Τη ρητή δέσμευση της ΝΔ ότι «δεν πρόκειται να ψηφίσει την συμφωνία όταν έρθει στην Βουλή των Ελλήνων» επανέλαβε ο γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, Βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης που ως επικεφαλής κλιμακίου της ΝΔ επισκέπτεται σήμερα τη Φλώρινα.

«Προσπαθήσαμε να αποτρέψουμε την συμφωνία καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση» ανέφερε ο κ. Αυγενάκης και υπογράμμισε ότι «δεν θα ψηφίσουμε τη συμφωνία» όταν έρθει στις ελληνικό Κοινοβούλιο υπενθυμίζοντας ότι σύμφωνα με τα κείμενα στα οποία έχουν δεσμευτεί και δύο πλευρές «η κύρωση τής πρέπει να γίνει χρονικά μέχρι τον Δεκέμβρη του 2018».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δήλωσε ότι «οι 153 βουλευτές των Τσίπρα-Καμένου έχουν βαρύτατες ευθύνες, γιατί δεσμεύουν την Ελλάδα σε δεδικασμένα που είναι δύσκολο να ανατραπούν, δεσμεύουν την Ελλάδα σε μια συμφωνία που θίγει τα εθνικά μας συμφέροντα». Υπογράμμισε ότι η συμφωνία «συνιστά μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση» ότι περιλαμβάνει υποχωρήσεις «από τις πάγιες εθνικές μας θέσεις» και κατέληξε ότι «είναι μια προκλητική συμφωνία που θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στο μέλλον». Ειδικότερα, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων στην αποδοχή της γλώσσας και εθνότητας, που «συνιστά ανήκουστη υποχώρηση της χώρας», στην διευθέτηση των εμπορικών από επιτροπή που μετατίθεται στο μέλλον, «στην παραχώρηση της χρήσης των σημερινών κωδίκων που καθιστά το erga omnes άνεργό». Χαρακτήρισε ως προκλητικό γεγονός ότι προβλέπεται σύσταση κοινής επιτροπής που θα ασχοληθεί με την απάλειψη των αλυτρωτικών αναφορών στα βιβλία και αναρωτήθηκε εάν «θα δεχθούμε να απαλειφθούν τα λεγόμενα και οι περιγραφές της Πηνελόπης Δέλτα και οι αναφορές από τα βιβλία της ιστορίας στον μακεδονικό αγώνα και στον Παύλο Μελά».

Στο ερώτημα του ΑΠΕ ΜΠΕ, εάν η ΝΔ, εφόσον γίνει κυβέρνηση, θα φέρει προς κύρωση τη συμφωνία στη Βουλή, ο κ. Αυγενάκης απάντησε ότι «είναι υποχρεωτικό να έρθει για κύρωση στο ελληνικό Κοινοβούλιο, και διευκρίνισε ότι εμείς θα δώσουμε τη μάχη μας -όπως κάναμε και πριν και κάνουμε και τώρα- έτσι ώστε να αποτραπούν σημεία στα οποία ομολογουμένως έχουν δημιουργηθεί τετελεσμένα με την υπογραφή της». Στο ενδεχόμενο αυτού του σεναρίου άφησε ανοικτό «τον χρόνο, τον τρόπο και την διαδικασία που θα έρθει όταν με το καλό έρθει στην Βουλή», ενώ διευκρίνισε ότι «θα αξιοποιήσουμε όλα τα θεσμικά εργαλεία που έχουμε στην διάθεση μας».

Για τα δημοσιεύματα της γερμανικής FAZ σημείωσε ότι η θέση της ΝΔ δεν έχει αλλάξει, «ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μιλά με άλλη γλώσσα στο εξωτερικό και άλλη στο εσωτερικό» και ότι «τη θέση της ΝΔ δεν τη διαμορφώνει κανένα ΜΜΕ άλλης χώρας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έρχεστε στην πόλη μας σε μια περίοδο που πενθούμε» δήλωσε με έμφαση ο Μητροπολίτης Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας Θεόκλητος κατά τηνδιάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Λ. Αυγενάκη στην Μητρόπολη Φλώρινας και ζήτησε της στήριξη του ώστε να αλλάξει η συμφωνία.

Νωρίτερα, ο γραμματέας της ΝΔ συναντήθηκε με τον δήμαρχο Φλώρινας Γιάννη Βοσκόπουλο, ενώ το μεσημέρι ο Λευτέρης Αυγενάκης και το κλιμάκιο τής ΝΔ αποτελούμενο από τον αναπληρωτή τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, βουλευτή Φλώρινας Γιάννη Αντωνιάδη, τον βουλευτή Πέλλας Γιώργο Καρασμάνη, την αναπληρώτρια τομεάρχη Παιδείας Έρευνας & Θρησκευμάτων, βουλευτή Καστοριάς Μαρία Αντωνίου, τον τομεάρχη Οικονομικών, βουλευτή Ημαθίας Απόστολο Βεσυρόπουλο και τον τομεάρχη Δικαιοσύνης Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, βουλευτή Καβάλας Νίκο Παναγιωτόπουλο, συναντήθηκαν με την διοίκηση του ΕΒΕ Φλώρινας.

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν τους Ψαράδες Πρεσπών όπου πραγματοποίησαν συνάντηση με το δήμαρχο Παναγιώτη Πασχαλίδη και τους φορείς της περιοχής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης