση, γι αυτό και σας ενόχλησε.
Είπε επίσης στη δευτερολογία του: Όσο κι αν προσπαθείτε να ωραιοποιήσετε την πραγματικότητα, είναι αδυσώπητη. Μετά τη Μέρκελ και ο κ. Γκουρία έγινε αγαπημένος συνομιλητής σας”.

“Κατανοώ την ανάγκη που έχετε να υπερασπιστείτε στελέχη που σας ήταν πιστά, όπως τον κ. Καρανίκα. Πράγματι καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή. Τον κ. Καρανίκα δεν τον προσλάβατε να φτιάχνει καφέδες…”

Θυμάμαι καλά τον κ. Μαυρίκο σχολιαστή στην κρατική τηλεόραση, μετά το debate μεταξύ του κ. Τσίπρα με τον κ. Μεϊμαράκη; Όταν μιλάτε για σχέσεις τρίτου τύπου με ύποπτους δημοσιογράφους, τι έχετε να πείτε για τη σχέση πρώτου τύπου Χριστοφορίδη από την κα Γεροβασίλη;  “Σε όλες τις δημοσκοπήσεις 9/10 Έλληνες πιστεύουν ότι η χώρα πηγαίνει σε λάθος κατεύθυνση…

 Άγρια κόντρα Καμμένου-Βενιζέλου

Η φράση του Πάνου Καμμένου «θα πληρώσετε όλοι για τα εγκλήματα που κάνατε κατά της χώρας» έκανε τον Ευάγγελο Βενιζέλο… πυρ και μανία και την αίθουσα της Ολομέλειας… αρένα.

Όρθιος για ώρα επέμενε να επικαλείται τον Κανονισμό της Βουλής για να πάρει το λόγο επί προσωπικού, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει. Mε εκφράσεις πεζοδρομιακού τύπου, ακούστηκε να αποκαλεί τον Πάνο Καμμένο «αλήτη» και «αλητάμπουρα» για να συνεχίσει «θα ζητήσεις συγνώμη στα τέσσερα».

Πριν κοπάσει ο θόρυβος σημειώθηκε και νέο επεισόδιο, όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κωνσταντινέας, επιχείρησε να ηρεμήσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, αντέδρασε έντονα: «Σταμάτα» είπε απευθυνόμενος στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Κωνσταντινέας απάντησε με έντονο ύφος: «Εγώ σε σπούδασα στη Ρουμανία, με τα δικά μου τα λεφτά ως Έλληνα φορολογούμενου σε έστειλε το ΠΑΣΟΚ να σπουδάσεις». Για να απαντήσει ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος: «Θα σου κάνω αγωγή».

Κωνσταντινέας-Κωνσταντινόπουλος

Ο επόμενος ομιλητής, Βασίλης Λεβέντης ανέβηκε στο βήμα εν μέσω …κραυγών και υβριστικών χαρακτηρισμών από τον Ευάγγελο Βενιζέλο που προκάλεσαν την οργή του προεδρείου και μεγάλη καθυστέρηση στη συζήτηση…

Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Για τα μαύρα ταμεία του ΠΑΣΟΚ, τα φαινόμενα διαφθοράς επί ημερών Σαμαρά-Βενιζέλου, την Energa-Hellas Power, τα CDS, τον Χριστοφοράκο, το σκάνδαλο των υποβρυχίων, μίλησε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Φώφη Γεννηματά.

«Ο πατέρας σας ανέφερε ότι ανετράπη από συνωμότη και προδότη της παρατάξεως τον κ. Σαμαρά. Κ. Μητσοτάκη, προσκυνήσατε τον κ. Σαμαρά, που πρόδωσε τη Ν.Δ. και την οικογένειά σας, για να γίνετε πρόεδρος του κόμματος».

Η ΝΔ από μαχητής κατά της διαφθοράς και του ΠΑΣΟΚ, έγινε συμμέτοχος. Δεν άλλαξα εγώ, η Ν.Δ. άλλαξε. Εγώ έκανα συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί ο Αλ. Τσίπρας δεν πήρε σπίτι από τον Χριστοφοράκο, ούτε ήταν εμπλεκόμενος στη Siemens.

Μικροαναστάτωση επικράτησε όταν η Σοφία Βούλτεψη φώναξε από τα έδρανα για την υπόθεση Μουζάλα. «Όταν αντέδρασα για το λεκτικό λάθος του κ. Μουζάλα, υπέβαλα την παραίτησή μου και των υπουργών μου. Εσείς γιατί δεν καταθέσατε πρόταση μομφής κατά του κ. Μουζάλα; Ο κ. Μητσοτάκης είπε στην κ. Μέρκελ ότι είμαι λαϊκιστής και θέλω να ανατρέψω την κυβέρνηση. Να προσέχετε τι λέτε στο εξωτερικό και στο εσωτερικό. Θα σας θυμίσω μία φράση που είχε πει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στον Ανδρέα Παπανδρέου: Τα αιτήματα ενίοτε γίνονται και αποδεκτά», τόνισε ο κ. Καμμένος.


Η δευτερολογία του Πάνου Καμμένου:

«Αφού δεν καταφέρατε να καταργήσετε τα μνημόνια με ένα νόμο και ένα άρθρο, σας προκαλώ αύριο το πρωί ακυρώστε τις 13 νομοθετικές ρυθμίσεις με ένα νόμο και ένα άρθρο» απάντησε στον πρωθυπουργό η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά αναφερόμενη στις καταγγελίες του πρωθυπουργού περί 13 σοβαρών παρεμβάσεων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις στη Δικαιοσύνη.

Η κα. Γεννηματά ανέφερε στην ομιλία της, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη και τη διαφθορά, πως το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει την πρόταση για εξεταστική επιτροπή που θα ερευνήσει τη χορήγηση δανείων σε κόμματα και ΜΜΕ, ωστόσο κάλεσε τον κ. Τσίπρα εκ νέου να συναινέσει στη δική της πρόταση για εξεταστική για την οικονομία από το 2002 ώς σήμερα.

«Κύριε Τσίπρα δεν έχετε κανένα άλλοθι για τις πράξεις σας. Φτάσαμε στο σημείο Εισαγγελέας να κάνει αναφορά στον Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης της Κυβέρνησης για παρεμβάσεις στο έργο της και η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου να στρέφεται κατά καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου για την κριτική που άσκησε. Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα. Κυρίες και κύριοι βουλευτές, η σημερινή συζήτηση θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία αν δεν ήταν άλλο ένα πυροτέχνημα για αντιπερισπασμό. Αντιπερισπασμός για να βγει η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός από τα αδιέξοδά τους να αποπροσανατολιστεί ο Ελληνικός Λαός από τα μείζονα και κρίσιμα προβλήματα να προσπαθήσει να στιγματίσει τους αντιπάλους με καταγγελίες και δήθεν αποκαλύψεις. Μια πρωτοβουλία πολωτική και διχαστική, απόρροια του πανικού τους. Η μπάλα στην εξέδρα», τόνισε.

«Δεν μπορείτε να οδηγήσετε με ασφάλεια τη χώρα έξω από την κρίση. Παραιτηθείτε» είπε και συνέχισε «η Βουλή αυτή πρέπει να δώσει τη λύση. Το συμφέρον της χώρας επιβάλλει εθνική συνεννόηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η δευτερολογία της Φώφης Γεννηματά:

Στο βήμα της Βουλής ανέβηκε μετά τη Φώφη Γεννηματά ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας:

«Ό,τι έκαναν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τα πρόθυμα εξαπτέρυγά τους, κάνει σήμερα η συγκυβέρνηση. Το κεφάλαιο τρώγεται από τις οξύτατες έριδες που ακούνε στο όνομα κεφαλαιοκρατικός ανταγωνισμός. «Για άλλα ζητήματα έπρεπε να συζητάμε. Θα έπρεπε να μιλάμε για τον εγκλωβισμό των προσφύγων στην Ελλάδα και την παραβίαση των δικαιωμάτων τους. Για την παραβίαση των δικαιωμάτων των Ελλήνων από δήθεν συμμάχους και για το πώς θα σταματήσουμε τα νέα μέτρα», είπε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ για να υποστηρίξει ότι η επιδίωξη της κυβέρνησης να μιλήσει για την διαφθορά αποτελεί παλιά τακτική όλων των κυβερνήσεων προκειμένου να κρύψουν κάτω από το χαλί τα πραγματικά προβλήματα.

Για απόπειρα να στήσει παραμάγαζο, όπως είπε, στη Δικαιοσύνη, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ο Σταύρος Θεοδωράκης εστιάζοντας στη στάση και τους χειρισμούς της προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Η δευτερολογία του Δημήτρη Κουτσούμπα:

«Επιλέξατε την κυρία Θάνου για την προεδρία του Αρείου Πάγου, αφού πρώτα είχε δώσει εξετάσεις στην Κουμουνδούρου. Ήταν δικαστής, αλλά θεωρούσε «παράνομο, απεχθές και επονείδιστο» το χρέος. Ήταν δικαστής αλλά έστελνε επιστολές στο Γιούνκερ λέγοντάς του ότι ο λαός στηρίζει την κυβέρνησή του στον αγώνα της κατά της λιτότητας. Και βεβαίως ανταμείφθηκε η κυρία Θάνου. Έγινε πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Η κυρία Θάνου συνηθίζει να λέει από τότε στις συνεντεύξεις της ότι «ο δικαστής δίνει λόγο μόνο στη συνείδησή του και στο Θεό». Προφανώς στη συγκεκριμένη περίπτωση το «Θεός» είναι το ψευδώνυμο του κ.Τσίπρα. Έφτασε στο σημείο να μηνύσει τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Σταύρο Τσακυράκη για εξύβριση και δυσφήμιση.Πρόκειται για πρωτοφανή ενέργεια.

Για τον κ. Παπαγγελόπουλο ο κ.Θεοδωράκης είπε ότι «το καλοκαίρι του 2009 διορίστηκε διοικητής της ΕΥΠ.Τη μια μέρα παραιτήθηκε από δικαστής και την άλλη τοποθετήθηκε στην ΕΥΠ. Έχουμε κάθε λόγο λοιπόν να πιστεύουμε ότι ήταν ένας υπάκουος κυβερνητικός δικαστής και γι’ αυτό επελέγη στην έμπιστη θέση του διοικητή της ΕΥΠ. Στη συνέχεια ιδιώτευσε, μέχρι που τον ανακαλύψατε ξανά εσείς κ. Τσίπρα. Ή για να είμαι δικαιότερος ίσως ήταν φαεινή ιδέα του κ. Καμμένου, ο οποίος τον είχε προτείνει για το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Ποιος όμως ήταν ο δικαστής κ. Παπαγγελόπουλος; Είχε εμπλακεί σε σειρά σημαντικών πολιτικών υποθέσεων τις οποίες αντί να τις διαλευκάνει συνήθως τις έθετε στο αρχείο. Άλλο Παπαγγελόπουλος. Άλλο Ντι Πιέτρο».

«Κάθισα 18 μήνες στη φυλακή. Θα έπρεπε να ντρέπονται να συζητάνε για τη Δικαιοσύνη» ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ο γ.γ. της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε το ηχητικό ντοκουμέντο Σαμαρά, με το οποίο έδινε εντολή για την παράνομη προφυλάκιση τριών βουλευτών της Χρυσής Αυγής και το βίντεο Μπαλτάκου, όπου εξιστορείται ολόκληρη η σκευωρία κατά της Χρυσής Αυγής. Όταν θίγεται η δικαιοσύνη, δεν έχει σημασία ποιος θίγεται επισήμανε» ο γ.γ της Χρυσής Αυγής.

Αποκάλυψε επίσης ότι σύμφωνα με «εμπιστευτικές πληροφορίες», «μετά τη Χρυσή Αυγή που θα κηρυσσόταν εγκληματική οργάνωση, σειρά θα έπαιρνε ο ΣΥΡΙΖΑ με την εμπλοκή 2 βουλευτών του κόμματος στην επίθεση στις Σκουριές».

«Από πού βρήκε άραγε ο Παπασταύρου 3,5 εκατ. ευρώ για την εγγύηση; Στα θαλασσοδάνεια τραπεζών υπάρχουν και δάνεια μεγαλοδημοσιογράφων και βουλευτών. Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας έχει υπέρογκα χρέη ΝΔ που δεν θα τα ξεπληρώσει ποτέ. Η δικαιοσύνη πρέπει να θωρακιστεί, για να είναι πραγματικά ανεξάρτητη» σημείωσε.

Η δευτερολογία του Νίκου Μιχαλολιάκου:

Για τις προτάσεις του περί οικουμενικής κυβέρνησης, ευρωπαϊκού χαρακτήρα, 240 εδρών, αλλά και για τον Αλέξη Τσίπρα μίλησε ο Βασίλης Λεβέντης.

«Αν ακούσει κανείς την ομιλία του Αλ. Τσίπρα, θα νομίζει ότι όλα πηγαίνουν τέλεια σε αυτή τη χώρα. Η Ελλάδα είναι ένα σάπιο καθεστώς και εδώ αγωνίζεστε να μας πείσετε ότι όλα είναι αγγελικά πλασμένα» ανέφερε ο  Βασίλης Λεβέντης.

«Η Ν.Δ. ήταν αντιμνημονιακή, έγινε μνημονιακή, τώρα ξανά αντιμνημονιακή. Ο Αλ. Τσίπρας το ίδιο. Εγώ είχα σταθερή θέση. Η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρώπη. Το λάθος που κάναμε το 2009, ήταν ότι με κουτοπονηριές, εισπράξαμε τα χρήματα χωρίς να κάνουμε μεταρρυθμίσεις. Να φτιάξουμε αύριο κυβέρνηση ευρωπαϊκή, που θα πείσει τους ξένους ότι μπορεί να επαναφέρει τη χώρα σε όλα τα επίπεδα. Τώρα τι κάνει ο κ. Τσίπρας; Όπως η σουπιά ρίχνει μελάνι για να θολώσει τα νερά, έτσι και ο κ. Τσίπρας θέλει να μας πει ότι κυνηγάει τη διαπλοκή. Αποτελέσματα θέλει η κοινωνία» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.

Η δευτερολογία του Βασίλη Λεβέντη:

Ως προσπάθεια όξυνσης του πολιτικού κλίματος, με στόχο την αύξηση των ποσοστών τους, κατηγόρησε κυβέρνηση και ΝΔ ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, κατά την δευτερολογία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, για τα θέματα της Δικαιοσύνης.
Ακόμα, επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον ότι, ενώ η εντολή που πήρε από το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό ήταν να ανοίξουν τα σύνορα, όταν γύρισε τα σύνορα ήταν κλειστά. “Τι πήγε να κάνει ο κ. Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής και γύρισε και θριαμβολογούσε όταν έβαλε την Τουρκία στο Αιγαίο;” διερωτήθηκε ο Βασίλης Λεβέντης.

Παράλληλα, κάλεσε τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο, να ξεκαθαρίσει τη θέση του αν είναι υπέρ της διπλής ή της μονής ονομασίας των Σκοπίων, καθώς όπως είπε τα δύο κόμματα που συγκυβερνούν έχουν διαφορετική άποψη.

Τέλος, σχολιάζοντας τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη που ζήτησε εκλογές και την απάντηση που πήρε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι θα διεξαχθούν τέλος της 4ετίας, ο κ. Λεβέντης ανέφερε χαρακτηριστικά: “Ίδια γίνονταν και επί κυβέρνησης της ΝΔ. Αυτό που γίνεται εδώ, είναι να κατακτάς με ύπουλο τρόπο, λέγοντας ψέματα, την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Κάντε εκλογές και θα δείτε τα ποσοστά σας”.

Φουλ επίθεση από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου εν μέσω της συζήτησης στη Βουλή



Ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή τη συζήτηση για τη Δικαιοσύνη, τη διαφθορά και τη διαπλοκή στη Βουλή ανήρτησε στην προσωπική της ιστοσελίδα η Ζωή Κωνσταντοπούλου, εν μέσω συζήτησης στη Βουλή. Η πρώην Πρόεδρος της Βουλής επιτίθεται στον Πρωθυπουργό και θέτει συνολικά 20 ερωτήματα για θέματα διαφθοράς για τα οποία η κυβέρνηση δεν έχει ενεργοποιηθεί.

-Τι έχετε πράξει για την ακύρωση του επιζήμιου, άκυρου και αξιόποινου συμβιβασμού με τη Siemens, που υπέγραψε ο κ. Στουρνάρας;

-Τι απέγινε με τη «διαπραγμάτευση» για την υπόθεση αυτή, που την άνοιξη του 2015 μου γνωστοποιήσατε ότι θα ξεκινούσε η Κυβέρνηση με την Γερμανική Κυβέρνηση, ζητώντας μου μάλιστα να σας προτείνω κάποιο σύμβουλο, όπως και είχα κάνει;

-Γιατί μέχρι σήμερα προστατεύετε τον κ. Στουρνάρα; Γιατί ο εκλεκτός και μηδέποτε εκλεγείς Υπουργός σας κ. Φλαμπουράρης μου ζήτησε να «μην ζορίζω το Στουρνάρα» το καλοκαίρι του 2015; Γιατί όταν σας το γνωστοποίησα, παραστήσατε τον έκπληκτο; Γιατί εν συνεχεία, με εντολή σας, εμποδίστηκε η βίαιη προσαγωγή του κ. Στουρνάρα, ενώ πλέον τρώτε μαζί του ως καλοί φίλοι;

-Γιατί δεν συνεχίσθηκε η έρευνα για τη Siemens, που ως Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ξεκίνησα την προηγούμενη άνοιξη, ανασύροντας τον σχετικό κοινοβουλευτικό φάκελο, που συνιστά κοινοβουλευτικό, θεσμικό και εθνικό κεκτημένο; Γιατί ο σημερινός Πρόεδρος της Βουλής απέσυρε το πόρισμα για τη Siemens από την αρχική ιστοσελίδα της Βουλής τις πρώτες ημέρες της θητείας του;

-Τι απέγινε με τις ποινικές ευθύνες για την εκποίηση των μετοχών των ελληνικών Τραπεζών που κατείχε το ΤΧΣ σε τιμή χαμηλότερη της κτήσης; Τον Μάιο 2014 το είχατε χαρακτηρίσει «απιστία σε βαθμό κακουργήματος» και για το λόγο αυτό είχαμε υποβάλει πρόταση μομφής κατά του κ. Στουρνάρα.

Σήμερα, έχοντας πλέον προβεί σε ανάλογες και χειρότερες κακουργηματικές πράξεις με τις μετοχές των τραπεζών το περασμένο φθινόπωρο, προφανώς ανταλλάσσετε εξυπηρετήσεις με τον κ. Στουρνάρα και την Κυβέρνηση Σαμαρά, έχοντας επίγνωση του βάρους της δικής σας ευθύνης.

-Τι απέγινε με τη λίστα Λαγκάρντ; Γιατί η σημερινή Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αναίρεσε και δεν υλοποίησε την έρευνα επί της υπόθεσης που είχα εισηγηθεί και είχε αποφασισθεί την περασμένη άνοιξη;

-Γιατί η κυβέρνηση Τσίπρα, η Κυβέρνησή σας, δεν υλοποίησε ούτε μία από τις προτάσεις που περιέχονταν στο πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, το οποίο είχα συντάξει ως εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ και συνυπέγραφαν τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης;

-Γιατί στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ μου είχατε πει ότι «δεν είναι ο Διώτης ο στόχος μας», παραίνεση στην οποία φυσικά ουδόλως συμμορφώθηκα; Γιατί μέχρι τέλους αρνηθήκατε την αναζήτηση ποινικών ευθυνών του Γ. Παπανδρέου για την υπόθεση αυτή; Γιατί το Ελληνικό Δημόσιο δεν παρακολούθησε τη δίκη Παπακωνσταντίνου;

-Γιατί οι στενοί σας συνεργάτες κκ. Δραγασάκης, Φλαμπουράρης, αλλά και Βούτσης, Παπαδημούλης, μονίμως αντιδρούσαν στις προτάσεις μου για υποβολή προτάσεων σχηματισμού επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, ιδίως της Κυβέρνησης Παπανδρέου για την υπόθεση των Μνημονίων, κατά του κ. Παπανδρέου για τη λίστα Λαγκάρντ και κατά του κ. Βενιζέλου για την υπόθεση των υποβρυχίων, μιλώντας για «ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής» ή για «νομικισμό» και «τυπολατρία».

-Γιατί για το Μνημόνιο δεν υπεβλήθη ποτέ πρόταση σύστασης Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, αλλά μόνο Εξεταστικής; Γιατί η Εξεταστική Επιτροπή για το Μνημόνιο που συγκροτήθηκε επί θητείας μου δεν επανασυγκροτήθηκε, μετά τη βίαιη διάλυση της Βουλής;

-Γιατί διακόψατε τις εργασίες της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, που εξέταζε τις υποθέσεις διαφθοράς σε σχέση με τα εξοπλιστικά, αλλά και την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ;

-Γιατί στα πρώτα προαπαιτούμενα του 3ου Μνημονίου (15/7/2015) περιέχονται χαριστικές και ευνοϊκές ρυθμίσεις για τον ποινικά υπόλογο τότε επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ. Γεωργίου, με νομιμοποίηση ακόμη και νομικών δαπανών που ο ίδιος είχε διατάξει, πράγμα που επισήμανα επί τόπου και προφανώς δεν αγνοείτε;

-Γιατί με τα δεύτερα προαπαιτούμενα του 3ου Μνημονίου (22/7/2015) παραδώσατε την περιουσία των πολιτών στις τράπεζες, κατ’ απαίτηση των δανειστών, νομοθετώντας το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που είχατε δεσμευθεί ότι θα αποσυρόταν (Νόμος του κ. Χαράλαμπου Αθανασίου, που έφερε η Κυβέρνησή σας), πράγμα που επισήμανα επί τόπου και ασφαλώς δεν αγνοείτε;

-Γιατί στο 3ο Μνημόνιο, στο οποίο εισήχθη αντισυνταγματική συνταξιοδοτική τροπολογία που περιέκοπτε συντάξεις, έγινε φωτογραφική εξαίρεση των συνταξιούχων της τράπεζας της Ελλάδας, ενώ εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο Μ. Μπαλαούρας, συνταξιούχος της Τράπεζας της Ελλάδας, πράγμα που επισήμανα επί τόπου και προφανώς δεν αγνοείτε;

-Γιατί ενώ εμφανίζεστε κοπτόμενος για τον κ. Παπασταύρου, ουδέποτε αξιοποιήσατε τις πολυσέλιδες εισηγήσεις μου στο πόρισμα για τη λίστα Λαγκάρντ, αλλά και μέχρι σήμερα παραλείπετε να αναφερθείτε στις εταιρίες με συμμετοχή στενών συγγενών του κ. Στουρνάρα, του κ. Βαρβιτσιώτη και του ιδίου του κ. Παπασταύρου, που εισέπρατταν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ (σχεδόν 500.000) από τον ΕΟΦ για «επικοινωνιακή εκστρατεία κατά της πολυφαρμακίας», την ώρα που οι καρκινοπαθείς δεν είχαν πρόσβαση στα φάρμακά τους;

-Γιατί δεν καταργήσατε νομοθετικά ούτε μία από τις ντροπολογίες της Κυβέρνησης Σαμαρά, ενώ η κατάργηση αυτή ήταν κομμάτι του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για Δικαιοσύνη και Διαφάνεια;

-Γιατί διορίσατε Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης τον κ. Σαγιά, μολονότι υπήρξε νομικός παραστάτης του κ. Σάφα στην υπόθεση των Ναυπηγείων Σκαραμπαγκά και γιατί του αναθέσατε ακόμη και αρμοδιότητες για την διαπραγμάτευση; Τι έχετε πράξει για την υπεράσπιση του Ελληνικού Δημοσίου στην υπόθεση αυτή, όταν ο Σάφα, αντί να αποζημιώσει τη χώρα, διεκδικεί 1 δις ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο;

-Γιατί δεν κάνατε τίποτε για το πλυντήριο σκανδάλων που λέγεται ΤΑΙΠΕΔ, αλλά αντίθετα διατηρείτε αυτό το έκτρωμα αξιόποινης συμπεριφοράς σε βάρος της δημόσιας περιουσίας και ιδιοκτησίας

-Τι απέγινε με τη διαφάνεια στους διορισμούς στο δημόσιο; Πώς τολμήσατε τόσους μα τόσους διορισμούς «ημετέρων», ορισμένους χωρίς ούτε καν τα αυτονόητα τυπικά προσόντα για τις θέσεις στις οποίες τους διορίσατε, αλλά με το προσόν να εκτελούν τον επικοινωνιακό θάνατο των αντιπάλων σας;

-Τι απέγινε με την ενίσχυση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τον έλεγχο των ΜΜΕ και του Τραπεζικού συστήματος; Θυσιάστηκε υπέρ της νεοδιαπλοκής με αρχιερέα (ή «Πατριάρχη Αλέξιο») εσάς και αρχιμανδρίτη τον κ. Παππά.

-Γιατί δεν έχει μέχρι σήμερα επί θητείας σας ασκηθεί ούτε μία αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου εναντίον εταιριών-διαφθορέων και κυβερνητικών προσώπων που πήραν μίζες, αντίθετα με όσα προέβλεπε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ;

Στιγμιότυπα από τη Βουλή:

Ο κ. Φάμελλος

Εξοργισμένος και εκτός ορίων ο Βενιζέλος

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Πάντζας

Πεζοδρομιακές εκφράσεις Βενιζέλου

Η κόντρα Κωνσταντινέα-Κωνσταντινόπουλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης