«Σε όσους επιθυμούν να μας διαιρέσουν απαντάμε με περισσότερη αλληλεγγύη συνοχή και δύναμη», δήλωσε ο Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, από κοινού με την αντιπρόεδρο της Επιτροπής, αρμόδιας για θέματα ανθρώπινου δυναμικού των ευρωπαϊκών οργάνων, Κρισταλίνας Γκεοργκίεβα.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες αποδεικνύουν ότι χρειάζεται συντονισμός μεταξύ των συστημάτων πληροφοριών και ανταλλαγή πληροφοριών σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών. Αυτό είπε, επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι οι δράστες ήταν ήδη γνωστοί στην αστυνομία. Ο Δ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε επίσης, ότι μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό εσωτερικών του Βελγίου, Γιαμπόν, πρότεινε άμεση αντίδραση και έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών εσωτερικών της ΕΕ μέσα στις επόμενες δύο ημέρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Δ. Αβραμόπουλος υπενθύμισε ότι το 2015 η Επιτροπή υπέβαλε προτάσεις για αυστηρότερους ελέγχους για την απόκτηση και κατοχή των πυροβόλων όπλων, για την ενίσχυση του αγώνα κατά της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος και τόνισε ότι παρόλο που έχουν περάσει τρεις μήνες οι διαπραγματεύσεις για την υιοθέτηση αυτών των προτάσεων καθυστερούν.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι το 2015 συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί ένα αρχείο επιβατών στο εσωτερικό της ΕΕ, η έγκριση του οποίου όμως καθυστερεί από τα κράτη-μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γι αυτό κάλεσε και τα δύο όργανα να υιοθετήσουν την πρόταση, το συντομότερο δυνατό.

Συνεχίζοντας, ο Δ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι το Σένγκεν δεν είναι πρόβλημα, αλλά πρόσθεσε ότι δε μπορούμε να μιλάμε για ασφαλή χώρο εσωτερικής διακίνησης πολιτών, αν δεν υπάρχει σωστός έλεγχος στα εξωτερικά σύνορα. Γι’ αυτό, είπε, η Επιτροπή προτείνει ελέγχους για όλους όσους μπαίνουν στην ΕΕ .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξάλλου, ο Έλληνας επίτροπος ανέφερε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν και να εξαλειφθούν οι ρίζες της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης. Όπως είπε, βρισκόμαστε στο υψηλότερο σημείο δύο κρίσεων, ασφάλειας και μετανάστευσης, αλλά δεν πρέπει οι δύο κρίσεις να συνδέονται. Να μην υποχωρήσουμε στο μίσος και τη διαίρεση που θέλουν να σπείρουν οι τρομοκράτες», πρόσθεσε ο ίδιος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης