Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Γεωργιανό ομόλογό του, Γκιόργκι Κβιρικασβίλι, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Τσίπρας υποδεχόμενος τον κ. Κβιρικασβίλι αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την χαρά του γιατί ο πρώτος γεωργιανός πολίτης -και δη ο πρωθυπουργός της χώρας- που επισκέπτεται χώρα Σένγκεν, μετά την κατάργηση της βίζας, επέλεξε την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση και ο Ευρωπαίος επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, δούλεψαν πάρα πολύ για να επιτευχθεί η κατάργηση της βίζας για τους πολίτες της Γεωργίας. Επίσης, τόνισε ότι συζητήθηκαν και οι σχέσεις Γεωργίας-ΕΕ, υπενθυμίζοντας ότι η συμφωνία σύνδεσης και ελεύθερου εμπορίου υπεγράφη κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας.

«Τις χώρες μας τις συνδέουν πολλά» είπε μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως η πρώτη στάση του κ. Κβιρικασβίλι ήταν το Πανεπιστήμιο της Αθήνας, προκειμένου να συμμετάσχει σε συνέδριο για τις σχέσεις των δύο χωρών σε θέματα παιδείας και πολιτισμού. Για την κατάργηση της βίζας, εκτίμησε ότι αυτή η εξέλιξη θα αποτυπωθεί και στην τουριστική κίνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι οι ιδιαίτερες σχέσεις των δύο χωρών αποτυπώνονται και στην πρόσφατη επίσκεψη της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγας Γεροβασίλη, η οποία συνομίλησε με τους ομολόγους της για θέματα τεχνογνωσίας στη δημόσια διοίκηση, ενώ αναφέρθηκε και στην επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στην Τυφλίδα. «Για εμάς είναι μία φίλη χώρα και θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις» σημείωσε και συμπλήρωσε: «Συζητήσαμε και τις εξελίξεις στην ευρύτερη γειτονιά μας και συμφωνήθηκε η από κοινού δράση σε τομείς όπως η ενέργεια, ο τουρισμός και το εμπόριο».

Τέλος, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι σχέσεις των δύο χωρών θα αναπτυχθούν γρήγορα, με αμοιβαίο όφελος.

Από την πλευρά του, ο Γεωργιανός πρωθυπουργός ευχαρίστησε την Ελλάδα και τον κ. Αβραμόπουλο που συνέβαλαν για την κατάργηση της βίζας.

«Σήμερα, μαζί μου βρίσκονται οι φοιτητές της χώρας μου» είπε ο κ. Κβιρικασβίλι, εκτιμώντας ότι «αυτή η γενιά έχει λαμπρό μέλλον και θα μας οδηγήσει στον στόχο της επιστροφής στην ευρωπαϊκή οικογένειά μας».

«Οι μακρινές και βαθιές σχέσεις μας αποτελούν κίνητρο για να συνεχίσουμε με αμοιβαίο στόχο τις πολιτικές σχέσεις μας, που βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο» τόνισε ο κ. Κβιρικασβίλι και πρόσθεσε: «Θα συνεργαστούμε και σε οικονομικό επίπεδο για το μέγιστο αποτέλεσμα».

Ο Γεωργιανός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η χώρα του συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις και επισήμανε πως στόχος παραμένει η περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων με την Ελλάδα. Επίσης, προανήγγειλε επίσκεψη οικονομικού κλιμακίου στην Αθήνα, το προσεχές διάστημα.

Πηγή φωτό: EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης