Με τους πολιτικούς αρχηγούς αναμένεται να συναντηθεί σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στο θέμα του «Μακεδονικού».

Χθες είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον οποίο ενημέρωσε για όλα όσα έγιναν στο Νταβός της Ελβετίας και τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 20.00.

Το πρόγραμμα των σημερινών συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς έχει ως εξής:

– Στις 10:30, με τον Κ. Μητσοτάκη, πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας
– Στις 12:30, με τη Φ. Γεννηματά, πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης
– Στις 13:30, με τον Δ. Κουτσούμπα, γενικό γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ
– Στις 15:00, με τον Στ. Θεοδωράκη, επικεφαλής του Ποταμιού και
– στις 17:30, με τον Β. Λεβέντη, πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μητσοτάκης: Πάω στη συνάντηση με Τσίπρα μόνο για λόγους θεσμικής τάξης

Παρά το γεγονός ότι η πρώτη αντίδραση συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν θα λάβει μέρος στον κύκλο επαφών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς για το θέμα της Μακεδονίας, τελικώς η αξιωματική αντιπολίτευση μετέβαλε τη στάση της.

Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον κ. Τσίπρα για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις στο ζήτημα των Σκοπίων, ανέφεραν συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, μόνο για λόγους «θεσμικής τάξης».

Ανακριβής ο διάλογος που μεταφέρει η Φώφη – «Είναι γνωστό ποιος λέει ψέματα» η απάντηση

Χθες, το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε στην επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, σχετικά με το περιεχόμενο της χθεσινής τους τηλεφωνικής συνομιλίας και για τα περί αιτήματος για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, «η κυρία Γεννηματά πρέπει να βρίσκεται σε μεγάλη πολιτική δυσκολία για να προβαίνει σε ανακριβείς διαρροές υποτιθέμενων διαλόγων της με τον πρωθυπουργό, πριν ακόμα προσέλθει στο Μέγαρο Μαξίμου για ενημέρωση». Ο ίδιος προσθέτει: «Λίγο περισσότερη εθνική υπευθυνότητα σε τέτοια συγκυρία δεν θα έβλαπτε».

Νωρίτερα χθες συνεργάτες της προέδρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έλεγαν ότι στην επικοινωνία της με τον Αλέξη Τσίπρα, η Φώφη Γεννηματά ανέφερε πως ο πρωθυπουργός δεν έχει εξασφαλίσει καν τη συναίνεση του Πάνου Καμμένου, παρ’ ότι οι ΑΝΕΛ συγκυβερνούν με τον ΣΥΡΙΖΑ, και γι’ αυτό ζήτησε να πραγματοποιηθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν ότι η κυρία Γεννηματά θα πάει στην αυριανή συνάντηση με τον κ. Τσίπρα, ωστόσο εξέφραζαν την άποψη ότι η κυβέρνηση ακολουθεί μυστική διπλωματία και με όσα κάνει διχάζει τους Έλληνες.

Τσίπρας σε Παυλόπουλο: Προσπαθούμε να επιλύσουμε τα κρίσιμα εθνικά θέματα»

Κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «Προσπαθούμε να επιλύσουμε τα κρίσιμα εθνικά θέματα. Είναι θέματα που παραμένουν, λιμνάζουν εδώ και χρόνια και βαραίνουν την εξωτερική μας πολιτική. Και που αν δεν επιδιώξουμε την λύση τους – όχι ότι είναι εύκολη – αν δεν επιδιώξουμε όμως την λύση τους ενδεχομένως να τα βρούμε μπροστά μας στο μέλλον με πολύ πιο δύσκολο τρόπο. Στο μεν λοιπόν θέμα της Αλβανίας, νομίζω ότι έχουν γίνει πάρα πολύ σημαντικά βήματα. Ένα θέμα, σας θυμίζω, που είναι άλυτο εδώ και εβδομήντα χρόνια, με πολλές πτυχές. Και πιστεύω ότι έχει γίνει εξαιρετική δουλειά και έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα. Έχει ήδη διανυθεί πάρα πολύ μεγάλη απόσταση».

«Στο δε θέμα της ΠΓΔΜ», τόνισε πως «υπήρξε μια προσπάθεια προσέγγισης και γίνανε κάποια βήματα και σε ό,τι αφορά την ένδειξη κατανόησης ότι τα ζητήματα του αλυτρωτισμού είναι ζητήματα τα οποία πρέπει να προτεραιοποιηθούν προς επίλυση. Νομίζω ότι είναι θετικό και ως ένδειξη καλής θέλησης η αλλαγή ονομασίας και στο αεροδρόμιο και στην εθνική οδό που συνδέει τις δύο χώρες.

»Καθότι είναι κρίσιμο θέμα, μεγάλη ευαισθησία έχουμε όλοι μας, κανείς δεν μπορεί να σφετερίζεται ιστορία άλλου Λαού. Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι το επόμενο διάστημα θα επιμείνουμε σε μια εντατικοποίηση των προσπαθειών μας, και βεβαίως ως οφείλω, θέλω πρώτον εσάς να ενημερώσω, θα ενημερώσω και τους Πολιτικούς Αρχηγούς, πιστεύω ότι μέσα σε ένα κλίμα ουσιαστικού διαλόγου με προφανώς και διαφορετικές απόψεις, στη Δημοκρατία πρέπει να υπάρχουν αλλά μέσα σε ένα κλίμα ουσιαστικού διαλόγου και νηφαλιότητας, πρέπει να αντιμετωπίσουμε και τα θέματα αυτά όπως πρέπει να αντιμετωπίζουμε όλα τα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, εκεί δεν χωράνε -πιστεύω- μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις. Απόψεις βεβαίως θεμιτές και διαφορετικές αλλά πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει πλήρης ενημέρωση και συζήτηση, και στο τέλος της ημέρας να επιχειρήσουμε να οικοδομήσουμε την Εθνική μας γραμμή. Άλλωστε, η χώρα ιδίως και στην Εξωτερική της Πολιτική έχει συνέχεια, και αυτή την συνέχεια σεβόμαστε και προεκτείνουμε στο σήμερα και στο αύριο, με αίσθηση ευθύνης πιστεύω» επεσήμανε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την ενημέρωση υπογράμμισε πως να «μην ξεχνάμε, και η Ιστορία μας το έχει αποδείξει, ότι η μεγάλη μας δύναμη είναι και παραμένει, το ότι υπερασπισθήκαμε τον Τόπο και τα Εθνικά μας Θέματα, κάθε φορά που υπήρχε αρραγής ενότητα. Ένα μεγάλο δίδαγμα συνίσταται στο ότι οι μεγάλοι διχασμοί ήταν αυτοί που μας δημιούργησαν τα προβλήματα. Και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ. Στο πρώτο που μου αναφέρατε, πρέπει να σταθούμε σ΄ ένα γεγονός, που δεν είναι τόσο πολύ γνωστό. Θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό, αυτό που συνέβη, δηλαδή η ταφή των Νεκρών μας από τον Πόλεμο του ΄40 στα ελληνο-αλβανικά σύνορα. Ήταν μια εκκρεμότητα, που πραγματικά, δεν ήταν δυνατόν να γίνει άλλο ανεκτή. Και από την άποψη αυτή τούτο είναι ένα θετικό βήμα μαζί με την απονομή της ιθαγένειας στον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων κ. Αναστάσιο».

Όσον αφορά την ΠΓΔΜ ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε πως «αυτό που φάνηκε και από τις συζητήσεις που είχατε και που είναι σαφές, συνίσταται στο ότι το ζήτημα του αλυτρωτισμού, όσον αφορά την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, έχει τεράστια σημασία. Ο αλυτρωτισμός και η εξάλειψη του αλυτρωτισμού δεν είναι μόνο ζήτημα της Ελλάδας, δεν είναι θέμα που το θέτουμε μόνον εμείς. Πρέπει να καταλάβουν και οι γείτονες μας, ότι είναι και ζήτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο αλυτρωτισμός είναι εντελώς αντίθετος με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και επομένως, οποιαδήποτε πορεία -της Χώρας αυτής- και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, περνάει μέσα από την εξάλειψη όλων εκείνων των αλυτρωτικών στοιχείων τα οποία εμπεριέχει το όνομα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης