Δυσκολεύουν τα πράγματα για την κυβέρνηση, μετά την απόρριψη από την Διάσκεψη των Προέδρων που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή, της πρότασής της για σύσταση νέου ΕΣΡ. 

Σύσσωμη η αντιπολίτευση έβαλε «φρένο» στα σχέδια της κυβέρνησης που ζητούσε συναίνεση για το συγκεκριμένο θέμα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρχικά ζητήθηκε από την αντιπολίτευση να αναβληθεί η συνεδρίαση αφού εκκρεμεί η απόφαση του ΣτΕ αλλά η πρόταση απορρίφθηκε καθώς μόλις 7 μέλη ψήφισαν υπέρ. 

Στην ψηφοφορία για την συγκρότηση του ΕΣΡ υπήρξαν 12 ναι, 4 όχι, 7 παρών. Απών από την ψηφοφορία ήταν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και της Ν.Δ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, που έχει δηλώσει ότι συμφωνεί με την θέση του κόμματός του.

Παρέμβαση Μητσοτάκη στην Ολομομέλεια της Βουλής για το ΕΣΡ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα στην Ολομέλεια της Βουλής παρενέβη για το θέμα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευση Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας πως «η χώρα βιώνει έναν πρωτοφανή θεσμικό εκφυλισμό, υπονομεύει την ποιότητα της Δημοκρατίας. Βιώσαμε μεθοδεύσεις με σκοπό την άσκηση πίεσης στου δικαστές που παραπέμπουν σε κράτος ανομίας και όχι σε κράτος δικαίου» αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στις πιέσεις που δέχθηκε δικαστής του Συμβουλίου της Επικρατείας για προσωπικές του υποθέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περίπτωση που αποβεί άκαρπη η προσπάθεια του προέδρου της Βουλής, είναι πιθανό να παρέμβει στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Σώματος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για να καταγγείλει τη στάση της αντιπολίτευσης και κυρίως της ΝΔ.

Εφόσον όμως ο πρωθυπουργός ζητήσει τον λόγο, θα πρέπει ταυτόχρονα να αποσαφηνίσει αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει και στην επανακατάθεση των τροπολογιών που κατέθεσε και εν συνεχεία απέσυρε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, με τις οποίες οι αρμοδιότητες αδειοδότησης μεταβιβάζονταν από το ΕΣΡ στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και παράλληλα θεσπιζόταν ένα περιβάλλον οικονομικής ασφυξίας για τους μη αδειοδοτούμενους τηλεοπτικούς σταθμούς, μέχρι την οριστική διακοπή της λειτουργίας τους, εντός πέντε ημερών από την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Η πρόταση Βούτση για το νέο ΕΣΡ

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις εισηγήσεις του Ν. Βούτση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ προτείνονται:

Για την θέση του προέδρου του ΕΣΡ, ο δημοσιογράφος Ροδόλφος Μορώνης και για την θέση του αντιπροέδρου, ο καθηγητής, Γιώργος Πλειός.

Ως μέλος, διανύει θητεία, η καθηγήτρια Δήμητρα Παπαδοπούλου, ενώ για την πλήρωση των υπόλοιπων θέσεων των μελών, προτείνονται:

– Ο καθηγητής, Βασίλης Καραποστόλης

– Η δικηγόρος, καθηγήτρια Λίλιαν Μήτρου

– Η δημοσιογράφος, Φανή Πετραλιά

– Η διδάκτωρ, Αγγελική Σγώρα

– Ο δημοσιογράφος, Γιάννης Τζανετάκος

– Ο ειδικός στις ραδιοτηλεοπτικές τεχνολογίες, Κωνσταντίνος Τσακίρης

Τις επόμενες ώρες αναμένονται οι επόμενες κινήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης μετά την αποτυχία της να εκλέξει νέο ΕΣΡ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης