Ο  πρωθυπουργός των Σκοπίων Ν. Γκρούεφσκι ετοιμάζεται να προχωρήσει σε στρατηγικό αιφνιδιασμό τις παραμονές της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ με πρόταση περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην χώρα του, ενδεχομένως για την ονομασία «Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας» την οποία έχει αποδεχθεί παλαιότερα η ελληνική πλευρά. Στη συνέχεια, σκοπεύει να ζητήσει ως αντάλλαγμα την πρόσκληση ένταξης της πΓΔΜ στη Συμμαχία.

Αντιπολιτευόμενη εφημερίδα αναφέρει ότι ο κ. Γκρούεφσκι έχει διαπιστώσει ότι δεν έχουν αποδώσει οι προσπάθειες τόσο του ιδίου όσο επίσης των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς επίλυση του ονόματος, παρά τη θετική για τα Σκόπια απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από την Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια στιγμή, το ΝΑΤΟ δεν εμφανίζεται διατεθειμένο να ανοίξει συζήτηση για πρόσκληση ένταξης των Σκοπίων. Σαφή θέση επί του θέματος αυτού έχει επανηλειμμένως λάβει ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, ενώ και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιθυμούν να φέρουν σε δύσκολη θέση την Αθήνα – πόσω μάλλον που το πολιτικό τοπίο μετά τις εκλογές της 6ης Μαϊου διαγράφεται τουλάχιστον ομιχλώδες. Διπλωματικοί κύκλοι αναφέρουν ότι ο κ. Γκρούεφσκι κατά βάθος γνωρίζει ότι η Σύνοδος του Σικάγου δεν θα έχει θετική έκβαση για τη χώρα του και για τον λόγο αυτό το παρών θα δώσει εκεί ο πρόεδρος Γκεόργκι Ιβανόφ και όχι ο ίδιος.

Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος
Πηγή: tovima.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης