Έπειτα από δύο εβδομάδες διαρροών, υπόγειων διαδρομών και διπλωματικών ραντεβού το λεγόμενο Μακεδονικό Ζήτημα εισέρχεται στην επίσημη φάση του με δύο σημαντικές αφετηρίες:

  1πειτα από δύο εβδομάδες διαρροών, υπόγειων διαδρομών και διπλωματικών ραντεβού το λεγόμενο Μακεδονικό Ζήτημα εισέρχεται στην επίσημη φάση του με δύο σημαντικές αφετηρίες) την επίσημη επίσκεψη του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ στην πόλη των Σκοπίων, όπου το μόνο θέμα στην ατζέντα είναι η διαδικασία ένταξης της ΠΓΔΜ στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, 2) το επίσης σημαντικό ραντεβού του ειδικού διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς στη Ν. Υόρκη με τους ειδικούς απεσταλμένους πρέσβεις της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, οι οποίοι θα συζητήσουν και θα παραλάβουν ενδεχομένως μια διαμορφωμένη πρόταση με δύο ή τρεις εναλλακτικές ονομασίες. Επιπροσθέτως δε, αλλά και πάλι ενδεχομένως, η πρόταση να περιλαμβάνει και έναν οδικό χάρτη, στο πλαίσιο του οποίου θα κινηθούν επί του πρακτέου οι συνεννοήσεις για πολύ ζωτικά θέματα που πλαισιώνουν την ονοματοδοσία της FYROM, που είναι τα εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– το εάν και κατά πόσο μια συμφωνία για το όνομα θα έχει διάσταση ERGA OMNES (για πάσα χρήση)

– το εάν και κατά πόσο θα γίνει αποδεκτή η αλλαγή του προοιμίου του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, στο οποίο περιλαμβάνονται απόψεις και πολιτικές που χαρακτηρίζονται από αλυτρωτικές τάσεις ως προς τους γεωγραφικούς χώρους που συμπεριλαμβάνονται στον ευρύτερο χώρο της Μακεδονίας, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Πρόκειται, δηλαδή, για τα ελληνικά εδάφη καθώς και για τα βουλγαρικά εδάφη.

Δευτερευόντως μεν, αλλά και επί της ουσίας, υφίστανται κι άλλες εκκρεμότητες, οι οποίες είναι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1) η ονοματοδοσία της εθνότητας – εθνικότητας των πολιτών της ΠΓΔΜ

2) ο καθορισμός ονοματολογικά της έννοιας της ιθαγένειας – καταγωγής

3) η ονοματοδοσία της γλώσσας που χρησιμοποιούν οι σλαβικής καταγωγής πολίτες της FYROM και

4) που είναι πολύ σημαντικό, ο τίτλος που θα φέρει η τοπική Εκκλησία της περιοχής που περιλαμβάνεται εντός της ΠΓΔΜ, δηλαδή της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, η οποία μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του ’90 υπάγετο στο Πατριαρχείο Βελιγραδίου. Έκτοτε η σερβική Εκκλησία θεωρεί την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος σχισματική, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις περίπλοκες ενδοεκκλησιαστικές σχέσεις στην καθ’ ημάς Ανατολική Εκκλησία.

Ανεξάρτητα ή εκ παραλλήλου, αλλά με αυτόνομη δυναμική, εξελίσσεται και μια δεύτερη διαδικασία, που αφορά στις δύο ομάδες εργασίας που συστάθηκαν με απόφαση των ΥΠΕΞ Ελλάδος και ΠΓΔΜ προ ημερών, οι οποίες θα εξετάσουν και θα προτείνουν λύσεις επί όλων των ανωτέρω εκκρεμοτήτων καθώς κι άλλων θεμάτων που προκύπτουν, συμπεριλαμβανομένου και του ζητήματος της ονομασίας της FYROM. Για ορισμένους αναλυτές οι δύο αυτές εκ παραλλήλου διαδικασίες είναι δυνατόν να επιταχύνουν τις όποιες αποφάσεις.

Υπάρχουν όμως και ορισμένοι αναλυτές οι οποίοι διαβλέπουν πως οι δύο παράλληλες διαδικασίες ενδεχομένως να «φρενάρουν» η μία την άλλη ή στην καλύτερη περίπτωση να προκαλέσουν διπλωματική σύγχυση.

Όλα αυτά συμβαίνουν στο πλαίσιο ενός αδυσώπητου χρονοδιαγράμματος, το οποίο απαιτεί έως και τον Ιούνιο του 2018 να έχει επιτευχθεί πλαίσιο συμφωνίας ή να έχει καταδειχθεί πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατο.

Και αυτό διότι αρχές Ιουλίου του 2018 συνέρχεται η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ με κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα την είσοδο της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία, ζήτημα που οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία το ανάγουν σε επίπεδο άμεσης προτεραιότητας.

Η σπουδή από την οποία διακατέχονται οι βασικοί παράγοντες της Δυτικής Συμμαχίας σχετίζεται με την ολοένα και ενισχυόμενη προσπάθεια του ρωσικού παράγοντα να αυξήσει την επιρροή του στα δυτικά Βαλκάνια, σε δύο πολύ βασικούς τομείς, τον στρατιωτικό και τον ενεργειακό, χρησιμοποιώντας «εργαλεία» τα οποία η ρωσική διπλωματία διαθέτει στην περιοχή παραδοσιακά.

Ο «εναγκαλισμός» αυτός από τον ρωσικό παράγοντα προσδιορίζεται περισσότερο στη Σερβία και στην ΠΓΔΜ, ενώ χρησιμοποιείται ως μοχλός δημιουργίας νέων δεδομένων ο χώρος του Κοσόβου, στον οποίο η πολιτική κατάσταση συνεχίζει να είναι εξαιρετικά ρευστή και απολύτως επικίνδυνη.

Μόλις προ ενός εικοσιτετραώρου δολοφονήθηκε στον σερβικό τομέα του Κοσόβου ο μετριοπαθής σοσιαλιστής Σέρβος πολιτικός Όλιβερ Ιβάνοβιτς από αγνώστους, δολοφονία που αντιμετωπίζεται από το Βελιγράδι ως τρομοκρατική ενέργεια αλλά και η οποία θυμίζει βίαιες πράξεις που αποσταθεροποίησαν την ευρύτερη περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας προ 15ετίας, με όλες τις συνέπειες που γνωρίζουμε.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης