Όπως αναμενόταν, χτύπησε κόκκινο ο εκνευρισμός της Άγκυρας μετά την απόδοση πολιτικού ασύλου σε έναν από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που είχαν καταφύγει στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα του 2016.

Ωστόσο η Τουρκία φαίνεται να χάνει την ψυχραιμία της αν και γνωρίζει άριστα πως η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα όπως και σε όλη την Ευρώπη είναι ανεξάρτητη και πως οι δικαστικές αρχές λειτουργούν αυτόνομα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιχειρεί λοιπόν την ώρα που ενισχύεται η ένταση στην Κυπριακή ΑΟΖ όπου κατευθύνεται το νοικιασμένο από την Τουρκία γεωτρύπανο και όπου καταπλέει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Barbaros», να κλιμακώσει την ένταση στις ελληνο – τουρκικές σχέσεις. Πρόκειται για ένα «πακέτο» αν κανείς συνυπολογίσει και τη σημερινή δήλωση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Γιλντιρίμ από την Ανδριανούπολη όπου έθεσε και πάλι θέμα γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο.

Η εμμονή της Άγκυρας σε τέτοιου ύφους και έντασης επιθέσεις έρχεται σε αντίθεση με την άποψη που κυριαρχεί στην ελληνική κυβέρνηση η οποία αφενός κατέθεσε αίτημα ακύρωσης της απόφασης για την παροχή πολιτικού ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό και αφετέρου, παγίως δε, η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει πως πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας με γραπτή ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η απόφαση της 3ης ανεξάρτητης δευτεροβάθμιας επιτροπής ασύλου ελήφθη με πολιτικά κριτήρια. Αναλυτικά, αναφέρονται τα εξής:

«H Ελλάδα που έδωσε άσυλο σε έναν από τους οκτώ πραξικοπηματίες που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, με αυτήν της την απόφαση έδειξε για μια ακόμη φορά ότι είναι μια χώρα που προστατεύει και υποθάλπει πραξικοπηματίες», ισχυρίζεται το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, που προσθέτει:

«Η Ελλάδα που εμπόδισε τους εγκληματίες, οι οποίοι είχαν στόχο την δημοκρατική τάξη και σκότωσαν εκατοντάδες πολίτες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης της χώρας μας, δεν επέδειξε τη συμπαράσταση και συνεργασία που περιμένουμε από σύμμαχο χώρα στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος.Η απόφαση αυτή που πιστεύουμε ότι έχει ληφθεί με πολιτικά κριτήρια, αναμφίβολα θα έχει επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία σε περιφερειακά θέματα».

Αίτημα ακύρωσης της απόφασης υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση

Η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης με την οποία χορηγήθηκε άσυλο σε έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς: αυτό κάνει γνωστό με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Αναλυτικά, «ακολουθώντας την πάγια θέση σε σχέση με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, όπως έχει επανειλημμένως και δημοσίως εκφραστεί, υποβλήθηκε σήμερα εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης αίτηση ακύρωσης κατά της χθεσινής απόφασης παροχής ασύλου της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών», επισημαίνεται στο σχετικό δελτίο Τύπου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης