Η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου, σε συνέντευξή της στον ρ/σ Real FM και ερωτηθείσα για τις κατηγορίες της ΝΔ περί διγλωσσίας των κυβερνητικών στελεχών για το περιστατικό με το τουρκικό ελικόπτερο πάνω από τη Ρω και την τοποθέτηση σημαιών σε πέντε βραχονησίδες είπε ότι «το κάθε κυβερνητικό στέλεχος εκφράζεται με το προσωπικό του ύφος και ανάλογα με τη θέση που κατέχει. Διαφορετικά εκφέρεται ο λόγος από τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών, τον υπουργό ‘Αμυνας».

Επισήμανε την αναγκαιότητα ενότητας και ομοψυχίας του πολιτικού κόσμου στα εθνικά θέματα και πρόσθεσε ότι «η ουσία είναι αν απαντώνται οι προκλήσεις της Τουρκίας, εάν εφαρμόζονται οι κανόνες εμπλοκής όπως στη Ρω και εάν υπάρχει αντίδραση-απάντηση από την ελληνική πλευρά όταν παραβιάζεται ο ελληνικός εναέριος χώρος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αποστασιοποιούμενη από την «κατευναστική πολιτική» που «κακώς υιοθετούσε η Ελλάδα» στο παρελθόν με μόνο αποτέλεσμα την ενίσχυση των περαιτέρω αξιώσεων της γείτονος, ανέφερε, στη συνέχεια, ότι «αντιθέτως, σήμερα γίνονται σοβαρά βήματα, τα οποία πρέπει να ενισχυθούν, προς μια αποτρεπτική στρατηγική γιατί μια μόνιμη απειλή την αντιμετωπίζεις αποτρεπτικά και με συμμαχίες».

Ως προς τις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί ελλιπούς πληροφόρησης, προκειμένου να κρίνουν οι πολίτες τις κινήσεις της ελληνικής πλευράς είπε ότι «οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι σαφείς για όσους παρακολουθούν στενά τα γεγονότα. Είναι αυτονόητο ότι άλλο επίπεδο πληροφόρησης έχει ο απλός πολίτης και άλλο ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων ή ο υπουργός».

Αναφορικά με την πρωτοβουλία «των τριών νεαρών να βάλουν σημαίες σε πέντε βραχονησίδες» η κ. Παπαδοπούλου, δεχόμενη καταρχήν ως βάση συζήτησης το ότι «οι τρείς νέοι λειτούργησαν συναισθηματικά» πρόσθεσε «πρέπει όμως να πούμε ότι ο καθένας μας οφείλει να σκέπτεται πάντα τι μπορεί να προκαλέσει η κάθε του πράξη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είπε ότι έχουμε το δικαίωμα να κυκλοφορούμε ελεύθερα σε όλη την επικράτεια ως Έλληνες πολίτες «αλλά δεν πρέπει να αγνοούμε ποτέ την πραγματικότητα» η οποία είναι «ότι έχουμε ένα προκλητικό και επιθετικό γείτονα που αναζητά συνεχώς παράθυρο ευκαιρίας για να έχει όφελος χωρίς κόστος».

«Η Τουρκία δεν δείχνει αυτή τη στιγμή να ενδιαφέρεται για εκτεταμένη ένοπλη σύρραξη στο Αιγαίο, γιατί ξέρει ότι θα έχει κόστος και επειδή έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Όμως, εάν θα αξιοποιούσε κάποιο “ατύχημα” για να μπορέσει να έχει όφελος, θα το έκανε» είπε η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ προσθέτοντας «εμείς, η Ελλάδα, δεν πρέπει να παίξουμε το παιχνίδι της Τουρκίας, η οποία επιχειρεί να δείξει ατυχώς ότι ο επιτιθέμενος είναι η Ελλάδα».

«Η πραγματικότητα, και η οποία επιβεβαιώνεται από τη στάση της Ε.Ε. και τις χθεσινές δηλώσεις του Γάλλου προέδρου κ. Μακρόν, είναι ότι ο επιτιθέμενος είναι η Τουρκία και ο αμυνόμενος είναι η Ελλάδα. Θα πρέπει λοιπόν να αναρωτιόμαστε από την πλευρά μας εάν η όποια κίνησή μας εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα ή όχι. Αυτά είναι τα ερωτήματα που πρέπει κανείς να απαντήσει υπεύθυνα. Γι’ αυτό η εξωτερική πολιτική πρέπει να ασκείται από το κράτος συντεταγμένα» υπογράμμισε.

Ερωτηθείσα αν ήταν λάθος η κίνηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Καμμένου που πήγε στα Ίμια είπε «ο κ. Καμμένος έκανε αυτό που έπρεπε να κάνουν τα προηγούμενα χρόνια όλοι οι υπουργοί Εθνικής ‘Αμυνας, να καταθέτουν στεφάνι στην περιοχή όπου έγινε τα τραγικό γεγονός».

Χαρακτήρισε λανθασμένη την προσέγγιση που υποστηρίζει ότι η Τουρκία δημιουργεί στρατηγικές επιδιώξεις ανάλογα με τα πρόσωπα και τη συγκυρία, επισημαίνοντας ότι «η Τουρκία έχει σαφείς στρατηγικές επιδιώξεις, τις οποίες σε κάποιες περιόδους δείχνει έντονα και δυναμικά και σε άλλες περιόδους λιγότερο έντονα».

«Εμείς δεν πρέπει να λειτουργούμε εδραζόμενοι στην αντίληψη ότι οι στρατηγικές επιδιώξεις της Τουρκίας προσαρμόζονται ανάλογα με τα πρόσωπα και τις συγκυρίες. Η Τουρκία δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, ενώ η Ελλάδα υπεραμύνεται του Διεθνούς Δικαίου. Υπάρχουν συνθήκες οι οποίες καθορίζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση επί αυτών. Η Τουρκία επιδιώκει να πετύχει τους στρατηγικούς στόχους με αυξανόμενες αξιώσεις. Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει καμία τουρκική αξίωση παρά μόνο ένα ζήτημα, αυτό της υφαλοκρηπίδας. Η Τουρκία επιδιώκει να βάζει και άλλα ανύπαρκτα θέματα στο διαπραγματευτικό τραπέζι με τη σκέψη ότι μπορεί να κερδίσει κάτι» πρόσθεσε.

Τέλος σχετικά με το επικείμενο νομοσχέδιο για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια είπε ότι οι ΑΝΕΛ δεν έχουν εξετάσει το συγκεκριμένο ζήτημα, ωστόσο η θέση και η στάση τους έχει φανεί από τα προηγούμενα νομοσχέδια για το σύμφωνο συμβίωσης και την αλλαγή φύλου.

«Επί της αρχής λέμε, ότι πάνω από όλα και πρώτα από όλα είναι τα δικαιώματα του παιδιού. Όλα τα άλλα έπονται» κατέληξε η κ Παπαδοπούλου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης