Η δεύτερη μέρα του συνεδρίου «Η ώρα της Ελληνικής Οικονομίας» με τίτλο «H Ελλάδα και το διεθνές μεταβαλλόμενο περιβάλλον: Μια ματιά στο μέλλον», το οποίο διοργανώθηκε από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ολοκληρώθηκε με την ομιλία του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

«Ας στραφούμε από τον “θόρυβο” στην πραγματικότητα και από τις εντυπώσεις στην ουσία» είπε από το βήμα του συνεδρίου ο κ. Δραγασάκης και σημείωσε πως ο κ. Μοσκοβισί και ο κ. Κερέ έθεσαν σαν μοναδικό στόχο την ολοκλήρωση του 3ου προγράμματος. «Οι προϋποθέσεις για να προχωρήσουμε προς την ολοκλήρωση του προγράμματος υπάρχουν και η μόνη πηγή αβεβαιότητας παραμένει η αδιευκρίνιστη στάση του ΔΝΤ» τόνισε. Μίλησε κατηγορηματικά για όσους αυτοβούλως εμφανίστηκαν πρόθυμοι να υπάρξει «4ο Μνημόνιο» και να το υπηρετήσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γιάννης Δραγασάκης όρισε το 2018 ως ένα έτος πριν από την ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησης.

Στόχος, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο, το τέλος της λιτότητας και της επιτροπείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και κρίνοντας τα δεδομένα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες για το πέρασμα στην επόμενη φάση.

Η μείωση των πλεονασμάτων μετά το 2018 θα οδηγήσει σε φοροελαφρύνσεις, σε στήριξη επενδύσεων και του κοινωνικού κράτους του. Ανέφερε επίσης πως η Ελλάδα δεν είναι «συμπληρωματική» στην Ευρώπη, είναι συστατικό στοιχείο της, τονίζοντας πως οι επενδύσεις, η προσέλκυση κεφαλαίων και η τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι διαρκής επιδίωξη της κυβέρνησης και στόχος όπως και η νέα κοινωνικά υπεύθυνη επιχειρηματικότητα απέναντι από τον παλιό πελατειακό κρατικοδιαίτο καπιταλισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το επιχειρείν δεν είναι επιτυχημένο παρά όταν έχει συμβολή στην επίλυση του κοινωνικού ζητήματος και όχι στην όξυνσή του» επεσήμανε.

Έκλεισε την ομιλία του μιλώντας για ουσιαστικές φορολογικές ελαφρύνσεις που μπορούν και πρέπει να γίνουν με τη μείωση πλεονασμάτων, και όχι με περικοπή κοινωνικών δαπανών και επανέλαβε σταθερά τη δήλωση πως «είμαστε αποφασισμένοι για ρήξη με το παλιό και έτοιμοι για ευρείες συνθέσεις συμμαχίες για οριστική υπέρβαση της κρίσης».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης