Toυ Φώτη Τριάρχη

Δεν θα περάσει «αναίμακτα» το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που ετοιμάζει η κυβέρνηση, όπως έδειξαν οι αντιδράσεις των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρουσία υπουργών – και όχι του Αλέξη Τσίπρα – οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος εστίασαν την κριτική τους σε τέσσερα σημεία: Τον ΕΝΦΙΑ, τις 100 δόσεις, τα ανείσπρακτα ενοίκια και την αυστηροποίηση των ποινών για τη φοροδιαφυγή.

Πολλοί βουλευτές – κυρίως από τις αστικές περιοχές – εξέφρασαν ενστάσεις για την διατήρηση της επιβολής του ΕΝΦΙΑ, ενώ αρκετοί από την περιφέρεια αντέδρασαν για το ασφαλιστικό των αγροτών, τις συντάξεις του ΟΓΑ και… ομόφωνα υπήρξε ένταση για τις τροποποιήσεις τις 100 δόσεις.

Η είδηση είναι ότι το Υπουργείο φαίνεται να επανεξετάζει τα δεδομένα για να μην χάσουν την ρύθμιση όσο το δυνατόν περισσότεροι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες:

Για ανείσπρακτα ενοίκια: Οι βουλευτές ζητούν να επαναξεταστεί το θέμα της φορολόγησης των ανείσπρακτων ενοικίων Ο κ. Αλεξιάδης δεσμεύτηκε να το επανεξετάσει.

Για τις 100 δόσεις: Επανεξετάζουμε με βάση την περιουσιακή κατάσταση του πολίτη που με βάση την ρύθμιση έχει λιγότερες δόσεις από τις 100. Ο κ. Αλεξιάδης τόνισε πάντως πως πρόκειται για τα πιο επιτυχημένα μέτρα που έχει φέρει η κυβέρνηση και έχει φέρει έσοδα καθώς έχουν ενταχθεί πολλοί. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι πολλοί είναι εκείνοι που κινδυνεύουν να χάσουν την ευνοϊκή ρύθμιση και υποσχέθηκε πως το υπουργείο συζητά το πώς δεν θα συμβεί αυτό.

Οι βουλευτές ρώτησαν τον υπουργό αν αυξάνονται τα πρόστιμα για την φοροδιαφυγή. Ο Τρ. Αλεξιάδης ενημέρωσε ότι αυστηροποιούνται οι ποινές για φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο. «Διαρκώς αναζητούνται τρόποι να αυξηθεί η εισπραξιμότητα των φόρων. Όταν βάζεις πρόστιμα δεν μπορείς να εισπράξεις».

Τότε οι βουλευτές ζήτησαν να μειωθούν τα πρόστιμα σε όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα και να αυξηθούν περαιτέρω σε μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Όπως ενημέρωσαν οι υπουργοί, οι παλλινοστούντες υπολογίζονται σε 30.000 και το αρμόδιο Υπουργείο μελετά το ενδεχόμενο, αφού καταργήθηκε η σύνταξή τους, να τους χορηγείται προνοιακό επίδομα.

Το δύσκολο έργο να πείσουν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβαν οι υπουργοί Τρύφων Αλεξιάδης, Πάνος Σκουρλέτης, Γιάννης Δραγασάκης, Γιώργος Χουλιαράκης, ο γ.γ. του υπουργικού συμβουλίου Μιχάλης Καλογήρου και ο γ.γ Κοινωνικών Ασφαλίσεων Πέτρος Πετρόπουλος.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης