Επικυρώθηκε ο καθορισμός των οριογραμμών τμημάτων των δεκατεσσάρων (14) ρεμάτων που βρίσκονται στην περιοχή των διοικητικών ορίων των δημοτικών κοινοτήτων Περαίας, Νέων Επιβατών και Αγίας Τριάδας του δήμου Θερμαϊκού, στο νομό Θεσσαλονίκης, ύστερα από την υπογραφή από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχεδίου προεδρικού διατάγματος.

Όπως δήλωσε ο αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος, «η συνολική αντιπλημμυρική προστασία περιοχών απαιτεί έναν αριθμό μέτρων διαφορετικού χαρακτήρα. Τα μέτρα μπορούν να χαρακτηρίζονται ως μέτρα πρόληψης, ετοιμότητας, προστασίας και αποκατάστασης. Η οριοθέτηση των ρεμάτων θα έπρεπε να είχε κυρωθεί πολλά χρόνια πριν. Σήμερα, η πολιτεία με το αναμενόμενο Προεδρικό Διάταγμα, θεσμοθετεί ουσιαστικά ένα σημαντικό μέτρο πρόληψης και όχι αποκατάστασης, ένα σημαντικό εργαλείο για την συνολική αντιπλημμυρική προστασία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, το συγκεκριμένο σχέδιο ΠΔ εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει το υπουργείο για την ανάπτυξη του εργαλείου διαχείρισης πλημμυρικών φαινομένων, όπως είναι τα σχέδια διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας, που αναμένεται να κυρωθούν εντός του Μαρτίου του 2018, αλλά και της νομοθετικής πρωτοβουλίας για την τροποποίηση και συμπλήρωση του Ν. 4258/2014 για τα υδατορέματα.

Όπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση, η οριοθέτηση των 14 ρεμάτων είναι βασική προϋπόθεση για την συνολική αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων που σημειώθηκαν στο δήμο Θερμαϊκού, στις 6 Σεπτεμβρίου 2016. «Αποτελεί συνέχεια των άμεσων ενεργειών της κυβέρνησης για την περιοχή, όπως ήταν η επιχορήγηση του δήμου, ύψους 400.000 ευρώ για έργα αποκατάστασης και η αποζημίωση ύψους 643.646 ευρώ από το ΥΠΕΣ, με πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ, για υλοποίηση προγράμματος κοινωνικής προστασίας, με σκοπό την κάλυψη δαπανών άμεσων βιοτικών αναγκών και αντικατάσταση οικοσκευών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης