Πέρασαν δύο χρόνια από την ημέρα που ο Αλέξης Τσίπρας, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανήγγειλε από το βήμα της 79ης ΔΕΘ τις προγραμματικές δεσμεύσεις του: «Τέλος στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Οριστικό φρένο στο σχέδιο που θέλει να πετάξει φτωχές οικογένειες στον δρόμο σπέρνοντας ακόμα περισσότερη απελπισία σε έναν ήδη βασανισμένο τόπο» είχε αναγγείλει.


Η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε μια σειρά πρωτοβουλιών για τους πλειστηριασμούς ακινήτων προκειμένου να μην υπάρξουν περαιτέρω σκηνές τύπου… Ισπανίας
Με φόντο τις υποσχέσεις αυτές του 2014, ο πρωθυπουργός σήμερα Αλέξης Τσίπρας αγωνιά να διαχειριστεί μια κατάσταση που τείνει να εξελιχθεί σε… βραδυφλεγή βόμβα για τον ίδιο: τους πλειστηριασμούς ακινήτων -μερικά εκ των οποίων αποτελούν πρώτες κατοικίες- για χρέη στο Δημόσιο, σε τράπεζες και δήμους. Μάλιστα, πέραν των τραπεζών, ακόμη και η εφορία θα τα βγάζει στο σφυρί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εικόνες βίας που καταγράφονται κάθε Τετάρτη στα ειρηνοδικεία και το «μπλόκο» που βάζει το νέο «κίνημα αγανακτισμένων» στους πλειστηριασμούς προκαλούν μεγάλο πονοκέφαλο τόσο στον κ. Τσίπρα όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά σε στελέχη του, τα οποία πριν από χρόνια πρωτοστατούσαν σε ανάλογες διαμαρτυρίες με συνθήματα όπως «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».

Τα σκηνικά που εξελίσσονται στα δικαστήρια φέρνουν στο μυαλό ανάλογες σκηνές βίας που σημειώθηκαν στην Ισπανία πριν από μερικά χρόνια. Πλέον, μπροστά στη νέα πραγματικότητα που δημιουργείται, η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε σειρά πρωτοβουλιών προκειμένου να μην υπάρξουν κι άλλες σκηνές τύπου… Ισπανίας. Δηλαδή αναγκαστικές εξώσεις ιδιοκτητών από τα σπίτια τους, οι οποίες θα προκαλέσουν μείζον πολιτικό πρόβλημα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κίνημα των νέων… αγανακτισμένων πολιτών δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Εδώ και χρόνια υπήρχαν οργανώσεις που στόχο είχαν να μπλοκάρουν τους πλειστηριασμούς που γίνονται κάθε Τετάρτη στα ειρηνοδικεία. Στις περιπτώσεις, δε, που έβγαιναν στο σφυρί πρώτες κατοικίες η οργή… ξεχείλιζε.

Σημειώνεται ότι τα προηγούμενα χρόνια η πρώτη κατοικία προστατευόταν, με αποτέλεσμα να μην έχουν παρατηρηθεί τα φαινόμενα των τελευταίων ημερών, τα οποία αναμένεται στο εξής να είναι συχνά. Σήμερα, πάντως, τη διαδικασία μπλοκάρουν οι συμβολαιογράφοι, καθώς αποφάσισαν να απέχουν από τη διενέργεια πλειστηριασμών.

Ειδικότερα η συντονιστική επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος κατά τη συνεδρίασή της έλαβε την εν λόγω απόφαση απαιτώντας «από την ελληνική Πολιτεία και από όλο το πολιτικό και δικαιικό σύστημα να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις προκειμένου να επιλυθεί το μείζον ζήτημα των πλειστηριασμών και ειδικότερα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και να διασφαλίσει τη νομιμότητα και την ομαλότητα της διαδικασίας».

Σε σχετική ανακοίνωση της συντονιστικής επιτροπής αναφέρεται ότι «είναι δεδομένο ότι η συμμετοχή του συμβολαιογράφου στη διαδικασία του πλειστηριασμού είναι η μόνη που εγγυάται τη νομιμότητα της εκτελεστικής διαδικασίας και την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών».

Οι διαμαρτυρίες και οι εντάσεις στα ειρηνοδικεία

Τα όσα διαδραματίστηκαν την περασμένη Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη δεν αποτελούν μεμονωμένο επεισόδιο, παρόλο που στη συγκεκριμένη περίπτωση η κατάσταση «ξέφυγε» και οι συγκρούσεις με τα ΜΑΤ προκάλεσαν αίσθηση.

– Την Πέμπτη σχηματίστηκε ανθρώπινη αλυσίδα έξω από το Ειρηνοδικείο Πατρών.

– Συνολικά τέσσερις πλειστηριασμοί ακυρώθηκαν στο Ειρηνοδικείο Κορωπίου λόγω «μπλόκου» στην είσοδο του κτηρίου.

– Στο Περιστέρι ήταν προγραμματισμένοι να γίνουν τρεις πλειστηριασμοί – μιας πρώτης κατοικίας και δύο καταστημάτων. Έξω από το Ειρηνοδικείο είχαν συγκεντρωθεί τουλάχιστον 25 άτομα που δεν επέτρεψαν την είσοδο των συμβολαιογράφων στο κτήριο και έτσι η διαδικασία αναβλήθηκε.

– Στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας είχαν προγραμματισθεί να βγουν στο σφυρί τρία διαμερίσματα – και τα τρία αποτελούν πρώτες κατοικίες. Και εκεί συγκεντρώθηκε κόσμος, με αποτέλεσμα η διαδικασία να αναβληθεί.

– Στο Ίλιον επρόκειτο να βγει στο σφυρί το σπίτι πολίτη, που όπως έλεγε χαρακτηριστικά «δεν έχει να φάει, πόσω μάλλον να πληρώσει το δάνειο». Πολίτες από το Ηράκλειο Κρήτης απέτρεψαν την είσοδο των συμβολαιογράφων, προκειμένου να μην ξεκινήσει η διαδικασία. 

Τσίπρας σε ομιλία του στην Κέρκυρα το 2012: «Ας μην τολμήσουν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος να διανοηθούν να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς α’ κατοικίας»

Οι εξελίξεις αυτές, όπως ήταν αναμενόμενο, προκαλούν μεγάλο πονοκέφαλο και εκνευρισμό στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ήταν το κόμμα που πρωτοστάτησε σε ανάλογες διαδηλώσεις πριν από μερικά χρόνια. 

Με αφορμή, μάλιστα, την επίσκεψη που έκανε το 2014 ο Μαριάνο Ραχόι στην Αθήνα και μετά τις εξαγγελίες της ΔΕΘ, ο Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει ότι «η δεξιά κυβέρνηση της Ισπανίας έχει χρεοκοπήσει πολιτικά με τους πλειστηριασμούς».

Ακόμη πιο σκληρός ήταν ο κ. Τσίπρας το 2012 σε μια περιοδεία του στην Κέρκυρα: «Ας μην τολμήσουν ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος να διανοηθούν να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Αρκετά ρούφηξαν οι τραπεζίτες από το υστέρημα του μέσου Έλληνα, δεν θα βγάλουν στο σφυρί και την πρώτη κατοικία ανέργων και χαμηλόμισθων που αδυνατούν να ξεπληρώσουν τοκογλυφικά δάνεια» είχε πει χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια ομιλίας του. Είχε προβλέψει, δε, πως σε περίπτωση που προχωρήσουν σε μια τέτοια ενέργεια, «δεν θα τους ρίξουν οι βουλευτές τους, ο λαός θα τους ρίξει, με τους αγώνες του στους δρόμους».

Το non paper-απάντηση της κυβέρνησης

Μεμονωμένες και ακραίες περιπτώσεις πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας χαρακτήρισε η κυβέρνηση τα επεισόδια που έχουν σημειωθεί στα ειρηνοδικεία της χώρας. Με non paper που έδωσε το Σάββατο 1η Οκτωβρίου στη δημοσιότητα, τονίζει ότι άλλη περίπτωση είναι αυτή του οφειλέτη που είναι άνεργος ή εργαζόμενος, ο οποίος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, με ένα ακίνητο αξίας άνω των 300.000 ή 400.000 ευρώ και άλλη αυτή ενός μεγαλοεπιχειρηματία που χρωστάει και το ακίνητό του είναι ένα από τα πολλά που διαθέτει προς εκμετάλλευση.

Κυβερνητικές πηγές θέλουν να καθησυχάσουν τους πολίτες, αλλά «καρφώνουν» και τη ΝΔ: «Το ζήτημα για τους πολίτες που ανησυχούν και κινητοποιούνται τίθεται εντελώς αλλιώς. Το ερώτημα είναι: Ενδιαφέρονται για την ουσιαστική προστασία της πρώτης κατοικίας των εργαζομένων και ανέργων ή ψάχνουν να βρουν (άλλη) μια αφορμή για να κάνουν μικροπολιτική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενοι ένα τόσο ευαίσθητο θέμα;

»Όσοι ανήκουν στην πρώτη κατηγορία, όσοι αγωνιούν ειλικρινά, δεν παρασύρονται από τις κραυγές ούτε πείθονται από μια ισοπεδωτική λογική που λέει “κανένας πλειστηριασμός”. Ξέρουν να κάνουν τις αναγκαίες διακρίσεις, αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση έχει πετύχει να προστατέψει σε πολύ μεγάλο βαθμό την πρώτη κατοικία. Καταλαβαίνουν ότι με Σαμαρά ή Μητσοτάκη πρωθυπουργό τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα. Και βγάζουν τα συμπεράσματά τους» αναφέρει το non paper.

Για την περίπτωση που σήκωσε θύελλα στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης επισημαίνονται τα εξής: «Η περίπτωση της Θεσσαλονίκης είναι ιδιόμορφη. Πρέπει, ασφαλώς, να αντιμετωπιστεί με σεβασμό προς το πρόσωπο του δανειολήπτη που, όμως, οφείλει και αυτός να σεβαστεί και να κάνει χρήση των νόμων σχετικά με την προστασία της περιουσίας του. Όσο για τα οφειλόμενα από την ΕΡΤ προς το πρόσωπό του ισχύουν τα εξής: Η ΕΡΤ δεν του χρωστά ούτε ένα ευρώ, καθώς δεν είχε καμιά σύμβαση εργασίας με την ΕΡΤ! Η ΕΡΤ, λοιπόν, “δεν αρνείται να τον πληρώσει”, ούτε άλλωστε παραδέχεται και ο ίδιος. Η εταιρεία που είχε αναλάβει το έργο, και η οποία πληρώθηκε κανονικά από την ΕΡΤ, του οφείλει δεδουλευμένα, καθώς εργαζόταν σ’ αυτή. Η ΕΡΤ δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτα γι’ αυτό».

Η κυβέρνηση «καρφώνει» επίσης τον δήμαρχο Αθηναίων Γ. Καμίνη για μια περίπτωση πλειστηριασμού στο Ειρηνοδικείο Αθηνών. «Δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη η προσπάθεια διόγκωσης και παρερμηνείας ενός και μόνο πλειστηριασμού στην Αθήνα, ο οποίος έγινε από τον Δήμο Αθηναίων, για τον οποίο μεν δεν υπάρχει νομική απαγόρευση, αλλά λόγω του ποσού της οφειλής εγείρεται ηθικό θέμα, στο οποίο οφείλει να τοποθετηθεί ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Καμίνης».

«Η κυβέρνηση προστατεύει την πρώτη κατοικία • και μάλιστα με σημαντικά μέτρα ενίσχυσης των πιο αδύναμων. Στον αναθεωρημένο νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, μπορούν να ενταχθούν σε προστατευτικές ρυθμίσεις για την πρώτη κατοικία δύο στους τρεις δανειολήπτες. Σύμφωνα με τον νόμο προστατεύονται οι δανειολήπτες • αλλά πρέπει βέβαια να κάνουν αίτηση• που διαθέτουν ακίνητο αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρώ εάν είναι άγαμοι, 220.000 ευρώ εάν είναι έγγαμοι, προσαυξημένο κατά 20.000 ευρώ ανά παιδί και μέχρι τρία παιδιά. Αντίστοιχα, θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα (με βάση τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης), 13.906 ευρώ αν πρόκειται για ένα άτομο, 23.659 ευρώ αν πρόκειται για δύο άτομα και για κάθε παιδί 5.714 ευρώ, έως τρία παιδιά» καταλήγει το non paper.

Πώς ξεκίνησε ο ισπανικός «ιός»

Ο… ισπανικός ιός που απειλεί και την Ελλάδα ξεκίνησε το 2009, όταν οι Αρχές αποφάσισαν να προχωρήσουν σε εξώσεις. Την τελευταία πενταετία στην Ισπανία κατασχέθηκαν περισσότερα από 450.000 σπίτια και σε πολλές περιπτώσεις κρύβονταν ανθρώπινες τραγωδίες που έφτασαν και σε αυτοκτονίες.

Την τελευταία πενταετία στην Ισπανία κατασχέθηκαν περισσότερα από 450.000 σπίτιαΗ Ισπανία, μια χώρα με ιδιοκατοίκηση σε ποσοστό κοντά στο 80%, βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα, αφού έσκασε η «φούσκα» του real estate.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2014, υπήρχαν πάνω 3.400.000 άδεια σπίτια σε όλη τη χώρα -σχεδόν το 14% των κατοικιών στην Ισπανία- η πλειονότητα των οποίων ανήκει στις τράπεζες.

Τους πρώτους μήνες του 2013 είχαν αυτοκτονήσει 14 άνθρωποι, ενώ τα επίσημα στοιχεία έδειξαν μια δραματική αύξηση των αυτοκτονιών κατά 11,3% μέσα στο 2012…

Η κυβέρνηση Ραχόι αναγκάστηκε να επιβάλει μια διετή αναστολή των πλειστηριασμών ακινήτων πρώτης κατοικίας, όμως οι βίαιες εξώσεις συνεχίζονταν.

Αντίστοιχα κινήματα πολιτών συγκεντρώνονταν έξω από τα σπίτια και συγκρούονταν με την αστυνομία σε πρωτοφανή για τη χώρα επεισόδια.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης