Ν.Β

Οι παρουσίες, αλλά και οι απουσίες, στη Βουλή για τα εγκαίνια της έκθεσης με αφορμή τα 20 χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν… ηχηρές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσο ηχηρές και έκδηλες ήταν και οι στιγμές αμηχανίας μεταξύ προσώπων που διαδραμάτισαν πρωτεύοντα ρόλο στη ζωή του ηγέτη του ΠΑΣΟΚ.

Η… μοναξιά της Δήμητρας Λιάνη-Παπανδρέου έγινε αισθητή από όλους. Έφτασε πρώτη στη Βουλή, πολύ νωρίτερα από την καθορισμένη ώρα, και κάθισε μόνη της στο καφενείο για να πιει τον καφέ της, λίγο πιο μακριά από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που σε πηγαδάκια στην αίθουσα του εντευκτηρίου είχαν στήσει κουβέντα για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα αλλά και το βρετανικό δημοψήφισμα.

Η Μαργαρίτα Παπανδρέου δεν ήταν εκεί. Ήταν όμως και τα τέσσερα παιδιά της, ο Γιώργος, η Σοφία, ο Νίκος και ο Ανδρίκος, τα οποία καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης φρόντισαν να κρατήσουν σαφείς αποστάσεις από τη χήρα του Ανδρέα Παπανδρέου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ψυχρότητα ήταν εμφανής μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και στελεχών του ΠΑΣΟΚ που βρίσκονται γύρω από τη Φώφη Γεννηματά αλλά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Κώστα Σημίτη, οι οποίοι έδωσαν το παρών στην έκθεση. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι στα άδυτα του ΠΑΣΟΚ μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ «ορκισμένων» παπανδρεϊκών και εκσυγχρονιστών, γεγονός που ουδείς προσπάθησε να κρύψει κατά την εκδήλωση στη Βουλή.

Προσωπικός ξεναγός του Αλέξη Τσίπρα… χρίστηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος έδωσε διευκρινίσεις για αρκετά από τα εκθέματα.

«Ήμουν επτά χρόνων. Από εδώ και πέρα θυμάμαι πολλά» ακούστηκε να λέει ο πρωθυπουργός στον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος χαμογέλασε. Κοντά τους η Φώφη Γεννηματά και ο Γιάννης Μανιάτης, οι οποίοι άκουσαν τον Αλέξη Τσίπρα να μιλάει για τις προεκλογικές συγκεντρώσεις του Ανδρέα Παπανδρέου που του έμειναν χαραγμένες στη μνήμη.

«Δεν συμμετείχε, αλλά τις έβλεπε και του έκαναν εντύπωση» διευκρίνισε ο Γιάννης Μανιάτης για να μην υπάρξουν… παρεξηγήσεις. «Είπαμε άνοιγμα για την Κεντροαριστερά, αλλά μη γίνουμε και όλοι… ένα».

Το παρών στα εγκαίνια έδωσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Ισχνή ήταν η παρουσία κυβερνητικών στελεχών, με παρόντες τους Όλγα Γεροβασίλη, Νίκο Φίλη, Χρήστο Σπίρτζη, Μάρκο Μπόλαρη, Τάσο Κουράκη, Θόδωρο Παραστατίδη, Νεκτάριο Σαντορινιό, Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο και Νίνα Κασιμάτη.

Από τη ΝΔ ήταν εκεί ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Τραγάκης, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο Κώστας Πυλαρινός και ο Δημήτρης Σταμάτης και από το ΚΚΕ ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Λαμπρούλης. Ο Μάριος Γεωργιάδης και ο Γιάννης Καλλιάνος εκπροσώπησαν την Ένωση Κεντρώων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης