Δύσκολες ώρες θα περάσει απόψε, κατά την κρίσιμη σύσκεψη στις Βρυξέλλες, ο νέος «τσάρος» της Οικονομίας, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος παίρνει το «βάπτισμα του πυρός» σε όχι και τόσο ευνοϊκές συνθήκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Οικονομικών, κατά την πρώτη του συμμετοχή στο Eurogroup, έχει στην ατζέντα του το αίτημα της χρονικής επιμήκυνσης του προγράμματος, ωστόσο, όπως τον έχουν προϊδεάσει οι Τροϊκανοί, δεν θα ‘ναι διόλου εύκολο να παρουσιάσει τις θέσεις της κυβέρνησης, λόγω του κλίματος αβεβαιότητας και αμφισβήτησης για την πορεία και την εκτέλεση των μεταρρυθμίσεων.

Σήμερα, άλλωστε, αναμένονται τα πρώτα πορίσματα των ελεγκτών, ενώ δεύτερη επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα πρόκειται να πραγματοποιηθεί μέσα στον Ιούλιο. Οι κ.κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς αναμένεται να ενημερώσουν σχετικά το Eurogroup. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δείχνουν πως, για να εκταμιευτεί η επόμενη δόση, θα πρέπει να ξαναμπεί σε τροχιά η υλοποίηση του Μνημονίου, ενώ ο Γιάννης Στουρνάρας καλείται να πείσει τους εταίρους πως η Αθήνα θα κερδίσει τον χαμένο χρόνο.

«Θα προτείνουμε χρονική μετάθεση του προγράμματος και πέραν του 2014, προκειμένου να αποτραπεί περαιτέρω ύφεση» δήλωσε την Κυριακή στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών. Τόνισε, όμως, ότι «η δυσκολία αυτής της επιμήκυνσης είναι ότι θα απαιτήσει πρόσθετη χρηματοδότηση και γι’ αυτό η διαπραγμάτευση χρειάζεται να έχει συναινετικό χαρακτήρα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χθες υπήρξε και δεύτερη κατ’ ιδίαν συνάντηση του κ. Στουρνάρα με τους δανειστές, η οποία επικεντρώθηκε στην εξέλιξη των μακρο-οικονονικών και δημοσιονομικών μεγεθών, που θα καθορίσουν τα αιτήματα της τρόικας για μέτρα προσαρμογής. Παράλληλα, πληροφορίες θέλουν το Υπουργείο Οικονομικών να επεξεργάζεται σχέδιο για πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων έναντι, αντί κεφαλαίων, ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου.

Στη συνάντηση της Κυριακής, εξετάστηκαν η ύφεση, η ανεργία και η πορεία του ελλείμματος, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες εκφράζονται ανησυχίες πως η ύφεση φέτος θα είναι μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις.

Η απόκλιση από τους στόχους θα είναι καθοριστική για μέτρα προσαρμογής που θα ζητήσουν οι δανειστές, με το υπουργείο να εμφανίζεται διατεθειμένο να δείξει την υποστήριξη της νέας κυβέρνησης στο πρόγραμμα αλλά αποφεύγοντας την εισαγωγή νέων μέτρων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης