«Μάχη» με αριθμητικά στοιχεία για την πορεία των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, ξέσπασε το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του αντιπροέδρου της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη, με την οποία κατήγγειλε ότι οι πολίτες έχουν χειρότερες υπηρεσίες στις αστικές συγκοινωνίες, την ίδια ώρα που υποχρεώνονται να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη για φόρους, ώστε να καλύπτουν τα ελλείμματα που δημιούργησε η κυβέρνηση.

Από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ο υφυπουργός Νίκος Μαυραγάνης αντέταξε την υπουργική απόφαση του 2015 «για να κινούνται αδαπάνως, δωρεάν, οι 1.200.000 άνθρωποι που οδηγήθηκαν στην ανεργία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις». Ο κ. Μαυραγάνης παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι οι δαπάνες προς τρίτους αυξήθηκαν λόγω της εισαγωγής της τηλεματικής και του ηλεκτρονικού εισιτηρίου που η σημερινή κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη να υλοποιήσει στη βάση των δεσμεύσεων των προκατόχων της.

Κ. Χατζηδάκης: «Αύξηση εισιτηρίων, μείωση εσόδων»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας συμβαίνουν καταπληκτικά πράγματα με αυτήν την κυβέρνηση, η οποία μάλιστα ήρθε ως κυβέρνηση-Ρομπέν των φτωχών. Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Τέσσερα στοιχεία μόνο. Με βάση τους δημοσιευμένους ισολογισμούς έχουμε αύξηση του εισιτηρίου το 2015 και το 2016 κατά 17%, μείωση των εσόδων 21% με την “μπαχαλοποίηση που παρατηρήθηκε” στην ίδια περίοδο. Περισσότεροι φόροι για τους φορολογούμενους για κάλυψη των ελλειμμάτων των αστικών συγκοινωνιών 18%, και λιγότερα λεωφορεία και τρόλεϊ που κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας 60%» είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Πρόσθεσε: «Από τους ισολογισμούς αυτών των ετών που έχουν δημοσιευθεί, προκύπτει ότι στον ΟΑΣΑ, στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, σημειώθηκε μείωση δαπανών σε μια σειρά από τομείς, όπως ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, ύδρευση, επισκευές και συντηρήσεις των λεωφορείων κλπ., με χαρακτηριστική περίπτωση τη μείωση των εξόδων κατά 23% για επισκευές και συντηρήσεις, με συνέπεια να κυκλοφορούν λιγότερα αυτοκίνητα».

«Την ώρα, δε, που έχουμε μείωση αυτών των δαπανών που είναι καίριας σημασίας για τη λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών, έχουμε στις παροχές προς τρίτους αύξηση 61%, στον κωδικό αμοιβές και έξοδα τρίτων αύξηση 91%, μέσα σε δύο χρόνια. Και στην ασφάλεια και φύλαξη αύξηση 30% το 2015 και το 2016. Αν τα συγκρίνουμε με το 2014, ειδικά στον τομέα της ασφάλειας και τη φύλαξη, έχουμε αύξηση 172%» είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και σχολίασε ότι είναι ο κ. Σπίρτζης που έλεγε πως οι εταιρείες σεκιούριτι είναι πίσω από τους μπαχαλάκηδες που καίνε τα τρόλεϊ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ν. Μαυραγάνης: «Είμαστε περήφανοι για τη δωρεάν μετακίνηση των ανέργων»

«Μας κατηγορείτε ότι μειώθηκαν τα έσοδα. Εδώ είναι η υπουργική απόφαση του 2015 για την οποία είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι, να κινούνται αδαπάνως δωρεάν, ως όφειλε η ελληνική κοινωνία και η κυβέρνηση, προς τους ανθρώπους που εσείς οι ίδιοι οδηγήσατε στον Καιάδα της ανεργίας, με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Πρόδηλα, λοιπόν, πήρε ένα βάρος ο ελληνικός κρατικός προϋπολογισμός για να στηρίξει τους συνανθρώπους μας, τους 1.200.000 ανθρώπους που εσείς οδηγήσατε στον Καιάδα της ανεργίας» απάντησε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Μαυραγάνης.

«Λέτε ότι τάχα υπήρχαν δαπάνες για τη φύλαξη ύψους 2.000.000 ευρώ το 2014; Έχετε διαβάσει τη δημοσίευση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων. Μόνο που, κύριε Χατζηδάκη, επειδή έχετε περάσει από το υπουργείο αυτό και άρα δεν δικαιολογείστε να μην γνωρίζετε, ότι δεν είχαν ενοποιηθεί οι λογιστικές καταστάσεις μέχρι το 2014 και τις ενοποιήσαμε εμείς το 2016, το γενικό καθολικό, υπογεγραμμένο από τη ΣΤΑΣΥ, μόνο για τη ΣΤΑΣΥ λέει για εκείνη την περίοδο 4,5 εκατομμύρια ευρώ. Το καταθέτω» είπε επίσης ο υφυπουργός και συνέχισε: «Λέτε για αύξηση σε αμοιβές τρίτων σε “δικούς μας” ανθρώπους. Ακούστε όμως ποιοι είναι οι δικοί μας άνθρωποι. 2013 παροχές τρίτων ΔΕΗ κλπ, 34 εκατομμύρια ευρώ. 2014 στα 33,8 εκατομμύρια ευρώ, 2015 στα 31,8 εκατομμύρια ευρώ, 2016 στα 30,9 εκατομμύρια, 2017 στα 25 εκατομμύρια. Αμοιβές τρίτων, που δεν συμπεριλαμβάνουν την τηλεματική και το ηλεκτρονικό εισιτήριο, είναι δικές σας συμβάσεις που εμείς εκτελούμε. Το 2013 ήταν 5,7 εκατομμύρια χωρίς τηλεματική, χωρίς τίποτα. Το 2014 ήταν 5,7 εκατομμύρια χωρίς τηλεματική και ηλεκτρονικό εισιτήριο. Το 2015 ήταν 4,9 εκατομμύρια χωρίς τηλεματική και ηλεκτρονικό εισιτήριο. Το 2016 που αρχίζει να μπαίνει μέσα η τηλεματική ήταν 7,4 εκατομμύρια. Από αυτά τα 3,3 εκατομμύρια είναι για την τηλεματική. Το 2017 ήταν 23 εκατομμύρια, από αυτά τα 20,6 εκατομμύρια είναι για την τηλεματική και το ηλεκτρονικό εισιτήριο».

Ο σουρεαλισμός και το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο

«Μέχρι τώρα ήξερα για τον υπαρκτό σοσιαλισμό. Από εδώ και πέρα θα μιλάμε για τον υπαρκτό σουρεαλισμό. Δεν αναφερθήκατε στο μπάχαλο των αστικών συγκοινωνιών που είχε αποτέλεσμα την αύξηση των εισιτηρίων, τη μείωση των εσόδων και την αύξηση αυτών που πληρώνουν οι πολίτες με τη φορολογία. Δεκαοκτώ τοις εκατό παραπάνω φόρους πληρώνουν οι πολίτες για να καλυφθούν τα ελλείμματα που δημιουργήσατε» είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Ο κ. Μαυραγάνης κατηγόρησε τη ΝΔ ότι κάθε χρόνο μετέφερε υποχρεώσεις προηγουμένων ετών ύψους 108 εκατομμυρίων ευρώ, τις οποίες η σημερινή κυβέρνηση εξόφλησε το 2016. Έκανε επίσης μνεία στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο για τη σύμβαση του 2013 για τους παραχωρησιούχους που μειώθηκε κατά 50% το υλικό αντικείμενο των έργων, δηλαδή ψαλιδίστηκαν οι δρόμοι, αλλά δόθηκαν 1,2 δισ. ευρώ περισσότερο.

Ο υφυπουργός επέμεινε ότι η παροχή αυξήθηκε για τους επιβάτες -με τα 90 λεπτά χρήσης- χωρίς να υπάρξει αύξηση στο μειωμένο εισιτήριο, και ενώ δόθηκε δικαίωμα δωρεάν μετακίνησης στους ανέργους, στις ευπαθείς ομάδες που οι προηγούμενες κυβερνήσεις έριξαν στον Καιάδα.

Παράλληλα, ο υφυπουργός είπε πως «πράγματι την κοινωνική πολιτική, την πληρώνει ο γενικός προϋπολογισμός, όμως διαφεύγει από τη ΝΔ ότι μετά το 1971, για πρώτη φορά το 2016 και για δεύτερη φορά το 2017, υπήρξαν οι μοναδικοί μη ελλειμματικοί προϋπολογισμοί της Ελλάδας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης