Συνεδρίασε σήμερα το πρωί στη Ζάκυνθο, για πρώτη φορά εκτός Αθηνών, η Συντονιστική Επιτροπή του Προγράμματος Τεχνικής Υποστήριξης των Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων του Ελληνικού Δικαστικού Συστήματος, παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, βουλευτή Ζακύνθου Σταύρου Κοντονή.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης (CEPEJ), Georg Stawa, ο κ. Daniele Dotto εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανώτατα στελέχη του υπουργείου Συνταγματικών Υποθέσεων, Μεταρρυθμίσεων και Δικαιοσύνης της Αυστρίας και ο μόνιμος εμπειρογνώμονας της Αυστριακής Τεχνικής Βοήθειας στη χώρα μας, Dr. Günther Walchshofer.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, που πραγματοποιήθηκε κεκελισμένων των θυρών, παρουσιάστηκε η πρόοδος του έργου που εκπονείται από το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο με την πολύτιμη συνδρομή της, παρεχόμενης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Αυστριακής Τεχνικής Βοήθειας, έχει προχωρήσει σειρά θεσμικών αλλαγών στους τομείς της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, των εξωδικαστικών μηχανισμών επίλυσης διαφορών, όπως η διαμεσολάβηση, της συλλογής των στατιστικών στοιχείων, καθώς και της παροχής εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε κρατούμενους.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, που πραγματοποιήθηκε σε μεγάλο ξενοδοχείο του νησιού, ο κ. Κοντονής δήλωσε ότι «ολοκληρώνεται η δεύτερη φάση ενός μεγάλου σχεδίου, το οποίο έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει θετικά αποτελέσματα» και αναφέρθηκε στην πολύτιμή βοήθεια της Αυστρίας, χωρίς την άμεση συνδρομή της οποίας αυτή η προσπάθεια δεν θα είχε τόσο γρήγορα και θετικά αποτελέσματα».

«Η προσπάθεια αυτή είναι πολυεπίπεδη. Εκ πρώτης είναι ο εκσυγχρονισμός του συστήματος δικαιοσύνης με αυτό που λέμε ηλεκτρονική δικαιοσύνη, γιατί η ελληνική δικαιοσύνη είχε μείνει σε χρόνια προηγούμενων δεκαετιών όσον αφορά την οργάνωσή της, αλλά και ως προς τον τρόπο που ολοκληρωνόταν η έκδοση των αποφάσεων» σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Μεγάλη σημασία σε αυτήν τη διαδικασία έχει η εισαγωγή των νέων πληροφοριακών συστημάτων. Χωρίς τις νέες πληροφορίες στην απονομή δικαιοσύνης και στην οργάνωση των δικαστηρίων δεν μπορούμε να μιλάμε για επιτάχυνση των διαδικασιών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια, ο κ. Κοντονής μίλησε για τις συνεχείς καταδίκες της Ελλάδας και για τις κακές συνθήκες των σωφρονιστικών καταστημάτων, λέγοντας ότι «η κατάσταση στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας ήταν η χειρότερη που θα μπορούσε να είχε κράτος-μέλος της ΕΕ. Οι καταδίκες ήταν συνεχείς και οι αποφάσεις με τις οποίες επιδικάζονταν αποζημιώσεις σε Έλληνες κρατουμένους ήταν μόνιμες, σε σημείο που αν αθροίζαμε τις αποζημιώσεις που έπρεπε να δώσουμε, βάση των αποφάσεων του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα μεγάλο έργο για τα καταστήματα κράτησης. Σήμερα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι δεχόμαστε επαίνους σαν ελληνική κυβέρνηση και ενθαρρυντικά σχόλια για την πορεία υλοποίησης των έργων στα καταστήματα κράτησης».

«Αύτη η προσπάθεια μπορεί να παρουσιάζει επιτεύγματα, αλλά έχει έναν μεγάλο δρόμο να διανύσει ακόμα, είχαμε έναν μεγάλο βαθμό καθυστέρησης, τον οποίο πρέπει να τον αποκαταστήσουμε για να βρεθούμε σύγχρονοι. Η αυστριακή βοήθεια έχει θέσει το ζήτημα της ηλεκτρονικής διαταγής πληρωμής, το οποίο συζητάμε σε πρώτη φάση για να δούμε πώς θα εναρμονιστεί με το ελληνικό δίκαιο και τι αλλαγές χρειάζονται στον κώδικα πολιτικής δικονομίας» τόνισε.

Για τη βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων των σωφρονιστικών καταστημάτων, ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε ότι «υπάρχει ένα σχέδιο βελτίωσης των κτιριακών υποδομών σε όλα τα καταστήματα κράτησης της χώρας και στο άμεσο μέλλον θα έχουμε ολοκληρώσει τις εργασίες σε εννέα καταστήματα κράτησης. Οι εργασίες είχαν ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια, δυστυχώς και αυτές είχαν βαλτώσει. Στόχος μας είναι να ολοκληρωθούν οι εργασίες στα καταστήματα κράτησης, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα για την καλύτερη κατανομή των κρατουμένων, που σημαίνει ανθρωπινότερες συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές. Κινούμαστε σε τρία επίπεδα: Το πρώτο, η ολοκλήρωση των έργων για τις νέες φυλακές, το δεύτερο, η βελτίωση των κτιριακών υποδομών σε ολόκληρη την Ελλάδα, και τρίτον, ο εκσυγχρονισμός επί μέρους των φυλακών, με την ενίσχυση των υποδομών στις φυλακές που δεν έχουν να κάνουν με νέα κτίρια και νέες δομές, αλλά ο εκσυγχρονισμός όλων των τμημάτων για να καλύτερες συνθήκες διαβίωσης».

Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης (CEPEJ), ο οποίος ευχαρίστησε τον κ. Κοντονή για την πρόσκληση να συνεδριάσουν στη Ζάκυνθο και υπογράμμισε: «Πρέπει να αναγνωρίσω ότι κάτι, το οποίο ξεκίνησε σαν μία ιδέα των θεσμών για να υποστηρίξουν την Ελλάδα, εξελίχθηκε σε κάτι πραγματικά εποικοδομητικό και μία ευχάριστη συνεργασία μεταξύ των ελληνικών Αρχών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και εδώ στην περίπτωση του αυστριακού υπουργείο Δικαιοσύνης». «Η ιδέα είναι να αναπτύξουμε και υλικό και λύσεις, προκειμένου να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη ό,τι ισχύει και στην Αυστρία. Συνεπώς, είμαστε πολύ χαρούμενοι που έχουμε αυτό το είδος της συνεργασίας, η οποία εξελίχθηκε σε πολύ υψηλό επίπεδο. Οι ομάδες μεταξύ του ελληνικού και του αυστριακού υπουργείου, η τεχνική υποστήριξη της Κομισιόν, αποτελούν άλλη μία επιτυχημένη ιστορία» συμπλήρωσε ο κ. Stawa.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης