«Χρειάστηκαν 26 χρόνια στη διεθνή σκηνή για να βρει η πΓΔΜ λύση με τη γειτονική Ελλάδα για το όνομα και το κράτος της. Αναμένεται να ονομαστεί Βόρεια Μακεδονία, για να είναι σαφές ότι η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι κάτι διαφορετικό από την ομώνυμη επαρχία της βόρειας Ελλάδας», γράφει η γερμανική εφημερίδα Der Tagesspiegel.
«Την επομένη, όμως, κιόλας της συμφωνίας, τα πάντα κλονίζονται και πάλι: Ο συντηρητικός ηγέτης της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε την Τετάρτη αποφασιστική αντίσταση- μάλλον αντίθετα με ό,τι πρεσβεύει ο ίδιος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει να δυσαρεστήσει το εθνικιστικό κομμάτι του κόμματός του και τους ψηφοφόρους εκείνου», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.
«Σε διεθνές επίπεδο, όμως, υπήρξε μεγάλη εκτίμηση για τις δύο αριστερές κυβερνήσεις της Αθήνας και των Σκοπίων. Γιατί ο δρόμος προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ ουσιαστικά είναι πλέον ανοικτός για το μικρό βαλκανικό κράτος», τονίζει η εφημερίδα.

Από την πλευρά της η «Die Tageszeitung», αφού σημειώνει ότι «η διαμάχη για το όνομα Μακεδονία διήρκεσε περισσότερο από 25 χρόνια» τονίζει ότι «ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζαεφ, οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και των Σκοπίων, ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να τερματίσουν τη διαμάχη για το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Η χώρα θα ονομαστεί στο μέλλον Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης