Το ζήτημα της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, έθεσε δια ζώσης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν το απόγευμα της Δευτέρας, ένα 24ωρο μετά την εκλογική νίκη του προέδρου της Τουρκίας.

Όμως λίγο νωρίτερα, ένας από τους βασικούς συνεργάτες του Ερντογάν, ο Εγκεμέν Μπαγίς, είχε δηλώσει στα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης, πως η Ελλάδα πρέπει να πιάσει από το αυτί τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς και να τους στείλει αμέσως στην Τουρκία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι προφανές πως το κλίμα είναι εξαιρετικά επιβεβαρυμμένο και όπως σημειώνουν τα ευρωπαϊκά Μέσα Ενημέρωσης, το καθεστώς Ερντογάν χρησιμοποιεί όλους του ξένους πολίτες που έχει συλλάβει κατά καιρούς και τους χρησιμοποιεί ως ομήρους σε πολυεπίπεδα παζάρια με τις χώρες από τις οποίες προέρχονται. Παράλληλα επισημαίνεται πως τα δύο τελευταία χρόνια και μόνο στη Γερμανία, 300 Τούρκοι διπλωμάτες έχουν αυτομολήσει και έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο. Σε αυτόν τον αριθμό πρέπει να προστεθούν άλλοι 400 περίπου Τούρκοι στρατιωτικοί, μεταξύ των οποίων και δεκάδες υψηλόβαθμοι που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στη Γερμανία αλλά και σε άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Τι ανακοίνωσε το Μαξίμου

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, κατά τη συνομιλία, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την ανάγκη για άμεση απελευθέρωση των 2 στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία χωρίς κατηγορητήριο εδώ και 3,5 μήνες, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει αυτό το ζήτημα για τις σχέσεις μας.Παράλληλα, συζήτησαν -ενόψει του ευρωπαϊκού συμβουλίου της Πέμπτης- για τη στενή συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. Τέλος, συμφώνησαν να συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης