Έντονη πολιτική αντιπαράθεση σημειώθηκε την Παρασκευή στη Βουλή μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Απόστολου Κακλαμάνη για την πορεία των φορολογικών ελέγχων.

Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η προσπάθεια των τελευταίων 18 μηνών είναι ίση με την προσπάθεια της χώρας μεταπολεμικά. Ο υπουργός αναφέρθηκε εκ νέου στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων λέγοντας ότι «σκοπεύει να πάρει λιγότερα από περισσότερους. «Στα χωραφάκια η επιβάρυνση θα είναι ελαχιστότατη, 10-20 ευρώ τον χρόνο ακόμη και για μεγάλα αγροτεμάχια» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για άδικη φορολογική πολιτική κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Απόστολος Κακλαμάνης υποστηρίζοντας ότι είναι τραγικό να είναι παγιδευμένοι όσοι έτυχε να έχουν ένα χωράφι στο χωριό τους ή ένα διαμέρισμα. «Δεν μπορείτε να συλλάβετε αυτούς που έχουν τα λεφτά και βρίσκετε το ντουβάρι και τη χορτολιβαδική έκταση» είπε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, τονίζοντας ότι «η φοροδοτική δυνατότητα του απλού Έλληνα έχει εξαντληθεί».

Ο κ. Κακλαμάνης επέκρινε και τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών σχετικά με το ότι δεν θα ληφθούν νέα οριζόντια μέτρα και ανέφερε: «Ξέρετε πώς το ερμηνεύει αυτό ο λαός; Κάθετα επί της κεφαλής του καθενός». «Αν όχι οριζόντια, τι άλλα μέτρα;» διερωτήθηκε.

Ο υπουργός Οικονομικών, από τη μεριά του, μίλησε για μία σειρά θεμάτων που χρήζουν ελέγχου. Για τα εμβάσματα την περίοδο 2009-2011 είπε: «Έγινε διασταύρωση στοιχείων και αποκλείστηκαν όσοι τα δικαιολογούσαν. Εστάλησαν 24.710 επιστολές για συμπληρωματικές δηλώσεις και αξιολογήθηκαν οι υποθέσεις, για να ελεγχθούν οι μεγάλες. Επελέγησαν 436 υποθέσεις που εστάλησαν στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου. Οι έλεγχοι είναι σε εξέλιξη. Από αυτές, δύο ολοκληρώθηκαν και εισπράχθηκαν 5 εκατ. ευρώ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αφορά 107 περιπτώσεις, εκ των οποίων επελέγησαν οι 84. Βεβαιώθηκαν 162.000 ευρώ» δήλωσε για τα ακίνητα στο Λονδίνο, ενώ για τα ταχύπλοα σκάφη στην Ολλανδία είπε: «Αφορά 136 φορολογούμενους και δόθηκαν 16 εντολές ελέγχου, Βεβαιώθηκαν οκτώ φορολογικές παραβάσεις, ενώ για τρία δικηγορικά γραφεία ζητήθηκε άρση απορρήτου».

Για το επίμαχο θέμα των υπεράκτιων εταιρειών τόνισε: «Επελέγησαν οι πρώτες 322 εταιρείες για έλεγχο. Δόθηκαν εντολές ελέγχου για 163 και για 34 ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι. Βεβαιώθηκαν περίπου 40 εκατ. ευρώ για τις 34 εταιρείες. Περίπου 1 εκατ. ευρώ για κάθε εταιρεία. Υπολογίστε το μέγεθος του ποσού αναλογικά, αν σκεφθούμε ότι μιλάμε για 10.000 offshore».

Όσο για τις διασταυρώσεις στοιχείων από ΔΟΥ και TAXIS, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε: «Από 2.423 υποθέσεις δόθηκαν εντολές ελέγχου για 1.800. Ολοκληρώθηκαν 329 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν ποσά 36 εκατ. ευρώ».

Τέλος, για την εξέλιξη της διερεύνησης της υπόθεσης της «λίστας Λαγκάρντ», ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε: «Ζητήθηκε για όλους τους εμπλεκόμενους άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών. Βρίσκονται σε εξέλιξη 150 έλεγχοι».

Οι αναφορές και τα στοιχεία του υπουργού προκάλεσαν την αντίδραση του Απ. Κακλαμάνη, ο οποίος επέκρινε τον κ. Στουρνάρα για τη συρρίκνωση των ΔΟΥ. Έφερε μάλιστα και το παράδειγμα ληστείας σε ΔΟΥ, όπου «όταν πήγε η Σήμανση βρομοκοπούσε ο χώρος, γιατί έχετε διώξει και τις 500 καθαρίστριες». «Διακρίνω συνεχή τάση μηδενισμού της προσπάθειας» απάντησε ο κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε ότι «η προσπάθεια της Ελλάδας μεταπολεμικά είναι ίση με την προσπάθεια που έκανε αυτή η κυβέρνηση».

Η αναφορά προκάλεσε την αντίδραση του Απ. Κακλαμάνη, ενώ ο προεδρεύων Γ. Δραγασάκης του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: «Ακούγεται ότι δεν είχαμε τεχνολογία για να αντιμετωπίσουμε ένα διεθνοποιημένο φαινόμενο όπως της φοροδιαφυγής, μου γεννάται η απορία γιατί δεν την αποκτήσαμε».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης