Η αποκρουστική εικόνα του Άουσβιτς, μας θέτει προ των ευθυνών μας να μην επιστρέψουμε σε αυτήν την σκοτεινή εποχή, δήλωσε ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δ. Αβραμόπουλος, κατά τον εορτασμό των 60 χρόνων από τις Συνθήκες της Ρώμης και 40 χρόνων παρουσίας της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, στο Ίδρυμα Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος.

Υπενθύμισε ότι το ευρωπαϊκό εγχείρημα σήμερα αμφισβητείται και φθίνει καθώς το υπονομεύουν οι δυνάμεις του λαϊκισμού και του εθνικισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σημερινή ηγεσία της Ευρώπης, καλείται όχι απλά να αντιδράσει αλλά και να αναλάβει τη μεγάλη ευθύνη να κρατήσει ζωντανό το ευρωπαϊκό όραμα, να ενισχύσει τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης, και να κινηθεί στην κατεύθυνση που έδειξαν οι προηγούμενες ηγεσίες της.

Αναφερόμενος στα ελλείμματα της Ευρώπης, σημείωσε ότι «υπολείπεται στην οικονομία, στις εξωτερικές σχέσεις, στην άμυνα, στην εσωτερική της ασφάλεια και στην κοινωνία».

Ειδικά στον τομέα της άμυνας, είπε, εμποδίστηκε από τα πρώτα κιόλας βήματά της να χειραφετηθεί αμυντικά, προκειμένου να ενισχύσει την αμυντική της βιομηχανία και να υιοθετήσει ένα ενιαίο αμυντικό δόγμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος στο πεδίο της εσωτερικής ασφάλειας είπε ότι πρέπει να εμπεδώσουμε την αναγκαία εμπιστοσύνη μεταξύ μας, κάτι, που δεν έχουμε ακόμα καταφέρει, γιατί το βαθύ κράτος εξακολουθεί να αντιστέκεται. Συνεχίζει να αντιμετωπίζει την εσωτερική ασφάλεια ως ένα αμιγώς εθνικό ζήτημα, ενώ όλες οι απειλές που αντιμετωπίζουμε πλέον είναι διασυνοριακές, διεθνείς και παγκόσμιες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης