Στο ανώτατο επίπεδο, αυτό των προέδρων της Δημοκρατίας, συνεχίζεται η ένταση στις σχέσεις Σόφιας – Άγκυρας παραμονές των βουλευτικών εκλογών στην Βουλγαρία.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του κατηγόρησε την Βουλγαρία ότι ασκεί «απαράδεκτες πιέσεις» στους τουρκικής καταγωγής πολίτες ώστε να μην ψηφίσουν το κόμμα της προτίμησής τους στις εκλογές της Κυριακής, για να του απαντήσει ο Βούλγαρος ομόλογός του κ. Ρούμε Ράντεφ, ότι η Βουλγαρία «δεν δέχεται μαθήματα δημοκρατίας, ειδικά από χώρες που δεν τηρούν την κυριαρχία των νόμων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας σε συνάντηση τριών χιλιάδων εκπροσώπων οργανώσεων Βουλγάρων και άλλων υπηκόων τουρκικής καταγωγής που ζουν στην Τουρκία, ο κ. Ερντογάν είπε μεταξύ άλλων αναφερόμενος στις βουλγάρικες εκλογές: «Όπως μαθαίνουμε, όμως, γίνονται προσπάθειες ώστε να παρεμποδιστούν οι ομοεθνείς μας, τα αδέλφια μας με τουρκική καταγωγή που έχουν βουλγαρικά διαβατήρια, να ασκήσουν ελεύθερα και δημοκρατικά το δικαίωμα ψήφου τους. Γίνονται προσπάθειες άσκησης πίεσης. Αυτό μας ανησυχεί βαθιά».

Άμεση ήταν η αντίδραση του Βούλγαρου ομολόγου του κ. Ράντεφ ο οποίος προσερχόμενος στην δεξίωση της πρεσβείας της Ελλάδας στη Σόφια, για την 25η Μαρτίου, αφού σημείωσε «η Βουλγαρία δεν δίνει, αλλά και δεν δέχεται μαθήματα δημοκρατίας. Ιδιαίτερα από χώρες που δεν τηρούν την κυριαρχία του νόμου. Και ακόμα κάτι σημαντικό – κάθε κρατικός αξιωματούχος πρέπει να μάθει τα μαθήματα της ιστορίας και της γεωγραφίας. Θα ήθελα επίσης να σας διαβεβαιώσω, ότι οι βουλγαρικές βουλευτικές εκλογές θα διενεργηθούν κανονικά. Η Βουλγαρία είναι ευρωπαϊκή χώρα, η οποία ακολουθεί την εθνική νομοθεσία και όχι τα ξένα συναισθήματα».

Πηγή: ΑΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης