Η στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αποτελεί βασική προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση, υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης από το βήμα ειδικού συνεδρίου της Κομισιόν για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ).

Κατά τον ίδιο, η ανάπτυξη βιώσιμων ΜμΕ συνιστά αναγκαία συνθήκη για τη μετάβαση σε ένα νέο υπόδειγμα δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ίδιο πλαίσιο, υποστήριξε ότι οι πολιτικές των πρώτων δύο μνημονίων δημιούργησαν έναν φαύλο κύκλο ανατροφοδοτούμενης κρίσης και πρόσθεσε ότι από τις 1,2 εκατ. χαμένες θέσεις εργασίας της κρίσης οι 700.000 αφορούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, αυτήν τη στιγμή δύο είναι τα σημαντικά προβλήματα των ΜμΕ:

– η απουσία χρηματοδότησης
– η σχεδόν πλήρης ανυπαρξία εναλλακτικών εργαλείων χρηματοδότησης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρουσιάζοντας, παράλληλα, την κυβερνητική στρατηγική στο ζήτημα της ανάπτυξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, παρέθεσε τις εξής πέντε κατευθύνσεις:

– Δημιουργία ειδικών χρηματοδοτικών εργαλείων
– Νέος Αναπτυξιακός Νόμος
– Δημιουργία συνθηκών για αύξηση της χρηματοδότησης της οικονομίας από τις τράπεζες, καθώς η δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων είναι ένα αναγκαίο και σημαντικό βήμα, αλλά δεν αρκεί.
– Ενθάρρυνση και στήριξη εναλλακτικών μορφών και τρόπων χρηματοδότησης.
–  Διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου για την αντιμετώπιση του προβλήματος της υπερχρέωσης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων καθώς και των αγροτών και των ελεύθερων επαγγελματιών.

Mε πληροφορίες από ΑΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης