Αποστολή Στρασβούργο: Χρήστος Μαζάνης 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Tην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρακολούθησε από κοντά η δημοσιογραφική αποστολή του zougla.gr. Παράλληλα, πραγματοποίησε συνεντεύξεις με τους Έλληνες ευρωβουλευτές.

Με τα μέτρα ασφαλείας αυξημένα υπό τον φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων από τα μέλη του Ισλαμικού Χαλιφάτου, η συγκεκριμένη ολομέλεια άρχισε με τους ευρωβουλευτές να τηρούν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της τρομοκρατίας ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Μάλι, της Συρίας και του Ιράκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δημοσιογράφοι από όλον τον κόσμο κατέφθασαν στη γαλλική πόλη προκειμένου να καλύψουν τη συγκεκριμένη ολομέλεια, η οποία ασχολήθηκε μεταξύ άλλων με το καίριο ζήτημα της ασφάλειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και το προσφυγικό.
 

Ανάμεσα στα θέματα και οι τρόποι με τους οποίους τα κράτη-μέλη θα πρέπει να εντείνουν τη συνεργασία και την ταχεία ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εθνικών αρχών επιβολής του νόμου και της Europol για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες ή ενδεχόμενων «αλλοδαπών μαχητών».

 «Δεν πρέπει να εξισώνουμε τους πρόσφυγες με τους τρομοκράτες»

Τρομοκρατία, ασφάλεια στην Ε.Ε. και προσφυγικό επικράτησαν στις συζητήσεις των ευρωβουλευτών «Δεν πρέπει να εξισώνουμε τους πρόσφυγες με τους τρομοκράτες» είπαν οι περισσότεροι ευρωβουλευτές κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια σχετικά με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Επίσης, τα μέλη ενέκριναν τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. για το 2016, εξασφαλίζοντας τη μέγιστη δυνατή χρηματοδότηση για τη μετανάστευση και την ανάπτυξη.

«Το μόνο που καταφέρνει η πολιτική εξίσωσης των προσφύγων με τους τρομοκράτες είναι να αυξάνει την απογοήτευση όσων εντάσσονται στις τρομοκρατικές ομάδες» δήλωσαν οι ευρωβουλευτές. Επίσης, η ολομέλεια κάλεσε τα κράτη-μέλη να ενισχύσουν την ασφάλεια αλλά και τη συνεργασία μεταξύ τους.

Για το θέμα της τρομοκρατίας αλλά και του προσφυγικού τοποθετήθηκαν στην κάμερα του zougla.gr οι Έλληνες ευρωβουλευτές.

O ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος:

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης:


O ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μιλτιάδης Κύρκος:

O ευρωβουλευτής της ΧΑ Λάμπρος Φουντούλης:

H ευρωβουλευτής της ΕΛΙΑΣ Εύα Καϊλή:

O ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος:


O ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης:

«Οι πολυεθνικές θα πρέπει να πληρώνουν φόρους στη χώρα όπου έχουν τα κέρδη τους»

Η ολομέλεια ενέκρινε ακόμη μη δεσμευτικό ψήφισμα, στο οποίο προτείνει ολοκληρωμένη στρατηγική για την αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης μέσα από την εκπαίδευση και την κοινωνική ένταξη, κυρίως στις φυλακές αλλά και στο διαδίκτυο.

Ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. για το 2016 εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο και υπογράφηκε από τον πρόεδρο Μάρτιν Σουλτς. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξασφάλισε επιπλέον χρηματοδότηση για το μεταναστευτικό και τους πρόσφυγες, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και για το ερευνητικό πρόγραμμα της Ε.Ε. «Ορίζοντας 2020».

«Οι πολυεθνικές θα πρέπει να πληρώνουν φόρους στη χώρα όπου έχουν τα κέρδη τους» είπαν οι ευρωβουλευτές στην τελική έκθεση της ειδικής επιτροπής για τις φορολογικές αποφάσεις. Η έκθεση περιλαμβάνει προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος.

Επίσης, οι ευρωβουλευτές υιοθέτησαν ψήφισμα στο οποίο καλούν τα κράτη-μέλη να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων. 

Την περασμένη Τρίτη πραγματοποιήθηκε η τελετή για την απονομή του βραβείου LUX. Το βραβείο κέρδισε η ταινία «Mustang» της Deniz Gamze Ergüven.

Την Τετάρτη η ολομέλεια συζήτησε με την ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδια για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, για τα αποτελέσματα της Συνόδου στη Βαλέτα.

Την περασμένη Πέμπτη ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα απευθύνθηκε στην ολομέλεια του ΕΚ για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικά για το πώς θα πρέπει τα κράτη-μέλη να ανταποκριθούν στο μεταναστευτικό αλλά και στην απειλή της τρομοκρατίας.

Νέα συνεργασία του zougla.gr με το Multimedia Vox Box στο Στρασβούργο 

Το zougla.gr συνεχίζει τη συνεργασία του με τα μέσα ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μετά το EuroparlTV στις Βρυξέλλες, η ηλεκτρονική μας εφημερίδα συνεργάζεται και με το Multimedia Vox Box στο Στρασβούργο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

To zougla.gr στο EuroparlTV Workshop 2015 στις Βρυξέλλες

Δείτε τις προηγούμενες αποστολές του zougla.gr στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του Στρασβούργου:


σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης