Επίσημα θα αναλάβει καθήκοντα αύριο η νέα Κομισιόν, της οποίας ηγείται ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Η Επιτροπή θα έχει έχει για πρώτη φορά στην ιστορία της έναν πρώτο αντιπρόεδρο, τον Ολλανδό Φρανς Τίμερμανς, ο οποίος θα είναι «το δεξί χέρι» του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ «και ελπίζω και το αριστερό», όπως σημείωσε ο ίδιος ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει να διαχειρισθεί μία σειρά από μεγάλα θέματα: το σχέδιο επενδύσεων ύψους 300 δισεκατομμυρίων ευρώ, την κρίση στις σχέσεις με τη Ρωσία, τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου και τη διαμόρφωση των σχέσεων της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αντιμετώπιση της ανεργίας και η ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης είναι η πρώτη προτεραιότητα της νέας Επιτροπής. Ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ έχει υποσχεθεί ένα σχέδιο επενδύσεων ύψους 300 δισεκατομμυρίων ευρώ σε διάστημα τριών ετών.

Όσον αφορά στα διεθνή θέματα, υψηλά στην ατζέντα βρίσκονται η ένοπλη σύγκρουση στην Ουκρανία, η κρίση στις σχέσεις με τη Ρωσία, η τζιχαντιστική απειλή στη Συρία και στο Ιράκ και η διαρκής ένταση στην Εγγύς Ανατολή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης