Δύσκολο να κρίνει κανείς σε ποιον πρέπει να βασίζεται όσον αφορά στις δηλώσεις που σχετίζονται με την Ελλάδα, επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg σε σημερινό του άρθρο.

«Την μια στιγμή ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης επηρεάζει τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων λέγοντας πως επίκειται συμφωνία. Αμέσως μετά, οι ισχυρισμοί του καταρρίπτονται από τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Και ουδείς γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί η κρίση» αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κόλπο, λένε οικονομολόγοι από τη Φρανκφούρτη έως το Λονδίνο, είναι να επικεντρώνεται κανείς σε ανθρώπους που ασκούν πραγματικά την εξουσία στις αγορές ομολόγων και συναλλάγματος της ευρωζώνης αυτή τη στιγμή: στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι.

«Από αυτούς τους τρεις πρέπει να παίρνει κανείς γραμμή» είπε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING Diba Κάρστεν Μπρζέσκι σε τηλεφωνική συνέντευξη. «Η Μέρκελ, αν και κρατά χαμηλό προφίλ με τα σχόλιά της, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο».

Ευρισκόμενη στο τιμόνι της οικονομικής ατμομηχανής της Ευρώπης εδώ και μια δεκαετία, η Μέρκελ είναι στα πράγματα από τότε που ξεκίνησε η ελληνική κρίση και θα παίξει κρίσιμο ρόλο στην τελευταία πράξη του έργου, αναζητώντας την ισορροπία μεταξύ την κόπωσης των ψηφοφόρων για την στήριξη προς την Ελλάδα και της επιθυμίας να αποφευχθεί η διάσπαση του ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο απέναντι στρατόπεδο είναι ο Αλέξης Τσίπρας, που παίζει σκληρό παιχνίδι για να δώσει τέλος στη λιτότητα, την ταπείνωση και τα βάσανα του ελληνικού λαού. Και στη μέση βρίσκεται ο ιταλός πρόεδρος της ΕΚΤ που κάνει ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσει το ευρώ.

Ενώ οι υπουργοί Οικονομικών, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ ακόμα και οι βουλευτές κρατούν τους επενδυτές σε εγρήγορση με τα προγνωστικά τους για το πού πηγαίνουν οι συνομιλίες, αυτή η τριάδα είναι που καθορίζει τα πράγματα.

Την ώρα που ο Γιάνης Βαρουφάκης κάνει το μεγαλύτερο ντόρο, ο Αλέξης Τσίπρας είναι αυτός που αποφασίζει. Όταν τον Ιανουάριο δήλωσε ο Βαρουφάκης πως η Ελλάδα εγκαταλείπει το πρόγραμμα διάσωσης, ο Τσίπρας μίλησε για μια «αμοιβαία επωφελή» συμφωνία.

Η επιρροή του Αλέξη Τσίπρα στις αγορές έγινε αντιληπτή από τις 8 Δεκεμβρίου, όταν ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε τη διεξαγωγή ψηφοφορίας στη Βουλή που οδήγησε τελικά σε πρόωρες εκλογές. Το χρηματιστήριο της Αθήνας έπεσε 13% την ημέρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης αυτής – η μεγαλύτερη πτώση του εδώ και τουλάχιστον 27 χρόνια.

Από την άνοδο του Τσίπρα και μετά, ο Ντράγκι έχει παροτρύνει τους επενδυτές να μην ακούν τις περισσότερο ριζοσπαστικές απόψεις, αλλά να διατηρούν την πίεση στην Ελλάδα μέσω της κατανομής της έκτακτης χρηματοδότησης που συντηρεί το τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Η Μέρκελ, αν και στο παρελθόν έχει προκαλέσει αναταραχή στις αγορές ομολόγων, μέχρι στιγμής έχει παραμείνει σχετικά ήσυχη σε αυτή τη φάση της ελληνικής κρίσης.

«Είναι σημαντικό να πει κάτι η Μέρκελ τώρα» είπε ο Γκούντραμ Βολφ, διευθυντής του ερευνητικού ινστιτούτου Bruegel. «Έχουν ακουστεί πολλά αλλά τώρα βλέπουμε αυτούς που παίρνουν τις τελικές αποφάσεις να αρχίζουν να κινούνται».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης