Δ.Κ.

«Λευκός καπνός» βγήκε τελικά από την έκτη διάσκεψη των Προέδρων στη Βουλή, καθώς ΣΥΡΙΖΑ και αντιπολίτευση συναίνεσαν για τη συγκρότηση νέου  ΕΣΡ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρόταση έγινε δεκτή, για το νέο Πρόεδρο Αθανάσιο Κουτρομάνο ,όπως και για τον αντιπρόεδρο Ροδόλφο Μορώνη, αλλά και για τα μέλη του Συμβουλίου.

Την νέα πρόταση του Προέδρου της Βουλής ψήφισαν τα 20 από τα 24 μέλη της Διάσκεψης (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι) ενώ ΚΚΕ, Ενωση Κεντρώων και ΧΑ δήλωσαν «παρών».

Η νέα σύνθεση του ΕΣΡ είναι η ακόλουθη:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόεδρος ο πρ. Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Αθανάσιος Κουτρομάνος

Αντιπρόεδρος
, ο δημοσιογράφος Ροδόλφος Μορώνης

Μέλη:

Πόπη Διαμαντάκου, δημοσιογράφος

Νίκος Κιάος , δημοσιογράφος

Βασίλης Καραποστόλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ

Λίλιαν Μήτρου, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Δήμητρα Παπαδοπουλου

Γεώργιος Σαρειδάκης

Πριν την κρίσιμη συνεδρίαση έγιναν υποχωρήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης στο επίμαχο θέμα του αριθμού των αδειών και ανεστάλη το συγκεκριμένο άρθρο του νόμου Παππά που τις καθόριζε σε μόλις τέσσερις.  Συγκεκριμένα τον Αθανάσιο Κουτρομάνο, που αποτελούσε επιλογή της ΝΔ πρότεινε για τη θέση του Προέδρου του ΕΣΡ ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Επίσης πρότεινε τον Ρ. Μορώνη (για αντιπρόεδρο) και μέλη τους: Πόπη Διαμαντάκου, Β. Καραποστόλη, Ν. Κιάο, Γ.Πλειός, Λίλιαν Μήτρου, Δήμητρα Παπαδοπούλου και Γ. Σαριδάκι.

Η πρώτη αντίδραση από τη ΝΔ δια στόματος του κοιβουλευτικού της εκπροσώπου Νίκου Δένδια, ήταν θετική. Για τη θέση του αντιπροέδρου ο κ.Βούτσης πρότεινε τον Ροδόλφο Μορώνη. Ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος έκανε και ειδική αναφορά στη δήλωση του Νίκου Παππά νωρίτερα σήμερα, που αφήνει ανοιχτό τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών, σημείωσε ότι η ΝΔ επιδιώκει να προστατεύσει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση. Ο κ.Δένδιας, πάντως, σημείωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση προβλέπει περισσότερο στη δέσμευση Βούτση και όχι σε όσα είπε νωρίτερα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς: «Δεχόμαστε το δικό σας λόγο ως ισχυρότερο από το νόμο».

Απαντώντας, ο κ.Βούτσης σημείωσε ότι ο αριθμός των αδειών ήταν πρόταση της πλειοψηφίας και όχι προσωπική του κ.Παππά. «Για τον διευρυμένο αριθμό των αδειών θα υπάρξει διάλογος», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής. «Ζητάτε κ.Δένδια να ξεφύγουμε από τον περιοριστικό αριθμό, αυτό είναι θεμιτό».

«Ελπίζουμε να μην είναι εικονικό αυτό κ.Βούτση και να μην πάμε από το 4 στο 5», απάντησε ο κ.Δένδιας από την πλευρά του και σημείωσε ότι η πρόταση του προέδρου της Βουλής είναι επαρκής για να προχωρήσουμε σε περαιτέρω συζήτηση. Μετά τη δήλωση, ανοίγει δρόμος συζήτησης».

Ο πρ. Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Αθανάσιος Κουτρομάνος

Παρών από Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ

Ακολούθως το λόγο πήρε ο Χρ. Παππάς της ΧΑ που ανακοίνωσε ότι θα δηλώσουν «παρών».

Τη θέση του κόμματός του εξέφρασε και ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, σημειώνοντας ότι ψηφίζουν «παρών».

Δημοκρατική συμπαράταξη: «Ναι» στη νέα πρόταση

Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Ανδρέας Λοβέρδος, αφού καυτηρίασε την τακτική της κυβέρνησης στους 14 μήνες που προηγήθηκαν, σημείωσε ότι «δώσαμε μάχη άμυνας, υπέρ του Συντάγματος».

Αναφερόμενος στον προτεινόμενο για νέο πρόεδρο του ΕΣΡ κ. Κουτρομάνο είπε πως είναι μια εξαιρετική επιλογή και δήλωσε με νόημα πως στεναχωριέται που δεν τον είχε σκεφθεί το δικό του κόμμα πρώτο και προτάθηκε από τη ΝΔ.

Ποτάμι πρότεινε τον Μιχάλη Σταθόπουλο για νέο Πρόεδρο ΕΣΡ

Από την πλευρά του Ποταμιού ο βουλευτής Α’ Αθήνας Σπύρος Λυκούδης είπε πως το θέμα έχει κουράσει την κοινή γνώμη και πως έπρεπε να είχε από καιρό λυθεί.

«Ναι» και από τους ΑΝΕΛ

Όταν έλαβε τον λόγο ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος είπε ότι συμφωνεί με την επιλογή και ελπίζει μέχρι το βράδυ να συγκροτηθεί το ΕΣΡ.

Παππάς: Εξαιρετικά θετική στιγμή η επίτευξη συναίνεσης για το νέο ΕΣΡ

Μετά την επιτυχή κατάληξη στη Διάσκεψη των Προέδρων και την ψήφιση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η επίτευξη συναίνεσης στη διάσκεψη των προέδρων είναι μια εξαιρετικά θετική στιγμή η οποία καθυστέρησε πάνω από 10 μήνες ή μάλλον πάνω από δέκα χρόνια. Η χώρα αποκτά μετά από πολλά χρόνια ΕΣΡ με νόμιμη σύνθεση.Ο δρόμος πλέον για το διαγωνισμό και την αδειοδότηση είναι ανοιχτός.
​Κανείς πλέον δεν υποστηρίζει ότι δε πρέπει να γίνει αδειοδότηση.

Κανείς δεν υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να καταβληθεί τίμημα για την πανελλαδική εμβέλεια. Κανείς δεν υποστηρίζει οτι πρέπει να συνεχιστεί η 27χρονη ανομία και ασυδοσία. ​​Υπάρχει πλέον, και πολιτική βούληση, και ΕΣΡ, και νομοθετικό πλαίσιο και η κατάλληλη εμπειρία.​Δηλώνουμε ευθαρσώς ότι, όλες οι δυνατότητες που αναπτύξαμε κατά τη διεξαγωγή του διαγωνισμού της 30/8/2016 είναι στη διάθεση του νέου ΕΣΡ. Και το ανθρώπινο δυναμικό, και η τεχνολογική υποδομή και το λογισμικό, δύνανται να αξιοποιηθούν όπως και όποτε, ελπίζουμε συντομότατα, το νέο ΕΣΡ επιλέξει. Καλή επιτυχία σε όλους».

Το who is who του νέου Προέδρου του ΕΣΡ

Γόνος αγροτικής οικογένειας της Καρδίτσας είναι ο 68χρόνος τέως πρόεδρος του Αρείου Πάγου Αθανάσιος Κουτρομάνος. Ο κ. Κουτρομάνος γεννήθηκε το 1948 το Νεοχώρι Καρδίτσας το οποίο απέχει 37 χιλιόμετρα από την πόλη και βρίσκεται σε υψόμετρο 900-1050 μέτρων, με μαγευτική θέα προς τη λίμνη Πλαστήρα.

Είναι παντρεμένος με την εκπαιδευτικό των ΤΕΙ Παρασκευή Κουτρομάνου που του χάρισε δύο κόρες, αλλά καμία από τις δύο δεν ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα τους, αφού γύρισαν την πλάτη τους στις Νομικές Σχολές. Η μία τώρα τελειώνει το διδακτορικό της και η δεύτερη είναι ακόμη φοιτήτρια.

Τα πρώτα του μαθητικά βήματα τα έκανε σε Δημοτικό Σχολείο μέσα στην πόλη της Καρδίτσας, όπου εκεί τελείωσε και το εξατάξιο Γυμνάσιο το έτος 1966.  Η Νομική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ήταν ο επόμενος σταθμός των σπουδών του από την οποία αποφοίτησε το 1971.

Στη συνέχεια εκπλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία και αμέσως μετά έλαβε επιτυχώς μέρος, ως ασκούμενος δικηγόρος, στις εξετάσεις και διορίσθηκε δικαστικός πάρεδρος στο Πρωτοδικείο Αθηνών (9.7.1974). Στο μεσοδιάστημα έγινε κάτοχος δυο ξένων γλωσσών, της Αγγλικής και Γερμανικής.

Στο βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών προήχθη στις 21.12.1989, στο βαθμό του Εφέτη στις 30.1.1993 και στο βαθμό του Προέδρου Εφετών στις 5.8.2004. Στον Άρειο Πάγο εισήλθε το έτος 2006 (28.8.2006) με το βαθμό του αρεοπαγίτη, όπου και παρέμεινε επί πέντε έτη στο βαθμό αυτό ενώ στην συνέχεια (13.7.2011) προήχθη στο βαθμό του αντιπρόεδρου Αρείου Πάγου όπου υπηρέτησε επί τρία έτη.

Τον Αύγουστο του 2014, με ομόφωνη πρόταση του υπουργικού συμβουλίου και κατόπιν πρότασης του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου ανέλαβε το τιμόνι του Αρείου Πάγου. Ο κ. Κουτρομάνος διαδέχθηκε τον Μιχάλη Θεοχαρίδη, που συνταξιοδοτήθηκε στις 30 Ιουνίου 2014 και ένα χρόνο μετά παρέδωσε την σκυτάλη της ηγεσίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην σημερινή πρόεδρο Βασιλική Θάνου.

Με το που ανέλαβε πρόεδρος του Αρείου Πάγου ο κ. Κουτρομάνος έκανε την εξής λυτή δήλωση: «Φοβούμαι ότι δεν έχω πολλά πράγματα να πω. Θα προσπαθήσω να μιλήσω εμπράκτως με πρώτες προτεραιότητες τη μείωση των αναβολών και τη δίκαιη κατανομή του δικαστικού έργου». Όπως όλοι οι δικαστικοί υπηρέτησε σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος, πριν ανέλθει στη βαθμίδα του αρεοπαγίτη.

Συγκεκριμένα υπηρέτησε:

-Στο Πρωτοδικείο Πύργου Ηλείας επί τέσσερα έτη ως πρωτοδίκης.
-Στο Πρωτοδικείο Πειραιώς επί δέκα έτη ως πρωτοδίκης (σε τμήμα εργατικού και ναυτεργατικού δικαίου, σε τμήματα ναυτικού δικαίου, ως ανακριτής επί τέσσερα έτη και ως εισηγητής πτωχεύσεων επί δύο έτη).
-Στο Πρωτοδικείο Βόλου ως πρόεδρος πρωτοδικών επί τρία έτη.
-Στο Εφετείο Δωδεκανήσου, επί τρία έτη ως εφέτης.
Στο Εφετείο Λαρίσης επί έξι έτη ως εφέτης.
-Στο Εφετείο Αθηνών (σε τμήμα ενοχικού δικαίου) επί ένα έτος ως εφέτης.
-Στο Εφετείο Θεσσαλονίκης επί δύο έτη (σε τμήμα ιδιωτικών διαφορών του δημοσίου και σε ποινικό τμήμα).
-Στον Άρειο Πάγο υπηρέτησε από το έτος 2006 ως αρεοπαγίτης επί πέντε έτη (στα τμήματα ενοχικού, εμπορικού, οικογενειακού δικαίου και αναγκαστικής εκτέλεσης) και
-Ως αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου επί τρία έτη στο πολιτικό τμήμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης