«Μόνον όταν ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση θα ακολουθήσει η εκταμίευση χρημάτων προς την Ελλάδα» υποστήριξε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε ομιλία του στο Ινστιτούτο Πίτερσον. Όπως υπογράμμισε, αποτελεί πρόθεσή του «να μείνει η Ελλάδα εντός της Eυρωζώνης με βιώσιμο τρόπο».

Απαντώντας σε ερώτηση της Deutsche Welle, περιέγραψε τη σχέση του με τον Γιάνη Βαρουφάκη ως «πολύ καλή», δήλωσε πως τον εμπιστεύεται και πρόσθεσε: «Κέρδισαν τις εκλογές, είναι η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας και έχουν τώρα την ευθύνη να κυβερνήσουν, αλλά οι κυβερνήσεις καλούνται να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα και να συμβιβασθούν με τους εταίρους τους στην Ευρώπη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ντάισελμπλουμ αναγνώρισε ότι ο ευρωπαϊκός Βορράς μπορεί να συμβάλει στην υπέρβαση της κρίσης μέσα από την ενίσχυση της ζήτησης με αύξηση μισθών και επενδύσεων, αλλά υπογράμμισε ότι η ευρωζώνη έχει κάνει τα αναγκαία βήματα στον τρόπο που λειτουργεί ώστε να είναι σε θέση να διαχειριστεί καλύτερα κρίσεις όπως την ελληνική, και τώρα καταγράφεται αύξηση της ανάπτυξης σε όλα τα κράτη μέλη της, κάτι που, όπως είπε, συνέβαινε και στην Ελλάδα μέχρι τις πρόσφατες εκλογές, και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα συμβεί και το 2015.

Στην Ελλάδα εξελέγη μια νέα κυβέρνηση, τόνισε, στην οποία διακρίνει κανείς αρκετή απειρία, και γι’ αυτό πρέπει να της δοθεί χρόνος, αν και ανέδειξε την ανάγκη για λιγότερες δημόσιες δηλώσεις και περισσότερη δουλειά.

O κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι αποτελεί ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης να καταβάλει έγκαιρα τις πληρωμές προς τους δανειστές της. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δείχνει αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τις παθογένειες της Ελλάδας, όπως είναι η δράση των ολιγαρχών και η διαφθορά, αν και διερωτήθηκε πώς ακριβώς θα γίνει αυτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

(Deutsche Welle)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης