Του Φώτη Τριάρχη

Με ένα πακέτο ελαφρύνσεων του ΕΝΦΙΑ οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος μαζί με το οικονομικό επιτελείο, κατέληξαν στο «κοινωνικό πρόσωπο» που θα δείξει η κυβέρνηση στην ΔΕΘ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι στο πακέτο ελαφρύνσεων δεν περιλαμβάνονται τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και τα ξενοίκιαστα.

Στελέχη του Μαξίμου και της Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι έγιναν οι ενδεδειγμένες αλλαγές ώστε να επιτευχθούν δύο στόχοι: Αφ’ ενός να περιοριστούν οι αντιδράσεις της κοινής γνώμης και των βουλευτών και αφ’ ετέρου να μην επηρεαστούν οι συζητήσεις με την τρόικα.

«Η ισορροπία είναι εξαιρετικά λεπτή, αλλά κάναμε το καλύτερο δυνατόν» έλεγε προς το zougla.gr κυβερνητικό στέλεχος. Συνεργάτες του Πρωθυπουργού και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έλεγαν επίσης ότι πλέον με τις αλλαγές «διευρύνεται η φορολογική βάση με αποτέλεσμα περισσότεροι να πληρώνουν λιγότερα αλλά και μειώνεται η επιβάρυνση σε όσους δεν έχουν σπίτι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους, στο τραπέζι μπήκαν και άλλα θέματα περαιτέρω βελτιώσεων για τα ακίνητα αλλά τη συζήτηση έκοψε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης: «Θέλω να μείνουμε σ’ αυτό το ύψος. Αν ανοίξουμε και άλλα θέματα αυτό απαιτεί χρόνο και δε θα προλάβουμε. Επιπλέον έχουμε και άλλα ζητήματα ανοικτά και κάποια πρέπει να κλείνουν. Τέλος, εφόσον έχει μπει από την τρόικα το πλαφόν των 2,6 δις εισπρακτέων, δεν μπορούμε να ξεφύγουμε πολύ απ’ αυτό». Έτσι ο Πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αποφάσισαν να μην επιμείνουν σε ευρύτερες αλλαγές. Οι προτάσεις που κατατέθηκαν αφορούσαν σε διάφορες υποκατηγορίες ακινήτων όπως: Τα ξενοίκιαστα, τα μη ηλεκτροδοτούμενα, κάποια ενοικιαζόμενα δωμάτια που δεν είχαν άδειες ως τουριστικά καταλύματα αλλά ως σπίτια και εν συνεχεία πήραν σήματα από ΕΟΤ, το ύψος των ακινήτων κλπ. Ωστόσο για τα περισσότερα εξ αυτών δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία στο ΥΠΟΙΚ με αποτέλεσμα να αντιδράσει ο κ. Χαρδούβελης.

Σε κάθε περίπτωση οι κατευθύνσεις θα εξειδικευτούν στις συναντήσεις που θα έχουν εκ νέου αύριο ο Πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με υπουργούς που εμπλέκονται με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα που θα γίνουν στο Παρίσι. Ο κ. Σαμαράς πιθανόν να δει απόψε μόνο τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος αναχωρεί αύριο για το εξωτερικό για οικογενειακή του υπόθεση.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ακόμη να έρθει στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

Συμφωνήθηκε ακόμη να εκπροσωπήσει ο Ε. Βενιζέλος την ελληνική κυβέρνηση στην τελετή ορκωμοσίας του πρώτου απευθείας εκλεγμένου Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν Πέμπτη 28 Αυγούστου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης