Για ανευθυνότητα εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης, κάνει λόγο η αναπληρώτρια επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αριστεράς (Die Linke) Σεβίμ Νταγκντελέν, σε αποκλειστική δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σχετικά με την συνεργασία της Thyssen Krupp Marine Systems (TKMS) με το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό για την κατασκευή έξι υποβρυχίων, η οποία ήρθε στο φως σήμερα, έπειτα από δική της κοινοβουλευτική ερώτηση.

Η κυρία Νταγκντελέν επισημαίνει ακόμη ότι η τουρκική κυβέρνηση θέτει υπό αμφισβήτηση τα σύνορα μιας χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ελλάδα, ενώ διεκδικεί «τα ελληνικά νησιά Ίμια» και τα κοιτάσματα στα εκεί χωρικά ύδατα. Η τουρκικής καταγωγής βουλευτής της Αριστεράς ζητά, τέλος, να διακοπούν οι εξαγωγές εξοπλιστικών συστημάτων από την Γερμανία προς την Τουρκία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικά η δήλωση της Σεβίμ Νταγκντελέν προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Είναι απολύτως ανεύθυνο, το γεγονός ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση με την παράδοση τμημάτων για την κατασκευή των υποβρυχίων επιτρέπει τον περαιτέρω εξοπλισμό του τουρκικού πολεμικού ναυτικού. Τα πολεμικά όπλα που εξάγονται από την Γερμανία και τα οποία συναρμολογούνται στην Τουρκία, είναι ως καταδιωκτικά υποβρύχια σχεδόν απολύτως κατάλληλα ως επιθετικά όπλα για την τουρκική επιθετική πολιτική στην Μεσόγειο.

Ο Ερντογάν και η ισλαμιστική κυβέρνησή του του ΑΚΡ έχουν επανειλημμένα θέσει υπό αμφισβήτηση υπάρχοντα σύνορα χωρών, ακόμη και προς ένα κράτος-μέλος της ΕΕ, όπως η Ελλάδα. Προσφάτως εμβόλισε ένα σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής ένα ελληνικό περιπολικό σκάφος. Ο Ερντογάν διεκδικεί τα ελληνικά νησιά Ίμια και τα κοιτάσματα στα εκεί χωρικά ύδατα. Επιπλέον, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό εμποδίζει οικονομικές δραστηριότητες στα χωρικά ύδατα της Κύπρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν μπορεί να γίνεται λόγος για περιοριστική πολιτική εξαγωγής εξοπλιστικών, όταν παραδίδεται στην Τουρκία εξοπλισμός για βελτιωμένο πόλεμο στην θάλασσα. Είναι απαραίτητο να διακοπούν οι εξαγωγές εξοπλιστικών προς την Τουρκία».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης