Τριμερή σύνοδος Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη στη Λευκωσία, παρουσία των ηγετών των τριών κρατών.

Οι κ. Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Αναστασιάδης και Αμπντούλ Φατάχ ελ Σίσι αναμένεται να συμφωνήσουν για την περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και Αιγύπτου στον οικονομικό, πολιτικό, ενεργειακό και διπλωματικό τομέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συνάντηση αποτελεί συνέχεια της τριμερούς που πραγματοποιήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2014 στο Κάιρο, στην οποία την Ελλάδα είχε εκπροσωπήσει ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Στην διακήρυξη που είχαν υιοθετήσει οι τρεις χώρες έθεσαν τα θεμέλια για την ενίσχυση των μεταξύ τους σχέσεων.

Αύριο στη Λευκωσία οι ηγέτες θα έχουν πρώτα διμερείς συναντήσεις και στη συνέχεια θα γίνει η τριμερής. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα συζητηθούν θέματα ενεργειακής συνεργασίας, το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας με αιχμή την ανάγκη αντιμετώπισης των τζιχαντιστών, οι εμπορικές συναλλαγές και ο πολιτικός διάλογος.

Οι τρεις ηγέτες αναμένεται επίσης να υπογραμμίσουν το ειδικό βάρος που δίνουν στην ανάγκη περιφερειακής σταθερότητας και θα υποστηρίξουν ότι η τριμερής συνεργασία συμβάλλει καθοριστικά στο κλίμα σταθερότητας που έχει ανάγκη η περιοχή της Μεσογείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τριμερής πραγματοποιείται σε μια στιγμή που και οι διμερείς σχέσεις αναπτύσσονται με γρήγορους ρυθμούς. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος είχε συνάντηση στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα ο Πρόεδρος της Κύπρου είχε επισκεφθεί την Αθήνα. Σταθερά καλές και αναπτυσσόμενες είναι οι σχέσεις Λευκωσίας-Καΐρου.

Εξάλλου, η συνάντηση γίνεται σε μια στιγμή αναπτερώνονται οι ελπίδες για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, λόγω της εκλογής του Μουσταφά Ακιντζί. Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Αναστασιάδης θα συζητήσουν τα νέα δεδομένα στην Κύπρο και την τακτική τους για το επόμενο διάστημα.

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας αναχωρεί για την Κύπρο σήμερα το απόγευμα και θα επιστρέψει αύριο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης